in

Welke kleding voor een sollicitatie? Wat dragen + outfit-tips

(Last Updated On: October 7, 2021)

Kledingadvies voor een sollicitatie: wat trek je het beste aan voor een sollicitatie? En voor een online sollicitatie?

Wij geven je graag onze beste sollicitatietips om zo goed mogelijk gekleed op je sollicitatie aan te komen. Ook voor een online sollicitatie is dit heel belangrijk om op te letten.

Outfits voor je sollicitatie

sollicitie-outfits
sollicitie-outfits

Een trenchcoat zorgt direct voor een meer zakelijke look. Deze trenchcoat shop je hier.

sollicitatie-blouse
sollicitatie-blouse

Een blouse is altijd goed als sollicitatie-outfit! Deze blouse vind je hier.

sollicitatie-kleding
sollicitatie-kleding

Nog een prachtige blouse, die vind je hier.

kleding-voor-sollicitatie
kleding-voor-sollicitatie

Hou je meer van donkere kleuren? Dan is dit een fantastische sollicitatie-outfit voor jou!

Het belang van sollicitatiekleding

Als je hoort dat je op sollicitatiegesprek mag komen, dan ben je vast erg blij. Daarnaast kun je ook best zenuwachtig zijn, want je wilt de baan graag hebben. Omdat de eerste indruk belangrijk is, hebben we enkele tips voor geschikte sollicitatie kleding voor je op een rij gezet. Naast de juiste sollicitatiekleding is het ook belangrijk om er uiterlijk verzorgd uit te zien. In dit artikel lees je ook de dont’s van geschikte sollicitatie kleding.

Het is per baan en per bedrijf verschillend wat je qua sollicitatiekleding het beste aan kunt doen. Als je weet dat je bij een bank solliciteert, dan is het belangrijk dat je laat zien dat je in de zakelijke wereld je weg weet.

Dit benadruk je door een zakelijke outfit aan te trekken. Denk aan een mantelpak of een nette blouse met broek of rok. Solliciteer je naar de functie van hovenier? Dan is andere sollicitatie kleding een beter idee.

Je kunt dan nog een nette blouse en broek aandoen. Een mantelpakje kun je beter voor deze functie vermijden. Samenvattend: kleed je naar je eventuele toekomstige werkfunctie. Ga voor de zekerheid voor clean en netjes, maar overdrijf ook niet.

Verdiep je in de bedrijfscultuur

Het is verstandig om je voor het gesprek te verdiepen in de bedrijfscultuur. Hoe gaan de mensen daar gekleed? In een bedrijf waar iedereen in rok of jurk loopt, is het een ongeschreven regel om dit zelf ook te doen.

Mogelijk dat je via social media al een beeld kunt krijgen van de kledingcode en omgangsvormen. Lees de vacature van de baan nog eens door. Staat er de eis in dat je representatief bent, een visitekaartje van het bedrijf? Ga dan voor zakelijk en netjes. Besteed ook extra aandacht aan een verzorgd uiterlijk.

sollicitatie-outfits
sollicitatie-outfits

Geschikte sollicitatiekleding in het kort

 • Altijd goed: een blouse (maar let op dat je geen inkijk hebt)
 • Zorg voor kleding die netjes is ( gewassen en gestreken )
 • Met een zakelijke outfit die bij het bedrijf past, zit je veilig
 • Maak gebruik van basiskleuren: blauw, zwart, grijs, wit
 • Een verzorgd uiterlijk is de basis
 • Kies kleding waar je jezelf prettig in voelt
 • Zorg voor nette schoenen

Werk als basis met een mooie, gestreken blouse. Deze kun je onder een blazer dragen of stop je blouse in een (koker)rok of pantalon. Een colbert over de blouse staat ook erg netjes. Kies bij voorkeur een blouse in blauw of een andere basiskleur. Ga liever niet voor een drukke blouse met allerlei prints en kleuren. Dit kan afleidend werken.

Kies kleding die fris gewassen is en uiteraard zonder vlekken. Voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat, kun je nog even de blouse en andere kleding voorzichtig strijken of stomen (ik heb deze kledingstomer en ben hier heel erg blij mee).

Je straalt uit hoe je je voelt. Kleding waarin jij je krachtig en mooi voelt, straalt zelfvertrouwen uit. Voel je je fijner in een nette pantalon als in een rok? Ga dan voor de pantalon. Mocht je voor de rok gaan: houdt rekening met de lengte van de rok.

Als lengte kun je aanhouden: niet korter als 4 vingers boven de knie.

Kleurgebruik bij sollicitatie kleding

De kleuren die je gebruikt, brengen iets bij de ander over. Zo staat blauw voor betrouwbaarheid. Dat is iets wat je graag aan je mogelijk nieuwe baas wil overbrengen!

Felle tinten of drukke, schreeuwende prints kun je beter niet als sollicitatie kleding uitkiezen. Kijk ook goed waar je gezicht het beste in uitkomt. Niet iedereen kan zwart of wit goed hebben. Sommige krijgen een ‘hard’ of juist bleek gezicht. Blauw is dan een veiligere kleur.

Heb je interesse in welke kleuren jou wel of niet staan? Dan is een kleurenanalyse zeker wat voor jou!

Algemene do’s en dont’s bij het uitkiezen van sollicitatiekleding

Do’s:

 • Kies voor kleuren die matchen
 • Draag een rok van de juiste lengte
 • Besteed aandacht aan de gehele outfit. Van blouse tot schoenen
 • Heb je tatoeages? Als dit niet bij de bedrijfscultuur past, bedek ze dan zoveel mogelijk met passende kleding.
 • Kies als dit kan schoenen met een hakje. Dit zorgt voor een betere houding.

Het is daarbij aan te raden om je make-up ook bescheiden te houden. Nagellak die niet meer netjes zit, haal je eraf. Wil je graag iets op je nagels? Ga dan voor een huidskleurige lak. Liever geen glitternagellak en al helemaal geen afgebladderde nagellak!

Als je op hakken kunt lopen, is het aan te raden om een pump of lage hakschoen aan te doen. Vrouwen met hakken stralen zelfvertrouwen en kracht uit. Precies wat je bij je sollicitatie gesprek over wilt brengen. Oefen van tevoren wel even op je schoenen. Pak een spiegel en kijk hoe je loopt. Ook het inlopen van de schoen is prettig. Dit maakt dat je comfortabel loopt op je schoenen.

Dont’s:

 • kleding in de verkeerde maat ( te groot of te strak )
 • kleding die te veel bloot laat zien
 • vlekken of beschadigingen aan je kleding ( denk aan: ladders in je panty )
 • Kleuren die niet mooi matchen, dit leidt onbewust erg af
 • Een zware parfum of deodorantlucht dragen

De juiste accessoires voor een sollicitatie gesprek

 • Een tas voor persoonlijke spullen
 • Sieraden die mooi staan bij de sollicitatie kleding
 • Een opschrijfboekje met pen

Het kan slordig overkomen als je met volle handen aan persoonlijke bezittingen aankomt. Daarnaast leidt het je af als je tijdens het sollicitatie gesprek je telefoon ziet oplichten bij een berichtje.

Liever dus voor je het gesprek ingaat, alle sleutels, je telefoon en pinpas in een klein tasje te stoppen. Denk er ook aan dat je je telefoon op stil zet.

Sieraden kunnen je persoonlijkheid extra benadrukken. Kies voor subtiele sieraden. Dit zodat de aandacht zo min mogelijk afgeleid wordt.

Tijdens het gesprek kun je vragen en informatie opschrijven in een klein notitieboekje. Zo kom je geïnteresseerd over, serieus en laat je zien dat je interesse hebt.

Voorbeelden sollicitatie oufits

 

Nog meer sollicitatietips

 


.

Written by admin