in

Tips om je smartphone en batterij langer mee te laten gaan

(Last Updated On: January 14, 2020)

Hoe gaan je smartphone  en batterij zo lang mogelijk mee? Smartphones zijn niet goedkoop: hoe kan je er dan voor zorgen dat die dure aankoop zo lang mogelijk meegaat? Tot pakweg een zestal jaren geleden had ik nog steeds mijn oude iPhone 3G. Toegegeven, ik kon er zo goed als niets meer mee en er ik kon op den duur de software ook helemaal niet meer updaten, toch vond ik het erg fijn om zo lang met die smartphone te doen.

Elektronica: gemaakt om stuk te gaan

Helaas is in veel elektronica ingebouwd dat ze heel snel stukgaan, en al helemaal bij smartphones! Als je ze niet laat vallen en het schermpje zo erg gebarsten is dat je sowieso je scherm al moet laten vervangen, gaan ook vaak de oplaadpoortjes stuk of kan je na enkele jaren de software niet meer updaten. Dat maakt je smartphone onveilig en dus word je op die manier weer gedwongen tot een nieuwe aankoop. Heel jammer…

Maar wat kan je doen om je smartphone en batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan?

1. Bescherm je smartphone met een hoesje

Heel erg belangrijk als je graag jarenlang met je smartphone wilt doen: gebruik een hoesje! Ikzelf ben nogal een onhandig iemand… dat wilt zeggen: mijn smartphone dondert wekelijks al eens erg onelegant op de grond. Met dank aan haar niet-zo-handige baasje. Voor mij helpt een smartphonehoesje erg goed om in ieder geval de eerste schok op te vangen, ik heb in al mijn jaren smartphone-laten-vallen zelfs nog nooit een gebroken schermpje gehad! Al moet ik daar wel bij zeggen, dat ik na mijn ouwe iPhone 3G ook geen iPhone meer gekocht heb en overschakelde op Samsung en Huawei (Honor): dat heeft er ook wel wat mee te maken, denk ik. En aangezien de schermpjes van iPhones veel gevoeliger zijn voor barsten, hier zijn enkele stevige en mooie iPhone 11 hoesjes (hey, het oog wilt ook wat!).

2. Laat je batterij niet de hele nacht opladen

Nog een fout (die ik zelf ook vaak maak… mea culpa, mea culpa): je batterij de hele nacht laten opladen. Het is zo’n makkelijke gewoonte, toch? Je kruipt in bed, plugt je smartphone in om op te laden en ‘s ochtendsvroeg is je smartphone weer helemaal opgeladen en juiced om jou de dag door te helpen. Alleen: we laten zo de accu véél te lang opladen. Ik probeer zelf mijn smartphone alleen na 22u op te laden omdat het hier dan nachttarief is voor je elektriciteit, dus misschien moet ik dan maar proberen om om 22u mijn telefoon in te steken tot we gaan slapen, misschien is dat wel genoeg. Laat ik dat maar eens een keertje gaan testen!

3. Nieuw-nieuw-nieuw hoeft niet

Wat als… je dat allernieuwste shiny model eigenlijk helemaal niet meer nodig hebt? Na mijn iPhone 3G besloot ik ook zelf geen iPhone meer te kopen, hoe mooi ik die roségouden iPhones vond. Ik kon het geld er niet meer aan uitgeven. Ondertussen woonde ik op mezelf en no way dat ik dus een maand huur zou gaan uitgeven aan een telefoon. Nu, ik kan me wel voorstellen dat je verkocht bent aan het iOS, maar wist je dat je ook telefoons kan ‘redden’ en een tweede leven kan geven?

4. Kijk eens naar refurbished smartphones

Ik vertelde het hierboven al: misschien is het allernieuwste model wel veel te duur voor je budget of wil je dat geld niet uitgeven aan een gloedjenieuwe telefoon. Begrijpelijk! Zelf ben ik gek op refurbished elektronica: ik kocht mijn Macbook Air ondertussen alweer bijna 2,5 jaar geleden en ben er nog altijd supertevreden mee. En dat terwijl het in elektronica-termen echt wel een oudje is: oorspronkelijk is mijn Air van 2013! Maar hij is refurbished en dus helemaal weer geüpgrade en kan nog wel enkele jaren mee. Heel fijn, want ik ben gek op die laptop! Vorige zomer kocht ik er nog een Macbook retina bij in roségoud (uit 2017 oorspronkelijk). Je betaalt niet alleen véél meer voor refurbished elektronica (en dus ook refurbished smartphones), maar je krijgt vaak garantie (bij een goed bedrijf toch), ondersteuning en de onderdelen en de laptop zelf krijgen een tweede leven. Echt waar, ik kan het alleen maar aanraden!

Moet je je smartphone dus toch écht gaan vervangen, is dit ook echt waar een hele goede optie. Kijk alleen wel uit waar je je refurbished spulletjes haalt, niet alle bedrijven zijn even goed. Maar daarover binnenkort meer!

5. Wees voorzichtige met alle poorten

Het lijkt nogal vanzelfsprekend: maar pas op met je poorten! Snok je oplaadstekkertje niet keihard uit de poort en wriemel niet tot het stekkertje eindelijk goedzit. Again: mea culpa, mea culpa! Plus: Maya is er ook al eens over gestruikeld waardoor ze het oplaadstekkertje meehad. Ieks!

Maar dus: doe voorzichtig met die poorten: vaak kunnen ze niet eens hersteld worden 🙁

Tips om je smartphonebatterij langer mee te laten gaan

Zo vervelend: je batterij van je smartphone is altijd leeg net als je’ m nodig hebt! Stel: je batterij is bijna op, maar je hebt écht je smartphone even nodig (je bent nog onderweg, bent op een feestje, op een festival, wilt op de trein opzoeken of je alle verbindingen nog wel gaat halen,…): wat nu?