We leven in een wereld waarin de uitdrukkingen ‘schoonheid’ en ‘natuurlijk’ ons totale haarverzorgingsroutine heeft overgenomen. Toch zijn er een groeiend aantal ingrediënten die men met enige scepsis moet bekijken vanwege hun mogelijk twijfelachtige effecten op ons haar. Tot die chemicaliën behoren parabenen, sulfaten en ftalaten.
Dit zijn stoffen die niet de schoonheidsprijs verdienen, maar die je wel regelmatig in schoonheidsproducten tegenkomt. En of het nog niet genoeg is, kunnen we er sinds korte tijd siliconen eraan toevoegen.
Maar is de toevoeging van siliconen in haarshampoo werkelijk zo slecht voor je? Niet iedereen is het daarmee over eens. Later meer over de voor- en nadelen van siliconen in shampoo.
Lees ook: sulfaatvrije shampoo
Lees ook: Hoe je haren verzorgen
Inhoud:
Wat zijn siliconen?
Siliconen zijn chemicaliën die als ingrediënten worden verwerkt in shampoos of andere schoonheidsartikelen, ze hebben de functie als regenjas voor je haar en huid. Het is de bedoeling dat producten met siliconen erin het vocht buiten houden, waardoor je haar en huid glad zullen aanvoelen.
Siliconen bestaat uit een chemische structuur van polymeren van afwisselende silicium- en zuurstofatomen. Ze zijn oplosbaar in water, dus enorm lastig uit te wassen of af te spoelen van huid en haar.
Vooral met haar hebben siliconen een gecompliceerde relatie. Je zult merken dat het wassen van je haar met dit soort shampoos, je haar als het ware opgesloten wordt. Het blokkeert het verdampen van water om het op die manier gehydrateerd te houden. Aan de andere kant zorgt het er ook weer voor dat andere hydraterende producten niet diep genoeg door kunnen dringen. Dit is de reden waarom je haar wassen met een siliconen shampoo soms best een moeilijke keuze kan zijn: het eerste resultaat voel slechter aan en je moet een tijdje doorzetten om een siliconevrije shampoo te gebruiken.
Mijn favoriete siliconenvrije shampoo (zonder siliconen)
Natuurlijk laat ik jullie niet gaan zonder mijn favoriete siliconevrije shampoo te bespreken. Ik heb mijn eigen favorietjes, maar laat jullie ook graag weten welke siliconevrije shampoo je nu het allerbeste gebruikt in bepaalde gevallen en voor bepaalde haartypes.
Ik ben zelf al enkele maanden bezig met het uittesten van klei-shampoo, en dit is echt een van mijn grote favorieten:
Ingrediënten: Bentonite (Bentonite) Clay***, Moroccan Lava (Rhassoul) Clay***, Musa Sapientum (Organic Banana) Powder*, Cocos Nucifera (Organic Coconut) Milk Powder*, Acanthopanax Senticosus (Siberian Ginseng) Extract, Proprietary blends of Eucalyptus Smithii (Eucalyptus) Oil, Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Geraniol**, Citronellol**, Linanool**
Deze shampoo kan je trouwens ook gebruiken als je bezig bent aan de curly girl-methode! Zelf heb ik geen krullen, maar dankzij deze shampoo heb ik véél meer slag in mijn haar. Ik heb bijna geen krultang meer nodig voor beach waves, ideaal!
Waarom worden siliconen toegevoegd aan shampoo?
Niet alles hoeft negatief te zijn over dit spraakmakende ingrediënt. Siliconen hebben ook veel unieke eigenschappen, waardoor het zich als een favoriet ingrediënt heeft ontpopt bij het samenstellen van verschillende haarverzorgingsproducten. Ze zorgen ervoor dat je haarlokken van een filmlaag worden voorzien, zodat het een effectief werkend smeermiddel is tussen de aangrenzende haarlokken.
Dit maakt het haar soepeler en makkelijk uitkambaar. Het versterkt het haar waardoor het meer glanst en straalt. Het biedt ook een hoge mate van bescherming tegen de thermische schade wat het haar kan oplopen bij drogen en stylen. Van bepaalde siliconen gecombineerd met amine-functionele siliconen vloeistoffen is aangetoond dat ze het kleurbehoud van geverfd haar verhoogt. Dus we kunnen hieruit concluderen dat de toegevoegde siliconen zorgt voor:
- Makkelijk uitkambaar
- Versterking van het haar
- Meer glans
- Beschermt bij drogen en stylen
- Beter kleurbehoud
Toch is het altijd het overwegen waard waarom je wel of niet een shampoo met siliconen wilt gebruiken.
Waarom siliconenvrije shampoo?
Een shampoo met siliconen is schitterend om die mooie (synthetische) glans te krijgen, maar tegelijkertijd bedekt het ook de haarschachten. Haarschachten vormen een soort dakpannetjes over elkaar heen. Droogt je haar uit dan gaan de haarschachten openstaan. Hierdoor kunnen hoofdhuid irritaties ontstaan door invloeden van buitenaf. Dit komt, omdat de meeste siliconen zich op de hoofdhuid ophopen en moeilijk te verwijderen zijn. Hierdoor wordt voorkomen dat vocht en essentiële oliën in de haarschacht terecht komen.
Dit kan jeuk, irritatie, huiduitslag en een branderig gevoel van de haarzakjes veroorzaken. En zelf in het ergste geval kan het leiden tot haaruitval. Om die opgehoopte siliconen te verwijderen ondernemen een hoop mensen poging het haar te wassen met een shampoo dat natriumlaurylsulfaat bevat, hiermee verwijder je ook alle gezonde oliën die de hoofdhuid beschermt.
Gevolg: je hoofdhuid raakt uit balans, waardoor je droog, broos en beschadigd haar krijgt. Om niet in zo’n vicieuze cirkel te belanden is het misschien verstandiger om het bij een siliconenvrije shampoo te houden.
Is siliconenvrije shampoo geschikt voor alle haartypes?
Dit is best wel een lastige vraag, omdat er veel verschillende haartypes zijn. Er worden op het ogenblik veel shampoos of conditioners verkocht met het predicaat ‘siliconenvrij’, dit betekent nog niet dat ze gezond haar bevordert.
De meesten merken proberen gewoon te profiteren door in te spelen op de vraag naar natuurlijke haarverzorging (oftewel: greenwashing). Dan mogen de bekende merken trots verkondigen dat ze de siliconen hebben verwijderd, vaak zijn daar een hele reeks andere slechte ingrediënten voor in de plaats gekomen.
Zoals bijvoorbeeld: Alcohol denat, SD-alcohol 40, ethanol, synthetische kleur- en geurstoffen, enzovoort, deze lossen je natuurlijke vetten van je huid op waardoor je irritaties en beschadigen kunt krijgen. Dit kan voor onbalans zorgen van de hoofdhuid. Vrouwen die krullen of kroeshaar hebben zullen de overstap naar een siliconenvrije shampoo niet vlug maken en doen ze dat wel zullen ze een hele goede conditioner moeten gebruiken. En ook daar kunnen siliconen in zitten.
Is siliconenvrije shampoo beter voor je haar?
Die keuze ligt helemaal bij jezelf en is ook een kwestie van proberen. Wil je goed gehydrateerd haar, bescherming tegen kroezen of schadeherstel dan geeft een siliconenvrije shampoo of conditioner misschien niet het gewenste resultaat. Mensen met droog, pluizig en beschadigd hebben meestal meer baat bij de verzachtende en glans verhogende eigenschappen van een shampoo met siliconen.
Heb je het gevoel dat siliconen niet de oplossing is voor je haar, probeer dan de lichtere shampoos en conditioners. Maar verwacht niet dezelfde zachtheid en gladheid. Wil je toch een siliconen shampoo gebruiken, maar verstikking van het haar voorkomen. Neem er dan een met in water oplosbare siliconen. Let dan op dat er op het etiket PEG-8 of hoger staat. Wanneer het getal lager is zullen deze polymeren zeer slecht oplosbaar zijn. Voorbeeld:
- PEG-8 (of hoger) Dimethicon
- Bis-PEG-8 (of hoger) Dimethicon
- Bis-PEG-8 / PEG-8 Dimethicon
- Bis-PEG-18 methylether dimethylsilaan(deze is volledig in water oplosbaar en zeer hydraterend)
- PEG-8-PG-coco glucoside dimethicon
- Dimethicon PEG-X fosfaat
Is siliconenvrije shampoo beter voor krullen?
Siliconenvrije shampoo hoeft niet altijd beter voor krullen te zijn. Wel is het verstandig ernaar te kijken voor welk haartype de shampoo geschikt is en te weten welk haartype jezelf hebt.
Een siliconenvrije shampoo is wel gezonder voor je hoofdhuid, maar het zal niet bij iedereen het gewenste effect geven. Wil je siliconen volledig afschaffen, stap dan over op verzorgende shampoos op basis van plantaardige oliën. Deze zullen op dezelfde manier krullen hydrateren, conditioneren en ontklitten.