in

Hoe een rijpere huid verzorgen: beste huidverzorging en skincare voor 40+ huid

(Last Updated On: March 21, 2021)

Hoe een rijpere huid verzorgen  – Hoewel een rijpere huid onderdeel is van het ouder worden, is niet iedereen even blij met een ouder wordende huid. Daarom hebben we hier enkele handige weetjes en tips over de verzorging van een rijpere huid op een rijtje gezet.

Daarnaast zullen we je ook tips geven over producten die je kan gebruiken om je huid te verzorgen. Voor een rijpere huid ga je namelijk andere producten moeten gebruiken omdat je huid nu andere noden heeft. 

Wat is een rijpere huid? 

Een rijpe huid is een huid die de gevolgen van veroudering begint te voelen. We noemen de huid na de menopauze vaak rijper – na de menopauze zal de huid namelijk sterk veranderen mede omdat ook de hormonenspiegel in ons lichaam veranderde door de menopauze.

huidverzorging-rijpere-huid
huidverzorging-rijpere-huid

Het is inderdaad zo dat de huid vanaf 30 jaar begint te verouderen met het verschijnen van de eerste fijne lijntjes en rimpels, maar de eerste echte sporen van veroudering worden pas zichtbaar vanaf 40 of 50 jaar: rimpels, pigmentvlekken en soms zelfs een slappere huid. De opperhuid wordt dunner en het huidoppervlak wordt droger.

Waarom gebeurt dit? Waarom wordt onze huid ouder en verschijnen er rimpels? Wel, de huid verliest collageen – een stof die de huid elastisch maakt, wanneer de huid ouder wordt. Het verdwijnen van deze elastische vezels verklaart waarom de huid minder strak wordt.

Ten slotte verliest de dermo-epidermale overgang, het oppervlak dat de epidermis van de dermis scheidt, zijn golvingen en strekt zich uit. Dit uitrekken en verlies van elasticiteit is meteen ook de reden waarom jij de eerste rimpels begint te zien. 

Lees ook: kapsels 50+ 

Lees ook: kapsels voor dun haar

De invloed van tabak, zon en voeding op de rijpere huid 

Zoals we reeds weten is de zon de grootste vijand van de huid en een van de grootste factoren in de veroudering van de huid. Wanneer je lang in de zon vertoeft vallen een enorme hoeveelheid vrije radicalen huidcellen, hun celmembranen en hun DNA aan.

Op de lange termijn veroorzaakt de zon daarom ook onomkeerbare schade. Het is dan ook van groot belang je huid te beschermen door een goede zonnebrandcrème (ook in je gezichtscrème!) te gebruiken en bij voorkeur weg te blijven uit de zon tussen 12:00 en 16:00. 

Een andere bekende verouderingsfactor is tabak. Tabak, een bron van oxidatieve stress, vermindert de zuurstofvoorziening van cellen. Wanneer je rookt en graag ligt te bakken in de zon kan je heel wat erge schade toebrengen aan je huid. 

Welke routine moet je volgen voor een rijpere huid?

rijpere-huid-verzorgen
rijpere-huid-verzorgen

Hoe een rijpere huid verzorgen? 

Om je rijpere huid mooi en gezond te houden ga jij je huid dus goed moeten verzorgen. Op die manier kan je de elasticiteit en de hydratatie van je huid op peil houden, en rimpels tegengaan. We geven je graag een door ons grondig uitgetest stappenplan mee: 

Hoe je huid verzorgen in de ochtend

In de ochtend gaan we proberen zo zacht mogelijk te zijn met onze huid. We gaan het gezicht dus allereerst moeten wassen met wat water. Daarna gebruik je best een goede cleansing balm zoals deze van Clinique om de onzuiverheden te verwijderen die zich doorheen de nacht hebben opgebouwd. Een cleansing balm is een van de makkelijkste manieren om je huid te reinigen en hydratatie toe te voegen wanneer nodig.  

Daarna kan je een gezichtsserum aanbrengen. 

Het ideaal voor een volwassen vrouw is om een ​​gezichtsserum aan te brengen als eerste schoonheidsstap. Hiervoor kan je kiezen voor Advanced Genifique Youth Concentrate gezien deze het actieve herstelproces van de huid versnelt. Dit serum vermindert fijne lijntjes en verslapping en geeft je een stralende huid. 

Vergeet ook zeker niet om een dagcrème aan te brengen. Hierboven hebben we reeds uitgelegd dat de zon een erg slechte invloed heeft op de huid. Kies voor Clarins Super Restorative Dagcrème voor een gehydrateerde en mooie huid. Deze dagcrème heeft daarnaast ook een SPF van 20 waardoor je huid beschermd is tegen de zon.

Indien je toch liever een goedkoper product wil gebruiken kan je kiezen voor Olaz Total Effects wat een factor 15 bescherming biedt. Kies je liever voor een cruelty free of dierproefvrije dagcrème, dan raad ik je mijn grote favoriet aan: deze dagcrème met SPF 50

zonnebescherming-rijpere-huid
zonnebescherming-rijpere-huid

Hoe je huid verzorgen in de avond

Voor je naar bed gaat is het belangrijk dat je grondig alle make-up verwijdert (en ja, dit moet je echt iedere avond doen). Je kan dit doen met de cleansing balm die je ook deze ochtend gebruikte. Blijf zo ver mogelijk weg van reinigingsdoekjes gezien deze de make up en onzuiverheden gewoon verplaatsen in plaats van oplossen, en deze erg ruw kunnen zijn voor de huid. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg vervuilend voor het milieu.

Gebruik nu een goede exfoliator om de dode huidcellen te verwijderen. Kijk wel even uit dat je kiest voor een die speciaal is ontworpen voor het gezicht. Anders kan je de gevoelige huid beschadigen. Kies niet voor een scrub met deeltjes erin, dat is slecht voor je huid. 

Nu ga je met een wattenschijfje (deze herbruikbare wattenschijfjes zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook je voor je huid én portemonnee) een toner aanbrengen op het gezicht. Dit zal je een mooie teint geven en ervoor zorgen dat het laatste restje van je cleansing balm van je huid verdwenen is. Na de toner is het tijd voor een hydraterend gezichtsmasker (mijn persoonlijke favoriet).

Doe dit ten minste tweemaal per week om je huid zacht en gehydrateerd te houden. Dankzij de exfoliant  en de toner zal je huid de actieve stoffen in het gezichtsmasker makkelijker kunnen opnemen. 

Andere crèmes die je kan toevoegen aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine 

Wanneer je een rijpere huid hebt zijn er nog andere cremes die je kan toevoegen aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine om bepaalde probleemplekken aan te pakkken. 

#1. Oogcrème 

Rondom de ogen verschijnen er vaak heel wat lijntjes. Deze lijntjes kan je tegengaan met een goede oogcrème met collageen. Oogcrème breng je in kleine hoeveelheden rond de ogen aan om het daarna in de huid te masseren. Kies een goede oogcrème om rimpeltjes en donkere verkleuring rondom de ogen tegen te gaan. 

#2. Lifting serum voor ogen en lippen 

Kies voor een lifting serum voor ogen en lippen om rimpels en lijntjes tegen te gaan. Vooral rokers zullen merken dat er rondom de lippen heel wat lijntjes tevoorschijn komen. Met een lifting serum voor lippen kan je deze lijntjes in geen tijd doen afnemen. 

#3. Retinol Creme tegen pigmentvlekken 

Gebruik een goede retinolcrème om de teint van je huid weer egaal te maken en pigmentvlekken te elimineren. Pas wel even goed op: het gebruik van retinol maakt jouw huid erg gevoelig voor de zon. Gebruik dus steeds een goede zonnebrandcrème of een gezichtscreme met een spf van 25 of meer – ook in de winter! 

Hormonale acné en een rijpere huid

Heb jij een huid die ondertussen al valt onder de ‘rijpere huid’, maar toch ook nog last van wat hormonale acné? Dan raad ik je aan om mijn artikel over ‘Welke skincare helpt tegen hormonale acné‘ ook even grondig door te lezen. Daarin vertel ik je welke producten ik zelf gebruik om hormonale acné tegen te gaan.

Vergeet je handen niet!

handverzorging-rijpere-huid
handverzorging-rijpere-huid

Als ik je een gouden tip mag geven, gebruik dan ook goede huidverzorging voor je handen! Als ik wat restjes heb van mijn skincare, smeer ik daar mijn handen mee in (niet met de exfoliant).

 

Lees ook: Kapsels 50+ / kapsels voor vijftigplussers