in

Hoe een rieten dak uw woning een sierlijke en esthetische toets geeft

(Last Updated On: October 7, 2021)

Het dak is een onderdeel van de woning dat in belangrijke mate de uitstraling bepaalt. De vorm van het dak, maar ook de gebruikte dakbedekking kan bepalen hoe de algehele uitstraling van de woning is. Voor de meeste woningen geldt dat zij voorzien zijn van een hellend dak met dakpannen.

rieten-dak
rieten-dak

Dit mag als standaard gezien worden. Een woning met een rieten dak springt er altijd uit en heeft direct een luxueuze en authentieke uitstraling. Een dak van riet wordt meestal ook geassocieerd met luxe landhuizen en herenhuizen.

Kiezen voor een rieten dak

Het hoeft geen uitleg waarom mensen ervoor kiezen om het dak van hun woning te voorzien van riet. De uitstraling van riet is uitzonderlijk. Het leggen van riet is een ambacht en dat straalt het dak ook uit.

Een dak van riet kiest u omdat u uw woning een karakteristieke uitstraling wilt geven. Dat riet tegenwoordig weer steeds populairder wordt, is niet voor niets. Een dak van riet past namelijk in de huidige aandacht voor zo duurzaam mogelijk bouwen.

Riet is een natuurproduct dat onbeperkt geoogst kan worden en wat geen negatieve invloed heeft op de natuur. Het groeit gewoon weer aan en binnen een jaar kan er weer geoogst worden. Een andere reden om voor riet te kiezen, is dat het ook letterlijk een meerwaarde voor de woning is. De woningwaarde zal stijgen.

Wat zijn de voor-en nadelen van rieten daken?

Als u riet overweegt voor uw dak dan zult u uiteraard enthousiast zijn en hier de vele voordelen van inzien. Toch is het verstandig om ook de naar de nadelen te kijken. Helemaal met riet kunnen bepaalde nadelen ingrijpend zijn. Als u de voor- en nadelen naast elkaar legt, kunt u een goede inschatting maken of riet inderdaad het overwegen waard is.

Voordelen van rieten daken

 • Riet geeft de woning een nostalgische en landelijke uitstraling en doet luxueus aan.
  • Met een dak van riet heeft u een relatief lichte dakconstructie. Het dak stelt dus verder geen speciale eisen aan de algehele constructie van de woning.
  • Riet zorgt doorgaans voor een zeer goede ventilatie. U heeft veel minder last van condensvorming in de woning.
  • Riet wordt gezien als een goede natuurlijke isolatie, zodat u al deels energie bespaart zonder extra maatregelen te nemen.
  • U bent met riet erg flexibel betreffende het design van het dak. Riet kan gemakkelijk aangebracht worden op bijvoorbeeld rondingen in het dak.

Nadelen van rieten daken

 • Rieten daken zijn kwetsbaarder voor brand. Dit zult u ook merken aan de hogere premie voor een brandverzekering.
  • Hoewel riet ook als een natuurlijke isolatie gezien wordt, is het wel lastiger als u het dak met moderne isolatiematerialen wilt isoleren.
  • In veel gevallen mogen rieten daken helemaal niet, doordat ze niet aan de moderne bouweisen voldoen.
  • Het dak met een open constructie kan voor meer stof binnenshuis zorgen. Niet handig voor mensen die kwetsbaar zijn voor allergieën.
  • Er is een kans dat rieten daken meer ongedierte aantrekken. Hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar marters kunnen het dak behoorlijk beschadigen.
  • Een rieten dak is niet goedkoop. De prijs van een rieten dakvarieert rond de 110€/m2.

De aankleding van woningen met rieten daken

Woningen die zijn voorzien van rieten daken, hebben dus een authentieke en luxe uitstraling. Een dak van riet zorgt er ook voor dat u een typische landelijke woning creëert. Een woning met riet op het dak doet al snel denken aan een Engelse cottage. Wilt u de woning in stijl aankleden en passend bij het dak van riet, dan moet u zorgen voor landelijke elementen.

Mede door het dak kunt u landelijk wonen. Om het landelijke effect te behouden, zou u kunnen kiezen voor houten luiken voor uw ramen. U hoeft ze niet te gebruiken, maar dit geeft wel een landelijke uitstraling en past bij het dak. Landelijke lampen voor buiten in brons zijn ook onmisbaar voor woningen met rieten daken. Brons is bij uitstek een materiaalsoort dat voor een landelijke woning gebruikt wordt. Bronzen lantaarnlampen zullen het bijvoorbeeld erg goed doen.

Het onderhoud van rieten daken

Als u kiest voor een dak van riet, dan is het heel belangrijk dat u het dak met enige regelmaat onderhoud. Na verloop van jaren trekt het dak mos, schimmels en algen aan. Dit moet verwijderd worden, anders loopt u de kans dat het dak niet meer kan ´ademen´. Hoewel een goed gelegd dak speciaal behandelt is, doet u er verstandig aan om jaarlijks of tweejaarlijks een rietdekker langs te laten komen voor preventief onderhoud.

Deze reinigt het dak en zal tegelijkertijd eventuele beschadigingen herstellen. De rietdekker is hiermee hooguit enkele uren bezig, maar hierdoor houdt u het dak wel in goede conditie en verlengt u de levensduur van het riet. Op deze wijze bespaart u ook kosten van groot onderhoud of reparatie die u wel heeft als u niet tijdig voor het onderhoud zorgt.

Written by admin