in

Review: conditioner bar (zero waste conditioner)

(Last Updated On: January 14, 2020)

Ik ben al jaren op zoek naar beter alternatieven in mijn verzorgingsroutine: ik moet van mezelf dan ook in 2020 nog veel producten opmaken en erna ga ik nog meer op zoek naar zero waste of low waste alternatieven. Ik was dan ook heel blij toen ik een voorstel kreeg van shampoobars.nl om deze conditioner bar eens uit te testen! Deze conditioner bar testte ik nu een dikke twee weken uit, en dit is mijn review:

Hoe werkt conditioner? 

Conditioner zorgt ervoor dat je haren weer lekker zacht worden na een wasbeurt. Maar, de meeste mensen gebruiken veel meer conditioner dan dat ze hun shampoo gebruiken. Ik ben zelf mijn lege flessen verzorgingsproducten aan het tracken en bij mij klopt het alvast: voor 1 fles shampoo gebruik ik bijna 3 flessen conditioner, en da’s veel. 

Hoe werkt conditioner? In de meeste conditioners die je in flessen in de winkel koopt, zitten siliconen om je haren zacht te laten aanvoelen. Nu werken siliconen eigenlijk alleen maar op de oppervlakte en krijg je er wel een tijdelijk effect door: zacht haar. Op de langere termijn werken ze niet, zodra jij je haren weer gaat wassen, is het effect weer weg. 

Daarom kies ik hoe langer hoe liever voor conditioners zonder siliconen en met olie of boters erin. Je haren zullen er eerst eventjes aan moeten wennen, maar het is het waard! 

shampoobar
shampoobar

Waarom zero waste?

Maar eerst: waarom vind ik dit zo belangrijk voor mezelf? Ik hou nu al enkele jaren iedere maand bij hoeveel ik opmaak qua verzorgingsproducten. En eerlijk: ik verschiet me iedere maand opnieuw een bult! Vooral zeep, shampoo, conditioner en bodylotions gaan er flink door. Voor enkele hiervan heb ik al een zero waste of less waste oplossing voor als ik eindelijk alles in mijn stash opgebruikt heb, maar dat zal natuurlijk ook nog wel enkele maanden duren (vandaar ook dat ik mezelf sinds september eerst een no-buy opgelegd heb op dit vlak, maar ik heb het veranderd naar een low buy).

honing-conditionerbar
honing-conditionerbar

Het zou echt fantastisch zijn als ik voor shampoo en conditioner een goed zero waste alternatief zou kunnen vinden, of in ieder geval een alternatief met veel minder plasticverbruik. Een stapje daarvan is voor mij ook dat ik mijn haren wil trainen om minder snel vet te worden. Maar… dat weten jullie vast ook: het is nogal een proces! Blijkbaar spaar je met 1 conditioner bar 3 flessen conditioner uit! 

Uitgetest: zero waste conditioner bar

minder-plastic
minder-plastic

Hoe werkt een conditioner bar?

De shampoo bars kennen we ondertussen al wel, maar hoe werkt een conditioner bar dan eigenlijk? Het hangt af per merk: bij het ene merk moet je de conditioner bar aanbrengen na het wassen en drogen van je haren, bij het andere merk doe je dat zodra je je haren gewassen hebt (maar nog niet gedroogd). 

honing-conditioner-bar
honing-conditioner-bar

Bij deze bar stond deze handleiding op de website: 

 1. Maak de Conditioner Bar nat onder de kraan/douche
 2. Door de damp en vocht wordt de Conditioner Bar zachter
 3. Wrijf met de bar door de punten van je haren
 4. Laat het 2 á 3 minuten intrekken
 5. Spoel de conditioner goed uit
 6. Geniet van je zachte en glanzende haar

Welke ingrediënten zitten er in een conditioner bar?

In de conditioner bar die ik getest heb, zitten deze ingrediënten: 

 • cacaoboter
 • cetearyl alcohol
 • sheaboter
 • steartrimonium chloride
 • olijfolie
 • glyceryl stearate
 • cocamidopropyl betaine
 • glycerine
 • water
 • honingextract
 • royal jelly
 • ci 19140
 • ci 42090

Fijne plasticvrije verpakking

conditioner-bar
conditioner-bar

De conditionerbar vind ikzelf ook heel fijn verpakt: het kwam aan in een leuk doosje met van die biodegradable chipjes erin. De bar zelf zit verpakt in vetpapier, wat ook superhandig is om de bar na gebruik weer op te leggen. Dit papier ligt nu ook op de rand van het bad, met de conditioner bar erop.

Wat vind ik van de conditioner bar?

Ik vond deze bar echt heel erg fijn werken en zou hem opnieuw kopen als deze op is (en als ik nog enkele flessen conditioner opgemaakt heb). Wel moet ik er voor mijn haren best veel van gebruiken: ik moet toch een drietal keer product van de bar nemen. Maar daar moet ik wel bij vertellen dat ik op dit moment erg droog haar heb door het winterweer.