in

Een pvc vloer of parketvloer kiezen? Hoe onderhouden?

(Last Updated On: May 22, 2021)

Het is een van de moeilijkste keuzes om te maken als je aan het verbouwen bent: welke vloer gaan we leggen? Voor ons was het al snel een uitgemaakte zaak omdat we allebei erg goed wisten wat we graag wilden in ons huisje.

Maar wat als je nog helemaal niet zo goed weet welke vloer je graag wilt en nog erg twijfelt tussen een pvc vloer, een houten vloer of een parketvloer (misschien zelfs wel in visgraat gelegd)? Wij hebben in dit handige artikel de voordelen en de nadelen opgesomd zodat jij gemakkelijk kan volgen en veel sneller de knoop kan doorhakken. Succes!

Een pvc vloer

Wanneer zou je kiezen voor een pvc vloer? Als je graag een duurzame vloer in huis wilt, die jarenlang meegaat (dus niet duurzaam op milieuvlak, het is tenslotte pvc) en die echt tegen een stootje kan, dan moet je kiezen voor pvc. Ideaal als je jonge kinderen in huis hebt en je verwacht dat zij regelmatig de boel op stelten zullen zetten, of als je huisdieren in huis hebt zoals een grote hond met scherpe nagels.

Je kan een vloer van pvc ook heel gemakkelijk combineren met vloerverwarming, als je dat graag zou willen. Daarnaast is het ook een vloer die zichzelf heel veel verschillende looks kan aanmeten. De vloer is ook nog eens ontzettend veelzijdig qua functies, niet alleen qua looks: de vloer is onderhoudsarm (dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een houten vloer die regelmatig geboend moet worden en waar je erg snel watervlekken op ziet). De vloer is sterk, geluidsdempend en zorgt ervoor dat je heel veel keuze hebt om te combineren met de rest van je woonstijl.

Voordelen van PVC vloeren:

  • geluidsdempend
  • weinig onderhoud nodig
  • veel kleuren en looks
  • makkelijk te combineren met verschillende
  • duurzaam: blijft lang goed

Visgraat vloer

Een trend waar we de komende jaren echt niet meer naast gaan kunnen kijken: visgraat vloeren. Ik vind het prachtig, maar het is best wel arbeidsintensief om te laten leggen. Zeker als je zelf graag je vloeren wilt gaan leggen, zou ik je bij dit type vloer echt even aanraden om alvast even te oefenen voor je echt aan de slag gaat.

Liefst laat je een vloer met visgraat patroon installeren door experten, want het is écht geen simpel klusje en valt zeker niet te vergelijken met even laminaat leggen.

Waarom zou je kiezen voor een visgraatvloer?

Wil je een vloer die jarenlang meegaat, mits de juiste behandeling? Een grachtenpand of een ouder pand kan je ook prachtig renoveren met een visgraatvloer. Of je nu kiest voor een meer moderne stijl of de visgraatvloer wil integreren in een minimalistische stijl, het is zo’n veelzijdige stijl qua vloer dat het bij veel past.

Een vloer gemaakt met echt hout heeft natuurlijk altijd wel extra onderhoud nodig, zeker in vergelijking met een PVC-vloer.

De voordelen van een visgraatvloer

  • Heel trendy en daardoor een groot aanbod te krijgen
  • Komt het mooist tot zijn recht als je met echt hout werkt
  • Duurzaam als je het hout laat behandelen
  • Geeft extra cachet aan je vloer