in

Hoe pluisjes en pillen verwijderen van je kleding? De beste tips!

(Last Updated On: March 28, 2021)

Pluisjes en pillen verwijderen van je kleding? Hoe doe je dat? Niets verpest een kledingstuk sneller dan er een hoop pluisjes overheen te hebben. En terwijl je 15 minuten bezig bent met de pluisjes van je favoriete trui te verwijderen, mis je natuurlijk je trein of bus. Bummer!

Om je te helpen pluisjes sneller en makkelijker van je kleding te verwijderen hebben wij alvast enkele van de meest gangbare en snelle manieren om pluis van kledij te verwijderen op een rijtje gezet.

pillen-trui-verwijderen-pluizen
pillen-trui-verwijderen-pluizen

Wat zijn pluisjes en pillen?

Pillen is een veel voorkomende naam voor zichtbare opeenhopingen van textielvezels, meestal te vinden rond en op de kleding.

De materialen die bij de fabricage van stoffen worden gebruikt, zoals linnen, wol en katoen, bevatten talrijke korte vezels die samengebundeld zijn en die aanleiding geven tot pluisjes.

Tijdens het normaal dragen kunnen deze vezels losraken of verdrongen raken uit het weefsel waarvan ze deel uitmaken. Dit is de reden waarom jouw favoriete jas of trui altijd een heleboel pluisjes en pillen heeft.

trui-pillen
trui-pillen

Verwijder pluisjes met een scheermesje

Leg het kledingstuk op een plat oppervlak en zorg ervoor dat je trui of jas goed plat ligt. Neem een scherp scheermes en schraap het voorzichtig over de kleding. Zorg ervoor dat je de stof niet per ongeluk beschadigt.

scheermesje
scheermesje

Om dat te doen, rek je het deel van de kleding waarmee je begint, uit en ga eroverheen met het scheermesje. Het scheermesje moet in een geschikte hoek worden geplaatst en in dezelfde richting worden gebruikt om zo te voorkomen dat je meer pluisjes maakt.

Wees daarbij heel voorzichtig en zorg ervoor dat het mesje niet in je kledij snijdt.

Pluisjes verwijderen met een pluizentondeuse

Dit is mijn een van mijn favoriete methoden voor het verwijderen van pluisjes. Een pluizentondeuze voor truien is veilig en makkelijker in het gebruik dan een gewoon scheermesje.

pluizentondeuse
pluizentondeuse

Maar zorg ervoor dat jij je concentreert terwijl je de pluisballen verwijdert, anders verwijder je te veel stof uit je jas of trui en wordt het omringende materiaal te dun.

Stop je trui in de vriezer

Of je nu te maken hebt met pluisjes, grove T-shirts en buitengewoon zweterige of sportkleding, de vriezer kan de stoffen opfrissen en je helpen jouw favoriete kledij wat langer aan te doen. Stop een trui of jas met pluisjes in de vriezer om de pluisjes makkelijk te verwijderen.

De pluisjes kan je er dan zo afvegen of afplukken. Bij sommige stoffen vallen de pluisjes er eens ontdooit ook gewoon helemaal vanzelf vanaf!

Verwijder pluisjes met een puimsteen

Geloof het of niet, puimsteen in uw badkamer kan veel meer dan alleen je voeten van eelt ontdoen.

puimsteen
puimsteen

Probeer de volgende keer dat je een trui vol pluisjes en pillen uit de kast hangt erover te wrijven met een puimsteen om de pluisjes te verwijderen.

Met een Pluisborstel

Een pluizenborstel is een geweldig hulpmiddel om haar en andere pluisjes van schoenen, kleding en accessoires te verwijderen.

Met een pluizenborstel kun je pluisjes in een handomdraai verwijderen door met de borstel over je trui te gaan.

pluizenborstel
pluizenborstel

De vezels in de borstels haken in de pluisjes en zorgen ervoor dat je met een pluisloze trui naar het werk kan.

Met een scherpe schaar

Indien je geen scheermesje hebt liggen kan je eventueel ook een scherpe schaar gebruiken om over je trui te gaan om zo de pluisjes te verwijderen.

naai-schaartjes
naai-schaartjes

Schraap met de schaar over de pluisbolletjes en ze komen er zo vanaf! Probeer wel om niet in je kledij te kippen!

Met een doekje voor in de droger

Wist je dat een doekje voor in de droger, met zijn uitzonderlijke antistatische en uitstekende waseigenschappen, de kracht heeft om pluisjes van je kleding te verwijderen, zelfs wanneer het buiten de droogautomaat wordt gebruikt?

droogtrommeldoekjes-droger-doekjes
droogtrommeldoekjes-droger-doekjes

Wrijf gewoon over het oppervlak van je kleding met een enkel droog doekje, en daar heb je het: je bent pluisvrij!

Gebruik afplaktape

Zit jouw trui of jas helemaal onder de pluisjes? Maak je geen zorgen want met afplaktape kan je makkelijk de pluisjes van jouw jas of trui verwijderen.

Plaats de tape met de plakkende kant op de pluisjes en trek de tape af. Op die manier ‘’wax’’ je als het waren je trui pluisvrij.

Was je kleding binnenstebuiten

We hebben allemaal minstens een of meer kledingstukken in onze kast waar we van houden, ook al zitten er honderden pluisjes op. Gelukkig kun je de pluisjes van tevoren bestrijden door de kleding binnenstebuiten te wassen. Op die manier heb je minder pluisjes op je kledij!

Tip: was je kleding sowieso binnenstebuiten, dat is veel beter voor prints etc op je kleding! Ook strijk ik mijn kleding altijd binnenstebuiten.

Gebruik de drogerinstelling “Alleen lucht”

Een leuke outfit aantrekken en ontdekt dat het onder de pluisjes en pillen zit? Geen paniek. Gooi de outfit in de droger met een droogtrommel en zet hem op de ‘alleen lucht’-instelling om je kleding in een mum van tijd van al die pluisjes te ontdoen.

Gebruik witte azijn

Je kan pluisjes makkelijk en snel verwijderen met witte azijn. Voeg een kopje azijn toe aan je wasgoed tijdens de laatste spoelcyclus en jouw truien, handdoeken en jassen komen pluisvrij uit de wasmachine!

azijn
azijn

Conclusie

Er zijn een heleboel verschillende manieren om pluisjes en pillen van je kledij te krijgen. Zoek een manier die voor jou werkt en die bij jouw kledij past.

Hoewel deze manieren namelijk voor heel wat verschillende kledingstukken werken zullen er bepaalde stoffen zijn die hier minder goed mee geholpen zijn.

Laat ons alvast zeker weten welke methodes het best werken voor jou of hoe jij pluisjes en pilletjes verwijdert van jouw kledij!

Nog meer kledingtips?

Written by admin