Parfum is al eeuwenoud, wist je dat? Ik doorloop graag met jou de geschiedenis van parfum om samen te ontdekken waarom er al zo lang parfum gebruikt wordt en wat de ontstaansgeschiedenis is.
Waarom is dit een van de meest gebruikte beauty accessoires?
Lees ook: Waar en hoe moet je parfum aanbrengen?
Inhoud:
Egypte, de bakermat
In het algemeen wordt Egypte als de bakermat van parfum genoemd. Ook in Mesopotamië zou het echter al worden gebruikt. De Egyptenaren brandden bloemen en takjes van kruiden met de bedoeling de goden goed te stemmen, zo zouden ze de bevolking geen kwaad doen.
Ze hadden zelfs een god voor het parfum, Nefertum genaamd. De takjes werden in olie gedompeld en met die olie bedekten de Egyptenaren hun lichaam. De olie werd ook gebruikt om de doden te balsemen en werd zelfs in het graf meegegeven.
Die olie wordt gezien als de eerste stap naar parfum. Dat was 3000 jaren voor de geboorte van Christus. Pas bij de Grieken kreeg het parfum een meer vloeibare vorm zoals we het nu kennen.
De Grieken
De Grieken voegden als eersten water toe aan het parfum. Het werd daardoor vloeibaarder en minder zichtbaar op de huid. De Grieken gebruikten parfum behalve voor rites ook voor hun dagelijks verzorging.
Ze gebruikten het ook in bad om het bad heerlijk te parfumeren. Vanwege de vloeibaarheid kon het in een flesje worden gestopt en werd het populair. Daarvoor werd parfum wel in een waterdicht doosje gestopt. Het glasblazen werd in de eerste eeuw voor Christus uitgevonden in Syrië.
Het parfumflesje werd toen al snel bedacht. Zo’n flesje gevuld met parfum kostte meer dan juwelen. Het waren de Grieken die met de handel in parfum begonnen: de tochten van Alexander de Grote gecombineerd met de productie van parfum op Rhodos waren van invloed op de verspreiding op grote schaal van parfum.
De Romeinen
De Romeinen gebruikten ook parfums, alhoewel Julius Cesar het gebruik van exotische parfums verbood. De Romeinen dachten dat parfum een geneeskundige werking had. Men ontdekte dat lavendel je rustig maakte, dat Eucalyptus hielp bij verkoudheid en dat je depressies kon bestrijden met vanille.
Gebruikelijk werd een beetje parfum achter de oren gesmeerd. In die tijd ontstonden de drogisten/kwakzalvers, die hadden nog weleens een mindere reputatie. Regelmatig werden ze beschuldigd van het verkopen van bedorven spullen en kreeg parfum een slechtere naam.
De Middeleeuwen
De Westerse wereld ging door een moeilijke periode, doordat het Romeinse Rijk viel en Europa invasies te verduren kreeg van de Barbaren en vele oorlogen. Gedurende die tijd was er weinig aandacht voor parfum en was parfum een item alleen voor de superrijken.
In het begin van de 12e eeuw veranderde dat. De kennis nam toe door de universiteiten, met name op het terrein van de productie. Ook in de Middeleeuwen bleef het geloof in stand dat parfum geneeskrachtig was.
Zo zou je de ziekte de pest ermee kunnen bestrijden. De pomander, een parfumhouder, ontstond in die tijd. Kruiden en parfum werden in een klein metalen bolletje gedaan, dat aan een ketting hing.
In de 14e eeuw kwam het glazen flesje gevuld met een combinatie van olie en alcohol, aangeduid met reukwater. Omstreeks 1750 kwam de eau de cologne. Tijdens Lodewijk XV maakte het parfum een goede tijd door. Men spoot het niet alleen op de huid en kleding, maar ook op meubels. Ook Napoleon Bonaparte hield veel van parfum.
De diversiteit in reukwaters werd groter. Er waren er met slechts een component (noot) en ook met meerdere. Ze werden niet alleen vanwege de geneeskrachtige werking gebruikt, maar tevens voor het verdoezelen van lichaamsgeuren. Men nam niet vaak een bad, omdat men het water niet vertrouwde.
Dat was vanwege mogelijke ziektes. Er werden ook metalen flacons voor parfums gebruikt. In de 17e eeuw was het parfum zeer populair. De hygiëne leed daar echter onder. Flaconhoudertjes en parfumkoffertjes met exotische afbeeldingen verschenen in de Barok tijd.
Meer recent
De productie op grote schaal van parfum werd mogelijk door de Industriële Revolutie en de moderne chemie. Het gebruik van parfums was populair bij zowel de vrouwen als de mannen.
Wat de laatste groep betreft, verschenen er parfums die speciaal daarvoor waren bedoeld. In het begin werd dat gezien als decadentie, vrouwelijkheid, en frivoliteit, maar met de tijd werd het gebruik van parfum ook populair bij mannen. De modehuizen gingen zich met parfums bezighouden na de Tweede Wereldoorlog. Daardoor zijn parfums een modeaccessoire voor allerlei gebruikersgroepen geworden.
Wees ook voorzichtig met parfums als je overgevoelig zou reageren en lees ook zeker even deze info over allergie voor parfum.