in

Je schoenen of leren interieur onderhouden met leerverf

(Last Updated On: March 27, 2021)

Als je hier al wat langer leest, weet je dat ik het heel belangrijk vind om de spulletjes die ik heb, goed te onderhouden. Zo krijgen mijn schoenen ieder jaar een opknapbeurt bij de schoenmaker en zorg ik er ieder halfjaar voor dat ook mijn echt leren tassen niet in de kou blijven staan.

Waarom moet je leer onderhouden?

Even heel cru gezegd: leer is de huid van een dier, en een huid moet je onderhouden. Net zoals dat wijzelf onze huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en lekker soepel proberen te houden, moet je dat ook doen met spulletjes van leer.

Wij geven je in dit artikel graag veel tips om je leer te onderhouden: van leren schoenen tot je leren bankstel in de woonkamer. Heb jij een paar afgebleekte leren schoenen staan? Of kan je bank echt wel wat opknapwerk gebruiken? Lees dan zeker snel onze handige tips hieronder!

leren-bankstel-leder-onderhouden
leren-bankstel-leder-onderhouden

Leren schoenen onderhouden

Eerst en vooral: hoe moet je leren schoenen onderhouden?

Ook je schoenen die van echt leer gemaakt zijn, gaan erg blij zijn als je ze een regelmatig onderhoud geeft. Onze schoenen hebben het namelijk best wel moeilijk: ze moeten ons door weer en wind ondersteunen en helpen ons overal te geraken.

Zelf koop ik altijd wat duurdere leren schoenen (ik draag steunzolen en die kan je vaak alleen maar in een echt degelijk paar schoenen stoppen), maar ik wil ze wel over 10 jaar ook nog kunnen dragen. Zo heb ik ook wat geld ‘geïnvesteerd’ in mijn laarzen omdat ik brede kuiten heb. Als je dat zelf hebt, weet je ook wel dat je dan al snel 200 euro neertelt voor een mooi paar laarzen.

Net omdat ik mijn schoenen heel goed verzorg met een leercrème, waterafstotende spray en een jaarlijks bezoekje naar de schoenmaker (ik verslijt mijn zolen heel vreemd als ik wandel, dus de hakken van mijn schoenen hebben regelmatig vervanging nodig) geef, blijven ze echt in supergoede staat.

Deze schoenen heb ik nu ongeveer 8 jaar, zou je ze niet geven hè?

Samengevat:

  • Breng je schoenen regelmatig naar de schoenmaker, zeker als je hakken snel afslijten
  • Geef je schoenen regelmatig een behandeling met leercrème
  • Behandel je schoenen zeker ieder half jaar met een waterafstotende spray

Tip: ook als je de vorige weken veel in de sneeuw bent geweest met je schoenen en nu lelijke zoutvlekken op je schoenen hebt, kan je die gemakkelijk zelf wegpoetsen! Daar bestaan namelijk handige sprays voor!

Leren schoenen verven

Ik weet het, het lijkt alsof je samen met je paar schoenen nog veel andere producten moet kopen om je schoenen in tip-top vorm te houden, maar dat is helemaal niet zo. Wist je dat je leerverf ook gewoon kan gebruiken als schoenverf?

Als de kleur van je schoenen helemaal vervaagd is, kan je leerverf gebruiken om je schoenen weer op te lappen. Ook als je een paar schoenen hebt van Louboutin, kan je de rode zool weer helemaal in eer herstellen met een rode leerverf!

Ben je niet gek op de originele kleur van je schoenen? Geen probleem, als je de schoenen goed voorbereidt (en écht, dat is heel erg belangrijk), kan je ze ook in een andere kleur verven dankzij leerverf.

leren-schoenen-onderhouden-verzorgen
leren-schoenen-onderhouden-verzorgen

Leren tassen onderhouden

Ook je leren tassen snakken naar een regelmatig onderhoud. Zij worden ook gedragen door weer en wind en hebben ook nood aan een lik crème en waterafstotende spray.

Gebruik trouwens nooit een van je eigen dagcrèmes of bodylotions om je leer in te smeren! Ik hoor deze fout steeds vaker, maar hoewel het er op het eerste zicht nog ok kan uitzien, zal je later zien dat je een hele gekke schijn (vaak witachtig of lichtgeel) krijgt op je tas of schoenen. Investeer dus zeker in een goede leercrème.

Leren bankstel onderhouden

We hebben je nu al verteld hoe je het beste je leren schoenen en leren tassen kan onderhouden, maar hoe zit dat dan met je leren bankstel? Rarara: die heeft ook onderhoud nodig!

  • poets vlekken op het leer zo snel mogelijk weg, maar wees voorzichtig
  • gebruik geen zware chemicaliën om je leren zitstel schoon te krijgen
  • gebruik ook geen allesreiniger om je bankstel weer schoon te maken

Leren bank verven

Is de kleur van je leren bank helemaal afgeleefd? Net zoals leren schoenen kan je ook een leren bank verven. Hierbij moet je erg goed de stappen volgen die op de verpakking staat van je leerverf. Gebruik geen standaard schoenenpoets om je bank te verven: dat gaat je niet alleen een klein fortuin kosten aan flesjes schoenenpoets, de kleur kan ook afgeven. En we weten allemaal dat schoenenpoets heel erg moeilijk uit je kleding te wassen is!

Zo, dit waren alvast enkele handige tips om je leren tassen, schoenen en bankstel te onderhouden. Heb jij nog briljante tips die je zeker met ons wilt delen? Schrijf ze hieronder in de comments!

Lees ook: witte schoenen onderhouden

 

Written by admin