in ,

Mondmaskers maken zonder te naaien: DIY mondkapjes

(Last Updated On: May 8, 2020)

Onze wereld is de laatste weken flink veranderd: het ziet er ook naar uit dat we de komende maanden regelmatig mondmaskers zullen nodig hebben. Daarom worden er ook volop stoffen mondmaskers gemaakt, maar wat als je niet kan naaien of geen naaimachine hebt? Of misschien heb je gewoon helemaal geen zin om zelf een mondkapje te gaan naaien (I feel ya: ik heb er een tiental gemaakt en was het daarna écht beu, wat een saai werkje… ik weet weer waarom ik mijn naaimachine weg wilde doen ;)). Je zou mondmaskers online kunnen kopen (ik heb er hier nog enkele gekocht).

Waarom heb je meerdere mondmaskers nodig?

Iets dat redelijk wat mensen niet lijken te begrijpen, is dat je meerdere mondmaskers nodig zal hebben. Om alles hygiënisch te houden, moet je redelijk snel wisselen van stoffen mondmasker én je moet ze iedere dag weer steriliseren door ze in een kookwas te steken.

Om heel eerlijk te zijn: al je soms gewoon al merkt hoe slecht de gemiddelde hygiëne van sommige mensen is, vermoed ik dat er veel mensen zullen zijn die het ‘niet nodig’ vinden om de mondmaskers iedere dag in de kookwas te stoppen en regelmatig het mondmasker of de filter te vervangen. (ik krijg er nu al de kriebels van…)

Uit welke stof moeten de mondmaskers gemaakt zijn?

Het beste uit 100% katoen, dan kan je ze in de kookwas steken. Het beste op 90 graden, 60 graden schijnt ook te kunnen. Ik was mijn zelfgemaakte mondmaskers op 90 graden.

Wil je niet iedere dag een bijna-lege kookwas moeten draaien? Je kan ze in een pot kokend water stoppen gedurende 10 minuten. Laat de maskers drogen en stop ze apart in een zakje tot je ze gebruikt. Neem de maskers alleen vast aan de lintjes!

Zeker in de zomer ga je heel blij zijn dat je katoen draagt, als je dan een stof met polyester,… gaat dragen met synthetische stoffen zullen die slecht uit de kookwas komen én je gaat je echt te pletter zweten. Kijk dus ook heel goed na welke stoffen je gaat gebruiken voor je DIY mondmaskers.

Pas op met elastieken

Pas op met mondmaskers die een elastiek hebben: tenzij er duidelijk speciale elastieken gebruikt zijn, kan elastiek niet goed tegen de kookwas. Met andere woorden: elastiek verduurt vaak in een hete was en zal snel knappen.

Een mondmasker maken van enkelsokken:

Let wel op dat je geen mondmasker maakt van synthetische stoffen! Er moet echt zoveel mogelijk katoen in je sokken zitten.

Een mondmasker maken van een tshirt:

Mondmaskers zonder te naaien

Mondmaskers gemaakt met een bandana:

Mondmaskers met de hand naaien:

Deze kan je met de hand maken:

 

mondmasker-zonder-naaien
mondmasker-zonder-naaien

Written by admin