Maandverband van biologisch katoen en zonder plastic testen, daar ben ik de afgelopen maanden mee bezig geweest. En omdat ik echt grondig wou testen, heeft dat dus best eventjes geduurd! Maar waarom exact dit soort maandverband? Er is toch genoeg ander, normaal maandverband te krijgen?
Ohja, zeker wel, maar ik wil die rommel echt niet meer gebruiken. Of je het nu moet gebruiken omdat je een te gevoelige huid hebt of omdat je beseft wat er allemaal in een maandverband zit van schadelijke chemische stoffen, een goede beslissing is het sowieso. Waarom standaard maandverband zo slecht is, leg ik je hieronder uit!
Inhoud:
Weg met rare stofjes, parfum en inlegkruisjes!
Wist je dat je vagina heel gevoelig is aan onnatuurlijke stofjes? Daarom was je jezelf ook best down under niét met zeep (en laat alsjeblieft al die Lactacyd en ander gedoe ook maar in de winkels staan… echt nergens goed voor).
Gewoon jezelf wassen met een niet te ruw washandje en lauwwarm water, klaar. Onze vagina is helemaal niet iets om vies van te zijn en als je vindt dat je vagina echt veel te sterk (visgeur) ruikt, zit je waarschijnlijk met een schimmelinfectie (niets om je voor te schamen, zo veel vrouwen hebben daar regelmatig last van) en ga je best eventjes naar de dokter voor een oplossing.
Laat je dan ook alsjeblieft niet aanpraten dat je daar down-under lentefris moet ruiken, dat is echt alleen maar ongezond voor je!
Plastic in maandverband: een kleine rant
Dus: onnatuurlijke stofjes zijn een no-go, dat mag duidelijk zijn. Als ik dan langs de schappen met maandverband wandel in de lokale drogisterij, krijg ik ook altijd zin om de CEO van bepaalde maandverbandmerken een optater te geven. Inlegkruisjes en maandverband met parfum omdat je vagina zogezegd zou stinken, zo erg!
What the… Alsof wij vrouwen nog niet genoeg complexen aangepraat krijgen, kon een stinkende vagina er nog bij. Ahja, daar valt geld uit te slaan, nietwaar? Terwijl wij vrouwen de Lactacyd en co aanslepen samen met maandverband waardoor onze vrouwelijke regionen ruiken naar een bloemenweide, lachen de CEO’s van die grote bedrijven terwijl ze hun bankrekening zien aandikken. Nee, bedankt.
Dat is niet de enige reden waarom je van maandverband (en tampons ook!) zou moeten wisselen: het is ook gewoon heel erg slecht voor je vaginamilieu en je krijgt er veel sneller schimmelinfecties en andere ongemakken door.
Maar, wat is dan wel een goed alternatief?
Enter: mijn zoektocht naar het perfecte maandverband dat niet zo zweterig aanvoelt (mede maandverband-verbruiksters, jullie begrijpen vast wat ik wil zeggen) en niet zo broeierig is. Toen ik enkele jaren geleden in mijn favo ecologische webshop een monsterbestelling plaatste om allerlei ecologisch afbreekbare poetsmiddelen te kopen, spotte ik ineens enkele merken maandverband van biologisch katoen.
A-ha! Ondertussen is ook het merendeel van mijn slipjes vervangen door varianten met biologisch katoen (polyester en co zijn namelijk ook niet zo gezond voor je balans daar) dus dit leek me een logische volgende stap te zijn. Daarna ontdekte ik dat het lokale Kruidvat ook nog enkele soorten had, dus die kwamen ook mee.
Ohja, kleine disclaimer: ik wéét dat Always er ook heeft, maar die weiger ik puur uit principe te kopen. Zij zijn mee begonnen met dat geparfumeerde gedoe en hebben jarenlang maandverband gemaakt dat slecht is voor je vaginamilieu. Dus nee, die krijgen mijn centjes niet 😉 Dan steun ik er liever merken mee die de aarde een betere plek willen maken (en dan niet aan greenwashing doen omdat hun imago het wel kan gebruiken).
Ook perfect voor na een bevalling / kraamverband
Na de bevalling zal je ook een tijdje moeten overschakelen op maandverband, en dan kies je écht het liefste voor maandverband zonder plastic, chloor, bleekmiddelen, allerlei weekmakers in het plastic, parfum en nog meer rotzooi. Je bent al aan het helen, dan wil je er al helemaal geen extra infectie bij!
De merken die ik uitgetest heb (je bent bijna aan de reviews toe, nog eventjes doorlezen!), hebben vaak ook speciaal maandverband voor na de bevalling. Hebben ze dat niet, kan je ook maandverband gebruiken dat geschikt is voor de zware dagen of nacht-maandverband.
Waar zijn die ‘ingrediënten’ dan?
Ook opvallend: normaal maandverband heeft geen ingrediënten. Wat bizar is, zeker aangezien onze huid enorm veel opneemt en je vagina ook. Maandverband is een laagje plastic, met absorptielaagjes met allerlei chemicaliën.
Op make-up moet het wel verplicht staan, waarom vind je dan niet op maandverband en tampons welke ingrediënten daar exact in zitten en waar het allemaal van gemaakt is en welke chemicaliën we allemaal kunnen terugvinden in maandverband?
Maandverband van biologisch katoen: waarom?
Wist je trouwens dat gewoon maandverband voor het grootste deel plastic is? Helemaal niet gezond! Behalve plastic zit er nog veel meer rommel in: chloor, andere bleekmiddelen, allerlei nare chemicaliën in de ‘absorptiegel’,… en daar is je vagina dan enkele dagen per maand bijna 24/24 mee in contact!
Maar waarom moet je maandverband dan best van biologisch katoen zijn en niet van gewoon katoen? Wel, gewoon katoen is niet alleen enorm schadelijk voor het milieu (het wordt constant ondergesproeid in pesticiden, zo erg zelfs dat de katoenwerkers erdoor sterven, zware luchtwegenziektes krijgen of ze kinderen krijgen met misvormingen), maar het is ook heel slecht voor jou. De pesticiden zijn nooit volledig uit katoen, en ook om katoen te maken zijn er weer een hoop chemicaliën nodig.
Bij biologisch katoen is het gebruik van die pesticiden en chemicaliën tot het absolute minimum herleid, daarom is bijvoorbeeld de GOTS-certificering extreem belangrijk als je biologisch katoen koopt.
De grote maandverband test
Natracare organisch katoen maandverband
- long-variant (maar zo lang vond ik ze persoonlijk niet en vond het voor mezelf te kort: ik heb graag lang maandverband zodat ik me zo min mogelijk zorgen maak over doorlekken)
- ‘ultra extra pads’
- 3 drupjes (medium flow, dus)
- certified organic cotton
- zonder plastic, parfum en chloor
- 8 stuks
- biologisch afbreekbaar
- onder de 25 graden bewaren… ze zijn biologisch afbreekbaar 😉
- CO2 voetafdruk: 11 (yups, staat op het doosje)
- nordic swan ecolabel, vegan approved, ethical award en USDA certified biobased product
- kartonnen doosje
- De verpakking van het maandverband zelf? Geen idee…
- volgens GOTS standaard
- lijm is BPA-vrij synthetisch rubber
- ecologisch katoen en afbreekbaar maiszetmeel
- minder zacht dan de andere maandverbanden die ik uittestte
- het dikste maandverband van de maandverbanden die ik testte
- laat na wat langer dragen pluisjes achter, niet zo fijn
- Prijs: 3,05 euro
Zo, dat was een mond vol! Maar hoe zit dit maandverband van Natracare? Deze maandverbanden zijn best dik, maar dat kan heel fijn zijn als je eerste dagen van de ongesteldheid heel zwaar zijn (draag ze niet te lang, ze beginnen namelijk best snel te pluizen).
Dit maandverband draagt heel erg fijn en voelt zacht aan, je merkt ook dat je veel minder broeierig bent. Maar: na de eerste dagen kan dit aanvoelen alsof je een luier aanhebt. Zou ik deze aanraden? Op zich zeker wel, maar snel genoeg vervangen. Krijgt van mij een 7/10.
Yoni biologisch katoen maandverband zonder plastic
- 100% zonder plastic
- 83% biologisch katoen
- 17% afbreekbaar biopolymeren (gemaakt van maiszetmeel)
- kartonnen doosje
- 10 stuks
- voor de zwaardere dagen: 4 druppels
- Heerlijk hoe activistisch ze zijn: ‘One conscious choice can revolutionize an industry’
- organic soil association approved
- Prijs: 4,09 euro
- de lange variant is ook echt lang
Dit was voor mij zo duidelijk mijn grote favoriet. Draagt fijn, draagt licht genoeg en dit maandverband is ook lang genoeg (ik hou veel meer van lang maandverband, dat geeft veel meer bewegingsvrijheid). Ook de vleugels blijven goed plakken. Van deze heb ik ineens een tiental pakken opnieuw besteld, ook al zijn dit de duurste maandverbanden uit de test: het is het zo waard! Met kop en schouders steken ze voor mij boven de andere merken uit. Krijgt van mij een 9/10, puur door de prijs, anders was het een 10/10 geworden.
Eco by Naty maandverband
- 10 stuks
- nachtverband: extra zwaar, 5 druppels
- AB Vinçotte EU eco certified
- gericht op vrouwen na hun bevalling
- voor mij te kort en te fluffy: geeft pluisjes af
- kartonnen doosje
- geen idee waarom de maandverbanden apart verpakt zijn
- Ze hebben ook maternity pads
- het eerste merk (volgens henzelf) dat een hernieuwbaar certificaat heeft van hun producten volgens ASTM D6866
- 2,35 euro
Sanature 100% katoen
- hypoallergeen
- zonder chloor, SAP of parfum
- Medisch hulpmiddel (Wth? staat zo op hun verpakking)
- 4 drupjes, voor zware flow
- 10 stuks
- plastic verpakking 🙁
- Ook de aparte maandverbanden zijn in plastic verpakt 🙁
- NIET van biologisch katoen
- Geen keurmerk te bespeuren op de verpakking
- Prijs: 2,69 euro
Dit maandverband van Sanature kocht ik bij het lokale Kruidvat. Helaas wel in plastic verpakt. Daarnaast staat er ook nergens een label op, geen GOTS, helemaal niks. En dat is geen goed nieuws. Je wilt namelijk echt dat je katoen (ze spreken hier trouwens ook helemaal niet over biologisch katoen, valt het op?) biologisch is zodat het met zo min mogelijk pesticiden gekweekt is (ook voor de mensen die het moeten maken en verwerken is dat heel erg belangrijk).
Dit is geen biologisch katoen, dus helpt je niet heel erg door dit te dragen. Dit krijgt van mij maar een 5/10.
Kruidvat 100% cotton maandverband
- in plastic verpakt 🙁
- ook de maandverbanden zijn apart in plastic verpakt 🙁
- 10 stuks
- 4 druppels, voor zwaardere flow
- 100% katoen, dermatologisch getest
- NIET van biologisch katoen
- weer nergens een keurmerk te vinden
- bloed blijft erg op de oppervlakte liggen
- lijmresten die blijven plakken en er ook na het wassen niet uitgaan… ik heb slipjes moeten weggooien!
- 2,59 euro
Van alle geteste maandverbanden, vond ik dit echt ronduit de slechtste. Het voelt echt aan als standaard maandverband, dus hoe zeker ben je dan dat er écht geen plastic in zit? De lagen laten los onderling, de lijm blijft in je slipje plakken (ik kon mijn slipje weggooien) en het bloed bleef erg op de oppervlakte liggen… wat allesbehalve een fris gevoel gaf 🙁 Plus, dit is niet gemaakt van biologisch katoen en aangezien er in normaal katoen ongelofelijk veel pesticiden en nare chemicaliën zitten, koop ik deze dus echt nooit meer: een 1/10.
Conclusie?
Blijf veeeer weg van het maandverband van het Kruidvat! Voor mij is Yoni echt mijn grote favoriet, en die heb ik dan ook gelijk in bulk opnieuw besteld.