in ,

Wat is mijn lichaamstype? Endomorf, Ectomorf of Mesomorf?

(Last Updated On: September 6, 2020)

Ben ik Endomorf, Ectomorf of Mesomorf? Ontdek je lichaamstype – Voordat je met jouw training en dieet begint, is het goed om na te denken over je lichaamstype om zo je training en dieet aan te passen zodat je sneller resultaat zal zien.

Als jij je persoonlijke botstructuur, spierverdeling en de manier waarop je vet verbrandt begrijpt, dan kan jij je oefeningen en je maaltijden aanpassen om je doelen te bereiken.

Op die manier kan je eveneens realistische en haalbare doelen stellen. Er is namelijk niets ergers dan naar de sportschool gaan of op dieet gaan, en geen resultaat zien.

De 3 lichaamstypes: wat is jouw lichaamstype?

Mensen worden geboren met een erfelijk lichaamstype op basis van hun lichaamssamenstelling en skeletstelsel.

Iedereen is natuurlijk uniek en we hebben elk een unieke lichaamssamenstelling. Toch vallen we allemaal in brede lijnen binnen een van deze drie lichaamstypes: Endomorf, Ectomorf en Mesomorf of een combinatie van deze lichaamstypes.

figuurtype-endomorf-ectomorf-mesomorf
figuurtype-endomorf-ectomorf-mesomorf

(foto: Sudowoodo Shutterstock)

Inspanningsfysiologen, voedingsdeskundigen en zelfs artsen gebruiken dit classificatiesysteem om effectieve fitnessplannen en diëten op te stellen. Hoewel Endomorf, Ectomorf en Mesomorf misschien wat raar in de oren klinkt heb je waarschijnlijk al wel een keertje gehoord dat mensen naar hun lichaamstypes verwijzen naar appeltypes en peertypes – dit is een zeer vereenvoudigde voorstelling van deze lichaamstypes.

Endomorf lichaamstypes

De Endomorfen hebben de neiging om snel bij te komen waarna het moeilijk kan zijn om gewicht te verliezen. Ze zijn over het algemeen wat breder dan een Mesomorf of Ectomorf, met brede heupen, kortere ledematen en dikke ribbenkast. Zelf heb ik echt een 100% typisch endomorf lichaamstype, en mijn traag werkende schildklier helpt al helemaal niet mee op dat vlak 😉 Ik kom erg snel bij, ben nog geen meter zestig en vind het moeilijk om af te vallen. Alles aan mijn lijf is curvy, dus yup, ik ben een standaard endomorf lichaamstype.

Als je ooit het gevoel hebt dat je 5 kilo bent aangekomen door een stuk chocolade te eten, ben je misschien wel een endomorf. Als je endomorf bent, kan je wél weer snel spieren kweken, ook al zie je dat vaak niet snel.

Fysieke kenmerken van Endomorfen

  • Meestal klein van gestalte.
  • Volumineuze lichaamsbouw en een curvy lichaam.
  • Moeilijk om lichaamsvet te verliezen.
  • Kan gemakkelijk zowel spieren kweken als vet opnemen
  • Brede heupen en schouders
  • Kweekt snel spieren

Training + Dieet Endomorf

Endomorfen zouden zich voornamelijk moeten concentreren op vetverbrandingstechnieken totdat ze hun gewenste lichaamsvorm of gewicht bereiken.

Daarnaast is het ook een goed idee om aan weerstandstraining te doen om gewrichten te stabiliseren en spieren te versterken. Zoals hierboven aangegeven is het erg makkelijk voor endomorfen om spieren te kweken. Spieren verbranden meer calorieën waardoor je makkelijker en sneller lichaamsvet verliest.

Omdat endomorfen een trage stofwisseling hebben kan het voor hen erg makkelijk zijn om bij te komen. Over het algemeen is het geen goed idee voor endomorfen om aan crashdieten te doen net omdat je dan een jojo-effect creëert. Endomorfen houden zich best aan een dieet met veel eiwitten en weinig suikers. Het belangrijkste doel voor endomorfen is juist om de spiermassa op te bouwen – en dat kan je niet wanneer je op een hongerdieet staat.

Ectomorf lichaamstype

Ectomorfen zijn voornamelijk dun en worstelen om hun gewicht en spiermassa te laten toenemen.

Heel wat mensen zijn jaloers op ectomorfen omdat zij over het algemeen mogen eten wat ze maar willen – ze komen amper bij. Toch kan dit ook voor problemen zorgen omdat het voor ectomorfen vaak moeilijk is om op gewicht te blijven of om spieren op te bouwen.

Ectomorfen hebben lange ledematen en zijn over het algemeen erg mager.

Zelfs als ze erin slagen om spieren op te bouwen kunnen ze er erg mager en tenger uitzien, meestal in de onderarmen en kuiten.

Fysieke kenmerken van ectomorfen

  • Moeilijk om spiermassa op te bouwen.
  • Slank frame met smalle buik en borst.
  • Smalle heupen en schouders.
  • Dunne botstructuur
  • Zeer snelle stofwisseling

Training + Dieet Ectomorfen

Ectomorfe individuen staan op zich voor de tegenovergestelde reeks uitdagingen als mensen die endomorf zijn.

De meeste ectomorfe individuen zijn erg dun. Voor hen is het erg moeilijk om spiermassa en gewicht op te bouwen, zelfs wanneer ze naar de sportschool gaan.

Juist daarom moeten trainingstechnieken voor maximale kracht en hypertrofie prioriteit krijgen. De belangrijkste focus moet liggen op cardiotraining om er zo voor te zorgen dat het lichaam minder energie gaat verbruiken.

Ectomorfen zouden ook een calorierijk dieet moeten volgen om ervoor te zorgen dat het lichaam het lichaamsvet niet afbreekt. Het is dan ook niet aan te raden om koolhydraatarme diëten te volgen wanneer je een ectomorf lichaamstype bent. Je kan best voedingsshakes drinken of speciale repen eten die je kunnen helpen om bij te komen. Vlieg ook zeker niet volop in allerlei fastfood, daar doe je je gezondheid geen plezier mee.

figuurtypes
figuurtypes

(Foto: robuart Shutterstock)

Mesomorfe lichaamstypes

Een mesomorf heeft een lichaamstype dat een mengelmoes is tussen een ectomorf en een endomorf.

Ze hebben over het algemeen een smalle taille, brede schouders, ronde spierbuiken en relatief dunne gewrichten zoals polsen en enkels.

Kortom, een mesomorf heeft de natuurlijke neiging om er slank maar toch gespierd uit te zien. Dit betekent niet dat je alles mag eten en niet naar de sportschool moet. Dit betekent ook niet dat je gezonder bent dan de twee andere lichaamstypes.

Fysieke kenmerken van mesomorfen

  • Middelgroot postuur
  • Over het algemeen gespierd
  • Brede schouders
  • Zijn meestal sterk
  • Vinden het makkelijk om spieren op te bouwen
  • Gespierde benen en armen

Training + Dieet Mesomorfen

Voor mensen met een mesomorf lichaamstype gaat het wat makkelijker om spieren op te bouwen en gewicht te verliezen dan voor ectomorfen en endomorfen respectievelijk.

Op zich is het voor mesomorfen een goed idee om hun dieet af te stellen op hun fitness en gezondheidsdoelen. Indien ze spieren willen opbouwen kunnen ze een eiwitrijk dieet aangaan terwijl ze zich aan een suikerarm dieet kunnen houden wanneer ze graag wat gewicht willen verliezen.

Indien je graag spieren wil opbouwen eet je best tussen de 1.2 en 2.2 gram eiwitten per kilo lichaamsvet. Dit is natuurlijk afhankelijk van het trainingsprogramma dat je volgt. Deze eiwitten combineer je best met een mix van vetten en gezonde koolhydraten.

 

Lees ook: trainingen voor dikke billen

Lees ook: oefeningen voor strakke billen / zo krijg je strakke billen

Written by admin