in

Leren lopen op hakken

(Last Updated On: July 11, 2019)

Leren lopen op hakken? En daar zou ik dan een artikeltje over schrijven? Ik zou je twee jaar geleden voor gek verklaard hebben… ik op hakken, ja hoor. Nee, ik kon niet op hakken lopen. Maar wat bleek? Ik liep op de verkéérde hakken. Let me explain…

De schoenen die ik uitkoos, waren vaak héle slechte en goedkope schoenen. Schoenen die te klein waren, te hoog (hallo, mijn arme kuiten) en die een heel erg dunne zool hadden. Hoe het wel moet?

Heel-toe, heel-toe

Zo wandel je dus: neerkomen op je hiel, je voet laten uitrollen tot aan je tenen. Klinkt raar, en dat is het de eerste stappen ook… maar je went eraan! Ga niet *plof-plof* met je volle voet lopen!

heel toe 2

Walk, walk, fashion baby…

Mijn allerbeste tip: shake those hips! Zo hou je je balans veel beter tijdens het lopen. Ik weet zelf dat ik mijn nieuwe paar hakken goed ingelopen heb als ik er een paar uurtjes salsa op heb gedanst… dan zitten ze goddelijk.

Stap 1: Beginners-heels:

Hoe ziet het perfecte paar beginners heels eruit?

 • Een hak van 3-4-5 centimeter
 • een blokhak, zodat je lekker stabiel op de grond staat en niet wiebelt (we all know that ain’t sexy!)
 • je leert het beste lopen op hakken als je laarsjes of enkellaarsjes draagt

Kijk maar eens naar dit paar enkellaarsjes van Shabbies: dikke zool onderaan (zo voel je niet – auw – iedere kiezel op je pad), lekker dikke blokhak van 5 centimeter en omsluit je voet lekker: (je shopt ze hier, trouwens)

shabbies-online

Op deze schatjes kan je half Amsterdam door en je zal het niet eens merken. Probeer toch zeker enkele weken op dit soort schoenen te lopen zodat je kuiten zich ook kunnen aanpassen. Niet vergeten om zo nu en dan ook nog eens af te wisselen met een plattere schoen!

Stap 2: Let’s do this!

Nu je al de 5 centimeter overwonnen hebt, kan je richting 8 gaan. Voor veel vrouwen ligt de grens daar (bij mij eerst ook) omdat je kuitspieren erger moeten strekken tijdens het wandelen. Ook hier ben je op den duur aan gewend en kan je hoger (als je wilt). Nog enkele tips:

 • Kies weer voor een blokhak als deze hoogte in het begin nog te moeilijk is
 • ga altijd voor een dikke onderzool
 • let ook goed op de helling van de schoen zelf, hoe hoger het hellingspercentage, hoe slechter de schoen zal lopen
 • stilaan kan je naar een dunnere hak evolueren, maar let nog steeds op de vorige tips!

 

Speciaaltje: leren lopen op pumps

Je kent ze vast wel: die oh-zo-hoge en oh-zo-leuke pumps uit de etalage van je favoriete schoenenwinkel (ik heb direct een winkel in Lier in mijn hoofd… een straat verder van mijn appartement. Help…): zo hoog, zo mooi… en zo niet geschikt op om te lopen. Of: met mijn tips misschien wel! Ook hier geldt de regel: opbouwen, opbouwen, opbouwen!

 • Begin met lage pumps van ongeveer 5 centimeter (ook weer met een dikke zool)
 • wandel regelmatig rond in je huis met die pumps aan, ga er op den duur ook mee naar buiten (misschien is het geen slecht idee om een ander paar schoenen mee te nemen… we’ve all been there!)
 • begin met een dikke blokhak en evolueer naar een dunnere hak, als je wilt
 • wil je hoger? Overweeg dan een paar pumps met bandjes. Héérlijke dingen!
 • Plateaupumps zijn je grote vriend. Echt. Ik heb nu plateaupumps en plateaulaarsjes… gek op die dingen. Ze lopen ontzettend makkelijk… en dit kleine chickje is ineens 10 centimeter groter.

tamaris-heels-online

Dit paar schoenen van Tamaris is heel fijn door het bandje en de plateauzool. Je shopt ze hier online.

zinda-schoenen-online

Een zomers en kleurrijk paar schoenen van Zinda. Ook hier lopen deze pumps fijner door het bandje (hoe hoog de hak ook ik). Je vindt ze hier.

zinda-pumps

Nog een paar pumps van Zinda, deze zijn helemaal mee met de pasteltrend. Dit paar schoenen is al iets moeilijker aangezien er geen bandjes meer zijn, de hak hoog en smal is… maar gelukkig is het nog een plateauzool. Deze lenteliefjes shop je hier!

gabor schoenen online

Een leuke trend in schoenenland: metallic schoenen. En gelukkig gaat deze trend ook verder bij de pumps! Dit leuke paar shop je hier voor nog geen 100 euro!

pumps-Pikolinos

Een perfect beginnerspaar pumps! The only way is up 🙂 Dit heerlijk zittende paar shop je hier!

Ziezo… nu zal het vast wel lukken toch? Als jullie nog tips hebben: ik hoor ze erg graag! (PS: ik loop tegenwoordig standaard rond op deze schoenen).

op-hakken-lopen