in

Wat zit er in een koffiecup?

(Last Updated On: April 28, 2021)

Ben jij ook nogal nieuwsgierig aangelegd? Dan wil je waarschijnlijk altijd precies weten wat ergens in zit. Vooral in dingen waarbij je dat aan de buitenkant niet kunt zien. Die spreken namelijk nogal tot de verbeelding, zodat je er zelf allerlei invullingen aan kunt geven. Koffiecups zijn daar een goed voorbeeld van. Aan de buitenkant kun je niet zien wat er in het cupje zit, en het enige dat je weet is dat er uiteindelijk een kopje koffie uit ontstaat. Wat zit er in die cup, en hoe gaat dat hele proces in zijn werk?

nathan-dumlao-6VhPY27jdps-unsplash

Waarom kun je niet zien wat er in een cupje zit?

 

Laten we beginnen met meteen maar een prangende vraag op te lossen. Waarom kun je eigenlijk niet gewoon zien wat er in een koffiecupje zit? Waarom zijn zij zo vormgegeven dat je er niet in kunt kijken? Heel simpel. Koffie is erbij gebaat als deze luchtdicht verpakt is, en ook zo min mogelijk aan licht wordt blootgesteld. Hierdoor holt de kwaliteit namelijk achteruit, en neemt de smaak sterk af. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Nadat we vele jaren in de weer zijn geweest met verpakkingen met filterkoffie, die vaak na het openen nog een tijd gebruikt werden, en in de tussentijd zo goed mogelijk bewaard moesten worden, doen we dat nu vaak anders. Sinds de koffiepads werden geïntroduceerd, waarin de koffie per portie werd verpakt, zijn we hier massaal op overgestapt.

 

De cups zijn zo mogelijk nog populairder geworden dan de pads, omdat deze niet alleen een portie koffie bevatten, maar ook nog eens zo verpakt zijn dat kwaliteitsverlies is uitgesloten. Lucht en licht krijgen geen kans, waardoor ieder kopje echt zo vers is als het maar kan zijn. De verpakking van de cups is dus niet ondoorzichtig om mysterieus te doen, het is simpelweg om de koffie zo optimaal mogelijk te bewaren.

 

Van cupje tot koffie

 

Wat er nu eigenlijk in dat cupje zit? Tja… koffie. Meer kunnen we er niet van maken; het is gewoon gemalen koffie, al dan niet met een toegevoegd smaakje. Op het moment dat je een cupje in een machine stopt, maakt deze kleine gaatjes in de cup. Hier wordt vervolgens onder hoge druk heet water doorheen gestuurd, waarna er kant en klare koffie door naar buiten komt lopen. Eigenlijk hetzelfde proces als wanneer je koffiezet met een filter, maar dan net een beetje sneller en verser.

En gemakkelijker, want dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom veel mensen voor koffie uit cupjes kiezen. In de machine stoppen, op een knopje drukken en klaar: binnen no time heb jij je verse kopje koffie in handen.

 

Written by admin