in

Welke kleding draag je naar een uitvaart of begrafenis? Dresscode

(Last Updated On: October 7, 2021)
Welke kleding draag je naar een uitvaart? Is er een dresscode? 

Wat draag je naar een begrafenis of crematie?

Iedere gelegenheid heeft zo zijn eigen dresscode. Niet alleen vrolijke aangelegenheden als bruiloften en partijen, ook voor een begrafenis en een crematie zijn er richtlijnen, wat gepaste kleding is om te dragen.

Ben jij uitgenodigd voor een uitvaart en weet je niet precies welke kleding je moet dragen? In deze blog vertellen we je, welke kleding je naar een dergelijke gelegenheid het beste aan kunt trekken en wat je beter niet kunt dragen, zodat je passend gekleed op een begrafenis of crematie kan verschijnen en geen foute kledingkeuze maakt.

Een droevige aangelegenheid

Een begrafenis en een crematie zijn geen feestelijke bijeenkomsten. Afscheid nemen van een dierbaar iemand is (in onze Westerse cultuur dan toch) meestal verdrietig. Partner, familie en vrienden rouwen om het verlies van een dierbaar iemand. Daar hoort passende kleding bij.

Maar, wat trek je aan? Het is belangrijk om daar even bij stil te staan, want een verkeerde kledingkeuze bij een uitvaart kan als onprettig en zelfs als aanstootgevend ervaren worden door de nabestaanden. Dat is niet de bedoeling van je aanwezigheid. Trek daarom iets nets aan, liefst in een stemmige kleur als donkergrijs, blauw of zwart, want donkere kleuren zijn een teken van rouw.

Laat je gebleekte spijkerbroek in de kast hangen. Als je toch een spijkerbroek wilt dragen, kun je het beste voor een nette spijkerbroek zonder scheuren en gaten kiezen, liefst in een donkere kleur. Felgekleurde kleding en uitbundige prints laat je ook in je kast hangen. Die passen niet bij een uitvaart, tenzij hier specifiek om gevraagd wordt.

Uitvaart dresscode voor dames

Wat draag je als vrouw eigenlijk naar een uitvaart? Draag je wel of geen hoed en wat voor schoenen zijn passend? Kleding die past bij de gelegenheid en waar je je tegelijkertijd prettig in voelt.

Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een donkere jurk of een donkere broek met een donkere bloes met nette schoenen eronder, liefst met een wat lagere hak. Als je een hoed wilt dragen, kies dan voor een onopvallend, donker exemplaar.

Draag geen sneakers, die zijn te casual voor een dergelijke nette aangelegenheid. Met nette, verzorgde kleding laat je zien dat je respect hebt voor de overledene. Twijfel je nog wat je aan moet trekken? Of ben je bang dat je een verkeerde keuze maakt? Dan is het wellicht een idee om een andere vrouwelijke genodigde om advies te vragen. Twee weten meer dan één.

Het zwarte jurkje

Je zal vast wel eens van het zwarte jurkje gehoord hebben. Die mag niet in je kast ontbreken. Geschikt voor vele gelegenheden, ook voor begrafenissen en crematies. Een zwart jurkje of zwart mantelpakje is wat traditioneler, maar staat altijd goed bij droevige gelegenheden. Als de uitvaart in de zomer plaats vindt kun je ook kiezen voor een nette zwarte jurk. Ook dat staat heel verzorgd. Als de jurk tenminste niet te kort is, niet te strak is en geen diepe V-hals heeft.

De dresscode voor een informele uitvaart

Als de dresscode voor een begrafenis of crematie informeel is, ben je wellicht geneigd je dagelijkse kloffie of die kekke, hippe jurk aan te doen. Begrijpelijk, maar toch zeggen wij: niet doen. Ook in dat geval doe je er goed aan die opvallende jurk, je gescheurde spijkerbroek en je stoere oude gympen thuis te laten en voor je nette kledij te kiezen. Vergeet niet dat je hiermee de overledene en zijn of haar naasten respect toont. Passende kleding zal altijd gewaardeerd worden.

Kledingwens van de overledene op de rouwkaart

Als er op de rouwkaart aangegeven wordt dat de overledene of de familie voorkeur heeft voor een bepaalde dresscode, ben je verplicht deze dresscode te volgen. Zo zijn er soms nabestaanden die vragen of je een bepaalde keur wilt dragen.

Soms wordt juist ook om kleurrijke, feestelijke kleding gevraagd als eerbetoon aan de overledene. Omdat de overledene hier voor het overlijden om gevraagd heeft, of omdat de nabestaanden dit vinden passen bij de overledene. Respecteer dit, ook als dit niet jouw voorkeur heeft.

Ga niet in een groene jurk, als de wens geuit wordt om rood te dragen en laat donkere kleuren in de kast hangen als er om kleurige, feestelijke kleding gevraagd wordt. Je doet er de nabestaanden een groot plezier mee en je toont met de gewenste kleding respect voor de overledene.

Uitvaart dresscode voor mannen

Natuurlijk is het belangrijk dat je ook als man gepaste kleding draagt. Als de uitvaart om formelere kleding vraagt, kan je het beste voor een zwart pak kiezen, gecombineerd met een grijs, wit, zwart of donkerblauw overhemd en bijpassende stropdas.

Het colbert hoeft niet perse gedragen te worden, afhankelijk van de uitvaart. Als je geen zwart pak hebt, kan je ook voor een donker, grijs of donkerblauw pak met overhemd en stropdas kiezen. Kleding, die ook gedragen kan worden naar een serieuze zakelijke bijeenkomst. Als je dat in gedachten houdt bij je kledingkeuze, draagt je gepaste kleding voor een uitvaart.
Wil hij netjes gekleed gaan, maar niet zo formeel? Dan is een donkere casual broek met een net overhemd zonder stropdas een goede keuze. Laat hem in ieder geval zorgen dat hij, net als jij, iets gepasts draagt, wat er netjes uitziet en waar hij zich prettig in voelt.

Welke kleding kan je kind het beste dragen?

Voor kinderen is een uitvaart een bijzondere gebeurtenis. Vaak is een kind nog nooit op een begrafenis of crematie geweest en is de uitvaart heel verdrietig, omdat het afscheid moet nemen van opa, oma of een dierbare, die er opeens niet meer is.

Voor je kind is het belangrijk dat het zich prettig voelt in de kleding, die het naar de uitvaart draagt. Kies in ieder geval voor kleding in donkere kleuren, dat past altijd bij de gelegenheid.
Samen met je kind kleding uitzoeken voor de begrafenis of crematie kan een fijn moment zijn om aan de overledene te denken.

Nog meer dresscodes:

Written by admin