in

De beste kapsels voor jouw haartype

(Last Updated On: March 21, 2021)

De beste kapsels voor jouw haartype: Wanneer we neer naar de kapper trekken is het vaak even denken over hoe we ons haar nou graag willen laten knippen. Gaan we gewoon voor bijknippen – of willen we toch graag voor iets helemaal anders gaan?

We zien namelijk heel wat celebs met mooie coupes – maar dat wil nog niet zeggen dat die bij jou ook staat, mede omdat niet alle kapsels bij je haartype passen! In dit artikel leggen we uit welk haartype je hebt en welk kapsels het best bij jouw haartype past.

Zo weet jij of je best kiest voor een kort kapsel, halflange kapsels, laagjeskapsels of voor kapsels voor lang haar.

Wat is jouw haartype?

Voor je begint te denken aan welk kapsel je best kiest moet je er natuurlijk aan denken welk haartype je hebt. Hieronder hebben we alvast alle verschillende haartypes op een rijtje gezet om jou te helpen bepalen wat jouw haartype is.

Om jouw haartype te bepalen kijk je best naar de structuur van je haar en hoe dik of hoe dun je haar is. Dan kijk je natuurlijk ook of je veel of weinig haar hebt en of je haar heel wat volume heeft of misschien wat futloos is.

 • Wat is de structuur van je haar?
 • Is je haar dik of dun?
 • Veel haar of weinig haar?
 • Volume of futloos?

Welk kapsel past bij welk haartype?

 1. veel, fijn haar: laagjeskapsels, bobkapsels
 2. zeer fijn haar: laagjeskapsel, bob
 3. dik, krullend of golvend haar: lange kapsels, bobkapsels, laagjeskapsels, medium lang haar
 4. fijn, krullend of golvend haar: bobkapsels, medium lange kapsels, laagjeskapsels, kort kapsel
 5. weinig maar dik haar: lange kapsels
 6. veel en dik haar: lang haar, laagjeskapsels, halflange kapsels,

De soorten haartypes

Maar welk haartypes heb je nou eigenlijk allemaal? Dit is een korte lijst van de haartypes, als je graag een zeer volledige lijst wilt, raden we je aan dit artikel te lezen: de verschillende haartypes (welk haartype heb ik?).

 • Je hebt veel fijn haar:
 • Je hebt zeer fijn haar:
 • Je hebt dik krullend of dik golvend haar:
 • Je hebt fijn krullend of fijn golvend haar
 • Je hebt weinig en dik haar
 • Je hebt veel en dik haar
kapsels-voor-jouw-haar
kapsels-voor-jouw-haar

Photo by Bran Sodre on Unsplash

1. Kapsels voor veel fijn haar

We willen bijna allemaal het tegenovergestelde van wat we hebben, toch? Als je krullend haar hebt, ben je gek op steil haar en omgekeerd.

Wanneer je veel fijn haar hebt wil je ervoor zorgen dat je haar er lekker volumineus uitziet. Je wil namelijk laten uitschijnen dat je dik en sterk haar hebt.

Daarom is het een goed idee om de kapper of kapster te vragen om je haar in mooie laagjes te knippen. Op die manier kan je een volumineus effect creëren zonder dat je met de föhn of brush aan de slag moet.

Door de laagjes in elkaar te laten overvloeien kan je beweging in je haar brengen en ervoor zorgen dat je er fabuleus uitziet.

Door je fijne haren ook in laagjes te laten knippen is het ook makkelijker om je haar in vorm te föhnen wanneer je uitgaat. Probeer om niet iedere dag je haren met een hittetool te gaan bewerken, dat gaat er namelijk voor zorgen dat je haar nog poreuzer, fijner en breekbaarder wordt. Je haar krullen zonder hitteleer krullen maken zonder hitte.

Wanneer het op de lengte van je kapsel aankomt kies je best een kapsel tot aan de schouder – of misschien net wat langer.

Op die manier vallen je fijne haren niet zo fel op. Laat je haren niet té lang worden, dan valt het namelijk extra op dat je erg dun haar hebt (tip van mezelf ;)). Bekijk ook zeker deze kapsels voor dun haar en kapsels voor fijn haar.

2. Zeer fijn haar kapsels

Heel wat vrouwen met zeer fijn haar vloeken erop los wanneer ze naar de kapper gaan. Het is namelijk niet erg makkelijk om zeer fijn haar te onderhouden – het doet altijd het tegenovergestelde van wat jij wil.

Wil je er krullen in, dan vallen ze er na een half uurtje al uit. Wil je graag steil haar? Dan begint het te frizzen.

Indien je graag een haarstijl kiest voor veel en zeer fijn haar dan kun je eventueel voor een bob gaan. Je kan hierbij kiezen voor een fijne bob, een Franse bob, een lange bob of zelfs een asymmetrische bob.

Vraag daarbij ook aan je kapper om je haar in textuur of laagjes te knippen. Op die manier kan je de indruk wekken dat je fijne haren wat dikker zijn en beweging in je kapsel aanbrengen.

Wel raden we je aan om geen grote laagjes te laten knippen en te gaan voor een meer subtiel laagjeskapsel. Met fijn haar loop je al snel het risico om met een ‘mullet’ rond te lopen.

Ook wordt ons haar dunner naargelang we ouder worden, daarom schreven we ook een artikel speciaal over kapsels voor vrouwen van 50+.

Het kan soms vervelend zijn om voor je nieuwe haartype een geschikt kapsel te vinden en veel vrouwen (en mannen ook, natuurlijk) worden daar erg onzeker van: in dat artikel geven we jou allerlei tips om ervoor te zorgen dat je kapsel goed past bij je nieuwe haartype!

kapsels-haartype
kapsels-haartype

Foto: Oladimeji Odunsi / Unsplash

3. Dik krullend of dik golvend haar: ideale kapsels

Heb jij dik krullend of dik golvend haar? Dan is het een goed idee om iedere paar weken naar de kapper te trekken en een supergoede conditioner te kopen, speciaal om jouw krullen te verzorgen.

Wanneer je krullend haar hebt is het namelijk van belang dat je ervoor zorgt dat jouw puntjes er niet droog en gespleten uitzien én dat je een goede kapper zoekt die jouw krullen perfect kan knippen.

Vraag je kapper om de krullen te knippen. Op die manier zal de kapper jouw jaar krul per krul onder handen nemen zodat je een mooi en gelaagd kapsel bekomt dat er natuurlijk uitziet.

Daarnaast ga je als vrouw met krullend haar best voor een lange coupe met of zonder zijwaardse pony. Jouw mooie krullen mogen namelijk gezien worden!

kapsels-krullen
kapsels-krullen

Foto / Dave Francis / Unsplash

4. Fijn krullend of fijn golvend haar

Wanneer je fijn krullend haar hebt, bof je best. Jij kan namelijk alle kapsels aan met je mooie krullende lokken.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een mooi kort kapsel, maar evengoed voor mooie, lange golvende haren.

Het is echter erg belangrijk dat de kapster rekening houdt met je gezicht en natuurlijk ook met de vorm van je krullen. Het is geen goed idee om bijvoorbeeld tegen de vorm van je krullen in te snijden want dan gaan ze wat raar komen liggen.

kapsels-voor-haartype
kapsels-voor-haartype

5. Weinig en dik haar

Vrouwen met weinig maar dik haar kiezen best voor een kapsel met heel wat laagjes bovenaan het hoofd omdat hun haren er vaak bovenaan het hoofd lekker dik en volumineus uitzien terwijl het aan de onderkant uitdunt.

Wanner je weinig en dik haar hebt dan ga je best voor een lange coupe. Net omdat je haar lekker dik is aan de wortels is het geen goed idee om voor een kort kapsel te gaan omdat je haar anders alle kanten uitstaat!

6. Veel en dik haar

Heb je veel en dik haar? Dan kies je zeker en vast best voor lange lokken. Laat je haar zeker niet in laagjes knippen want dan lijkt je haar nog volumineuzer.

Wanneer je van nature veel en dik haar hebt is het zeker een goed idee om het haar te laten uitdunnen.

Op die manier kan je meer met je haar aanvangen en is het makkelijker om bijvoorbeeld je haar te krullen of in een paardenstaart te dragen.

dik-haar-kapsels
dik-haar-kapsels

Foto: Autri Taheri / Unsplash