in

Inspiratie: capsule wardobes

(Last Updated On: January 2, 2020)

Hebben jullie al gehoord van capsule wardrobes? Ik leg jullie graag wat meer uit over deze trend die meer en meer populair begint te worden. Wil je graag zelf een capsule wardrobe beginnen? Hoe begin je daar dan aan? Ben je op zoek naar enkele tips om een ideale capsule wardrobe te kunnen beginnen? Plus: nog extra capsule wardrobe inspiratie, tutorials en enkele voorbeelden zoals Project 333.

Capsule wardrobe: hoe begin je aan een capsule wardrobe?

Het lijkt op het eerste zicht heel erg overweldigend: hoe begin je eigenlijk aan een capsule wardrobe? Hoe moet je eigenlijk een heel seizoen toekomen met een beperkte selectie kleding? Geloof me vrij, toen ikzelf nog niet bezig was met minimalisme, kon ik ook niet geloven hoe dat dan eigenlijk werkte. Maar: het kan dus wel.

Het handigste is om zelf met een seizoensgarderobe te gaan werken: persoonlijk doe ik dat al jaren, gewoon omdat ik niet extreem veel plaats had in mijn kledingkast. Het laatste jaar hebben mijn lief en ik samen een grote Ikea Pax-kast en heb ik ruimte om alles op te bergen tesamen. Plus: ik heb mijn kleding al aan véél Konmari-rondes onderworpen en het is dan ook flink uitgedund.

Hoe begin je dan aan die seizoensgarderobe?  Hier is ons handige stappenplan: 

  1. Ga met de Konmari-methode door je kleerkast

Eerst en vooral: ga eens flink door je kleerkast met de Konmari methode.  Haal al je kleding uit alle kasten, zakken en uit de berging. Gooi al je kleding op bed en begin eraan: neem ieder kledingstuk vast, vraag jezelf af of je er wel blij van wordt en maak 3 stapels: een weggooistapel, een weggeefstapel en een stapel kleding die je wilt houden. Sorteer je kleding ook ineens per seizoen: meestal wordt er gekozen voor winter/herfst en lente/zomer. Zeker in een land als het onze waar we duidelijke seizoenen hebben, is dit een erg handige onderverdeling.

2.  Wat hoort er in een capsule wardrobe?

Je hebt net je kleding gesorteerd, nu is het tijd om te weten wat je in je capsule wardrobe mag stoppen. In je capsule steek je de shirts, broeken, rokken, jurkjes, truien die je iedere dag draagt.

3. Wat hoort er niet in een capsule wardrobe?

Wat mag er niet in een capsule wardrobe gestoken worden? Sokken, ondergoed, sportkleding, schoenen,…

4. Bijsturen, bijsturen, bijsturen

Gaat het van de eerste keer perfect zijn? Nee, vast niet! Maar dat is ook helemaal niet erg: een capsule wardrobe is een proces en kan je dus ook altijd blijven bijsturen. Heb je een trui tekort in je kledingkast? Voeg er gewoon een toe! Heb je veel te veel shirtjes in je capsule gestoken? Dan kan je er echt wel enkele opbergen.

Wat draag je wel graag, en wat blijft altijd maar hangen?

Nu, enkele Konmari-sessies later en een hele hoop kleding die ik gedoneerd heb, weet ik perfect wat ik graag draag en welke kasthangers ik vooral moet vermijden! Ik ben gek op jurken, maar ik draag ze alleen maar in de zomer en herfst.

In de zomer kies ik voor elegante maxijurken en in de herfst zijn het vaker mijn king louie-jurkjes en vintage-stijl jurkjes met een panty en een leuk paar laarzen eronder. De jurkjes die ik had en niet droeg, zijn ondertussen ook alweer tweedehands verkocht. (ik verkoop tegenwoordig vaak kleding op Vinted: lees hier mijn ervaring met de Vinted app)

Welke kleuren staan je mooi?

Nog een hele belangrijke voor je capsule wardrobe: welke kleuren staan mooi bij jou? Dit kan je eigenlijk heel makkelijk zien en je hoeft er niet persé een kleurenconsultatie voor te laten doen. Kijk naar je haarkleur, huidskleur en oogkleur. Eigenlijk kijk je best naar je oorspronkelijke haarkleur, omdat die natuurlijk gezien het beste bij je past.

Welke kleuren zorgen ervoor dat je er maar ziekjes uitziet, en welke kleuren staan net heel erg mooi bij je? Dit zijn kleuren waar je best rekening mee houdt. Ontdek hier: welke kleuren passen bij mij? (kleuranalyse)

Project 333

Heb je al gehoord van Project 333? Het is een project van een van mijn grote minimalisme-inspiraties, Courtney Carver. In dat project heeft ze een capsule wardobe van slechts 33 stuks, voor 3 maanden. Zit er een verschil tussen dit project en een gewone capsule wardrobe? Nee hoor, maar hierbij tel je je kledingstukken. Dat kan heel handig zijn als je echt veel te veel kleding hebt (ik zou je dan sowieso eerder aanraden om eerst nog eens goed te minimaliseren en de Konmari methode nog eens toe te passen – dit was bij mij een werkje van jaren, eerlijk gezegd).

Zin in een packing party?

Nog zo’n fenomeen in de wondere wereld van minimalisme: een packing party. Bij een packing party steek je alles in dozen (het liefst samen met wat vrienden, je partner, je moeder of je kat, maakt niet uit). Je kan er dan voor zorgen dat je, zoals in het voorbeeld hierboven, maar 33 kledingstukken overhoudt. De rest pak je weg, en bekijk je maar weer over enkele maanden. Heb je de kleding echt gemist?

Maar 37 items in je kast?

Het is net ietsje meer dan bij Project 333, maar ik lees op verschillende blogs vaak dat er 37 stuks gehouden worden in je capsule wardrobe. Nu, aan dat aantal moet je je natuurlijk niet houden: je kan beginnen met een groter aantal en gaandeweg kijken of je het een beetje wilt bijsturen of niet. Jouw capsule wardrobe staat echt niet in steen gebeiteld.

Maar capsule wardrobes zijn zo saai?

Aha, I feel ya… de meeste capsule wardrobes zijn wit, grijs, camel en zwart. Daar word ik persoonlijk ook niet echt warm van, ik heb veel liever wat kleur in mijn garderobe. Ga voor de kleurtjes in je kleerkast die jij graag wilt, dat hoef helemaal niet zo instagram-perfect te zijn 😉

Zo is mijn capsule wardrobe er eentje met typische modekleuren zoals turquoise, donkergroen, paars,… in mijn capsule wardrobe zitten er zelfs veel kledingstukken met glitter.

Tutorials voor je capsule wardrobe:

Capsule wardrobe inspiratie

Ben je nog op zoek naar een beetje extra inspiratie voor je capsule wardrobe?

minimalist-style minimalistische-kledingstijl minimalism-wardrobe-2 minimalistische-kledingkast minimalism-wardrobe capsule-wardrobe-

(bron)

Zou jij een capsule wardrobe overwegen, denk je? Ik zit er hoe langer hoe meer over na te denken, eerlijk  gezegd! Het lijkt me zo fijn dat alles in je kleerkast bij elkaar past! Een van mijn favoriete websites waar je veel capsule wardrobes kan bekijken, is unfancy.

 

Written by admin