in

Wat doen tegen ingegroeide haartjes? Mijn 12 tips die écht helpen

(Last Updated On: January 14, 2020)

Wat kan je doen tegen ingroeiende haartjes? Ik werd er al jaren gek van: zodra ik mijn benen geschoren had, kreeg ik even later veel last van ingroeiende haartjes op mijn benen. Zo vervelend, want dat hield voor mij in dat ik al snel weer maxijurken en maxidresses begon te dragen in de zomer. Maar… na enkele jaren gedoe met ingegroeide haartjes op mijn benen, heb ik hét middeltje gevonden. En rararara… ik had het eigenlijk al jarenlang in mijn kast staan!

Een ingegroeide haar kan gaan irriteren en zorgen voor pijn, ontstekingen, infecties en littekens. Daarom heb ik hieronder alles over ingegroeide haren opgesomd: oorzaken (hoe ontstaan de ingroeiende haren), gevolgen én behandelingen (wat kan je doen tegen ingroeiende haartjes?). Plus, ik geef je ook veel praktische tips om een ingegroeide haar zelf te verhelpen en te voorkomen…

Hoe ontstaan ingegroeide haartjes?

Maar laten we beginnen bij het begin: hoe ontstaan ingroeiende haartjes en waarom kan je er zoveel last van hebben? Je kan last krijgen van ingegroeide haartjes in deze lichaamszones:

  • benen
  • oksels
  • gezicht (snor, wenkbrauwen, baard,…)
  • liesstreek
  • schaamstreek

… eigenlijk overal waar je je lichaam onthaart of scheert

Wat zijn ingroeiende haartjes?

We onderscheiden 2 verschillende soorten ingroeiende haartjes. Maar wat zijn die ingroeiende haartjes dan eigenlijk? Wel, dat zijn stippeltjes die teruggroeien en niet meer door het huidoppervlak geraken. Die haartjes zitten dus bij wijze van spreken ‘vast’ in je huid en geraken er niet door. Zeker als je dan eraan gaat zitten pulken (hello, guilty!), kan er een bacteriële infectie volgen. Meestal gaat dat trouwens goed, die teruggroei van je haar, maar heel soms heb je dus dat zo’n haartje blijft vastzitten.

Er is nog een andere soort ingegroeide haar, namelijk na het scheren (de razor bump). Deze haar groeit wél terug naar buiten, maar keert daarna weer je huid ín. Dat is een terug ingroeiende haar. Kwestie van het even nog een beetje ingewikkelder te maken… Dit haartje gaat door je lichaam als indringer gezien worden, en dus zal er ook bij dit soort ingroeiende haar een ontstekingsreactie volgen. Dit soort haartjes zie je het meeste na een scheerbeurt.

Wat zijn de oorzaken van ingegroeide haartjes?

Je weet nu wat een ingegroeid haartje is, maar wat is daar dan eigenlijk de oorzaak van? En hoe kan je dat snel en efficiënt zelf aanpakken? Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een ingroeiend haartje:

  • Je scheermes is bot

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van ingegroeide haartjes: je scheermes is bot! Eigenlijk merk je het al als je je huid aan het scheren bent: het gaat niet zo vlotjes en je moet meer moeite doen om je huid mooi glad geschoren te krijgen. De haartjes worden niet recht afgesneden, maar rafelen een beetje nadat ze afgeschoren zijn. Zo kunnen de haartjes als ze eenmaal weer beginnen groeien, veel slechter vlotjes naar buiten groeien. Daarom zijn wegwerp-scheermesjes ook nooit een goed idee om te gebruiken: standaard worden ze te lang gebruikt en zijn ze sneller bot dan de duurdere scheermessen. Om maar te zwijgen van al het plastic afval dat je ermee produceert…

  • Je scheert tegen de haargroei in

Nog een grote no-no: tegen de haarrichting in scheren. Ik weet het wel, in al die reclames wordt er doodleuk tegen de haargroeirichting in geschoren, dus doen wij dat ook. Ik moet zeggen, ik deed dat ook jarenlang. Tot ik onder mijn voeten kreeg van mijn dermatoloog: het is echt heel slecht om tegen de haargroeirichting te scheren! Je probeert zo te glad te scheren maar irriteert de huid op die manier. Het is veel beter om met de haargroeirichting mee te scheren, je huid is een beetje stoppeliger maar zo voorkom je een hoop ingroeiende-haartjes-ellende!

  • Je probeert te glad te scheren

Zoals ik hierboven al uitlegde: als je probeert om tegen de richting in te scheren, krijg je gegarandeerd later ellende. Plus: té glad willen scheren, zorgt ook voor ingroeiende haartjes. Hoe dan? Wel, als je te glad scheert, scheer je de haartjes helemaal vanonder het huidoppervlak. De haartjes die dan daarna willen teruggroeien, zitten zo ver onder het huidoppervlak dat ze moeilijker een weg vinden om terug uit de huid te kunnen groeien.

  • Je scheermes heeft te veel mesjes

Ook erg schadelijk voor je huid en een grote veroorzaker van ingegroeide haren: te vaak hetzelfde stukje huid scheren. En misschien ga je ‘maar’ 2 keer met je scheermesje over een bepaald stukje huid, tegenwoordig zijn er veel mesjes die 3-4 mesjes in 1 hebben: reken maar uit hoe vaak je dan eigenlijk je huid scheert. Probeer om met zo’n mesje in 1 keer te scheren, of schakel over naar een scheermesje met minder scheerbladen.

  • Je gebruikt een irriterend scheerproduct

Al die soorten scheerschuim die ze in de winkel verkopen, die heb je eigenlijk helemaal niet nodig om je huid te scheren! Voor je huid is het wél fijner om geschoren te worden als de huid wat vochtig is, en een vochtinbrengend product helpt ook al erg om een hoop ontstekingen te voorkomen. Droog scheren is zo goed als nooit een goed idee.
Waarom zijn scheerschuimen etc niet goed? Ze zitten vol schuimende stoffen, die je huid sowieso uitdrogen. Daarnaast heb je ze gewoonweg ook niet nodig: dit is een vorm van marketing.

  • Je hebt te veel dode huidcellen

Dit is iets waar ik ook snel last van heb, ik heb ook last van keratosis pilaris. Daardoor maakt mijn huid sneller dan normaal dode huidcellen aan, maar zijn ze moeilijker te verwijderen. Je krijgt dus veel sneller allerlei bultjes op je armen, benen,… Als je net als ik daarvan last hebt, heb ik dé oplossing voor jou! Sinds ik ook na het scheren (maar pas een dagje later) de BHA 2% van Paula’s Choice gebruik, heb ik voor mezelf dé oplossing gevonden tegen ingroeiende haartjes, keratosis pilaris bultjes,… Echt een topproduct!
Ik zou je niet aanraden om met veel gewone scrubs aan de gang te gaan: die beschadigen je huid vaak. Plus, vaak zitten er microplastics in die scrubs en betaal je véél te veel geld voor wat het maar is. Wil je toch een fijne scrub? Meng dan suiker met een beetje olijfolie en breng dat aan. Na het scheren zéker niet scrubben met een zoutscrub!

  • Je gebruikt wegwerpmesjes

Wegwerp-scheermesjes… dat is toch niet meer van deze tijd? Letterlijk weggegooid geld! Deze mesjes zijn vaak ook van slechtere kwaliteit en moeten dus ook wel erg snel vervangen worden. Daarnaast produceer je zo een hele hoop onnodig plastic afval. Beter investeer je dan in een duurder, beter scheermesje of kijk eens naar een scheermes zonder plastic afval (én, misschien nog wel belangrijker, zonder pink tax omdat het ‘speciaal voor vrouwen is’). Ik gebruik nu een unisex safety razor en ben er heel erg gelukkig mee.

  • Je draagt te strakke kleding

Ook te strakke kleding dragen kan ervoor zorgen dat je sneller last hebt van ingroeiende haartjes. Gelukkig is dit snel te verhelpen!

  • Je huid is niet proper genoeg

Als je je huid niet goed genoeg wast en exfolieert, blijft er een ‘laagje’ op je huid aanwezig. Daardoor kan een uitgroeiende haar niet goed genoeg naar buiten groeien en is het dus sneller

  • Je huid schuurt tegen kleding

Eigenlijk heeft dit ook te maken met het dragen van te strakke kleding.

  • Je epileert de haartjes

Als je de haartjes epileert in de plaats van scheert, kan je veel sneller last krijgen van ingroeiende haartjes. Dit komt omdat je de haartjes zo volledig uittrekt en ze helemaal hun weg weer moeten vinden. Dat geeft weer extra kans op ingroeiende haren. Bij het scheren is daar veel minder kans op.

  • Je scheert te vaak langs één stukje huid

Wat doen tegen ingegroeide haartjes (mijn oplossing)

Vroeger scrubde ik mijn benen erg vaak, maar eerlijk gezegd: zelfs dat hielp me niet zo goed tegen de ingroeiende haartjes… ik las in veel magazines voor vrouwen dat het zou moeten helpen, bij mij deed het eerlijk gezegd helemaal niets!

Wat bij mij fantastisch geholpen heeft, is dit product van Paula’s Choice: de BHA 2% lotion! Die gebruikte ik al voor mijn gezicht en om bultjes op mijn armen tegen te gaan, maar het bleek ook ontzettend goed te werken tegen ingegroeide haartjes op mijn benen!