in

Hoe je huidstype bepalen? Wat is mijn huidstype?

(Last Updated On: March 21, 2021)

Hoe kan je je huidstype bepalen? Wat is mijn huidstype en hoe kom ik dat te weten? Welk huidtype heb ik? Hoe komt het nou dat bepaalde producten wonderen doen voor je vriendin, maar bij jou geen zier lijken te helpen?

En waarom heeft je beste vriend zo’n mooie huid terwijl jij altijd onder de puisten staat? Wel, dat heeft voor een groot deel te maken met je huidtype! In grote lijnen kunnen we 5 verschillende huidtypes onderscheiden. Ik geef je ook graag mijn favoriete skincare producten mee per huidstype!

wat-is-je-huidtype
wat-is-je-huidtype

Hoe je huidtype bepalen?

Om je huidtype grondig te kunnen bepalen mag je enkele dagen geen make up of producten gebruiken. Je moet er met andere woorden voor zorgen dat je huid zich normaal kan gedragen.

Ja inderdaad – je huid zal er misschien enkele dagen niet zo goed (of net wel!) uitzien, maar wanneer jij je huidtype hebt kunnen bepalen zal je betere en doelgerichtere producten kunnen kopen waardoor jij je huid beter kan verzorgen.

Na enkele dagen check jij hoe je huid zich gedraagt aan de hand van de onderstaande huidtypes. Let ook extra op als je net buiten bent geweest of als je een bad of douche hebt genomen: hoe gedraagt je huid zich vlak daarna?

 • draag enkele dagen geen make-up of verzorgingsproducten
 • laat je huid weer even helemaal zichzelf zijn
 • hoe gedraagt je huid zich na een wandeling buiten?
 • hoe gedraagt je huid zich na een douche of bad?

Welke huidtypes zijn er?

Er bestaan verschillende huidtypes: vette huid, gevoelige huid, normale huid, droge huid en een gemengde huid.

Vette huid: Een glimmende huid, die snel vet wordt? Dan heb je een vette huid. Jouw huid produceert te veel talg.

Gevoelige huid: Deze huid is gevoelig aan allerlei producten (make-up, alcohol in verzorgingsproducten, parfum, buitenlucht,…). Daarnaast is de huid vaak vlekkerig, rood en droog. Je reageert erg duidelijk op ander weer.

Normale huid: Dit huidtype is zacht en soepel: je hebt geen last van een trekkende huid. Je poriën zijn zichtbaar, maar niet extreem. Je huid is eerder mat, niet glanzend.

Droge huid: Wist je dat bijna een kwart van de bevolking een droge huid heeft? Dit is anders dan een vochtarme huid omdat een droge huid een echt huidtype is met een tekort aan talg in de huid.

Vochtarme huid: Wist je dat je een vochtarme huid snel weer kan oppeppen? Dat komt deels door te weinig water drinken en verwarming die binnen aanstaat, maar er zijn nog andere oorzaken. Dit is geen echt huidtype, maar komt vaak voor.

Gemengde of gecombineerde huid: Zoals de naam al doet vermoeden, is een gecombineerde huid een huid met verschillende zones die droog, vet,… zijn. Denk hierbij aan een vette t-zone.

Rijpere huid: Echt een apart huidstype is dit eigenlijk niet, maar ik wil het toch graag vermelden. De rijpere huid is vaak een huid die droog is, dun en erg gevoelig is om snel rimpels te krijgen.

Kleine disclaimer: in dit artikel zal je vooral mijn aanbevelingen terugvinden van 2 merken: Paula’s Choice en The Ordinary. Ik ga je geen merken aanraden die ik slechte skincare vind hebben (uche, Clinique, L’Oréal,…) en die voornamelijk werken met veel parfum, alcohol, glycerine en water waardoor je veel betaalt voor niks. Ik heb ontzettend goede ervaringen met Paula’s Choice en The Ordinary en heb deze merken al jarenlang met veel succes aan veel van mijn eigen vrienden, vriendinnen en familie aangeraden.

Daarnaast ben ik ook van het principe: less is more. Geen uitgebreide 20-stappen skincare hier op Glamourista, dus 🙂

Normale huid

Mensen met een normale huid hebben over het algemeen niet veel last van hun huid. De huid is niet te droog, niet te vettig, niet te gevoelig. Jij hebt een huid waar je niet al te veel aan hoeft te doen buiten een goede moisturiser en SPF gebruiken.

Je huid kan af en toe een klein beetje vettig of droog zijn – maar je zal nooit een grote uitbraak van acne hebben of een erg droge of zelfs jeukende huid hebben.

Om je huid te verzorgen kan je enkele zachte lotions en dagcrèmes gebruiken om je huid te voeden. Jij zal je willen concentreren in het tegengaan van tekenen van ouderdom gezien jij niet moet vechten tegen acne of droogheid.

Heb jij een normale huid?

 • geen gevoelige huid
 • geen droge huid
 • poriën niet extreem zichtbaar
 • geen jeukende huid
 • weinig tot geen acné
 • je huid wordt niet glimmend tijdens de dag

Skincare producten:

huidverzorging voor een normale huid
huidverzorging voor een normale huid

(shop hier)

huidverzorging voor een normale huid
huidverzorging voor een normale huid

(shop hier)

huidverzorging voor een normale huid
huidverzorging voor een normale huid

(shop hier)

Droge huid

Mensen met een droge huid hebben vaak schilfertjes zowel op de hoofdhuid als op het aangezicht of in de nek. Deze schilfertjes kunnen erg gaan jeuken of zelfs rood zien. Droogheid in de huid kan verergeren wanneer jij je in een stressvolle situatie bevindt.

Mensen met een droge huid klagen vaak dat hun huid erg strak aanvoelt en hebben wat minder elasticiteit in de huid. Dit kan ervoor zorgen dat deze mensen vaak al op jonge leeftijd lijntjes en rimpeltjes hebben.

Wanneer je last hebt van een droge huid is een goede moisturiser/ dagcrème je beste vriend. Probeer zeker enkele moisturisers uit voor je kiest welke je dagdagelijks zal gebruiken.

Probeer moisturisers met wax (parafine) uit de weg te gaan. Hoewel de huid oppervlakkig erg lekker aanvoelt – dankzij de parafine, zal de moisturiser jouw droge huid niet verhelpen. Integendeel – je zal meer moeten gaan smeren!

Net zoals je lippen verslaafd kunnen worden aan de paraffine en petrolatum/ Minerale olie in Labello, kan ook je huid hier ‘verslaafd’ aan worden: zo blijf je maar smeren en smeren, maar los je de oorzaak niet op. Daarom is een écht goede lippenbalsem ook heel belangrijk voor jou.

Indien je een schilferende huid hebt probeer je ook best een goede toner uit. Deze toner kan je helpen de dode huidcellen weg te nemen. Hierdoor zal je moisturiser sneller en beter in je huid kunnen trekken om de diepere huidlagen te voeden.

Heb jij een droge huid?

 • je huid trekt regelmatig, zeker na een bad of douche
 • je houdt niet van nat en koud weer, omdat je huid daar erg op reageert
 • je huid jeukt vaak
 • je lippen zijn vaak erg droog
 • je huid schilfert
 • je hebt lijntjes en rimpeltjes

Beste skincare producten voor droge huid:

droge-lippen-lippenbalsem
droge-lippen-lippenbalsem

Een lekker voedende lippenbalsem voor jouw droge lippen. (shop hier)

Jullie hebben in een vorig artikel al kunnen lezen hoe gek ik ben op de producten van Paula’s Choice (mijn huidverzorging tegen acnédit helpt tegen acné) en natuurlijk kunnen haar producten hier echt niet ontbreken.

Schermafbeelding-2021-01-25-om-17.16.43
ooggel (shop hier)
Schermafbeelding-2021-01-25-om-17.16.19
dagcrème met spf van 50 (shop hier)
Schermafbeelding-2021-01-25-om-17.23.55
rijkere oogcrème (shop hier)
Schermafbeelding-2021-01-25-om-17.23.44
nachtcrème met retinol (shop hier)

 

Vette huid

Mannen en vrouwen die een vette huid hebben zullen vaak merken dat ze een erg gladde en vette neus of T-zone hebben. Daarnaast hebben ze ook last van acne of pukkels.

Wanneer je een vette huid hebt dan zie je vaak dat je erg grote poriën hebt en na een lange dag op het werk kom je vaak thuis met een glimmende huid. Omdat jouw huid heel wat talg aanmaakt is hydratatie geen probleem.

Blijf weg van erg ontvettende producten zoals Clearasil of normale zepen, blijf ook weg van zonnecrèmes en foundations die olie bevatten (comedogeen) en probeer zeer zeker je blackheads niet te verhelpen met een anti-zwarte-puntjes-masker – dan gaat je huid namelijk een hele hoop meer olie aanmaken! Indien je graag wat blackheads wil verwijderen op je neus doe je dat best met een blackhead verwijderaar of laat je dat aan een schoonheidsspecialiste over.

Heb jij een vette huid?

 • Je huid glimt snel
 • je hebt grote poriën
 • je huid is vettig
 • vooral je t-zone glimt snel
 • make-up blijft niet goed op je huid zitten

Skincare voor de vette huid:

Een exfoliant is jouw grote vriend! In een van de vorige artikels over mijn eigen skincare-regime schreef ik dat ik zo blij was met mijn exfoliant omdat die ervoor zorgt dat mijn huid veel egaler wordt én daarbij helpt tegen puistjes. Wel moet je na het gebruik van een exfoliant je huid weer voeden met een goede dagcrème of nachtcrème, anders krijg je een erg droge en trekkerige huid.

Schermafbeelding-2021-01-25-om-17.16.19
Dagcrème met SPF van 50 (shop hier)
Schermafbeelding-2021-01-25-om-19.56.20
Exfoliant met 2% BHA (shop hier)

 

Schermafbeelding-2021-01-25-om-19.57.46
Niet-comedogene nachtcrème (zonder olie) (shop hier)
Schermafbeelding-2021-01-25-om-19.56.49
niet-comedogene dagcrème met SPF (eerder een lotion)

(shop hier)

Schermafbeelding-2021-01-25-om-19.59.50
Ik zweer bij dit flesje: zodra mijn huid onrustig is, smeer ik het erop. Mijn acné (of kleine wondjes etc,…) geneest zo veel sneller en mooier! (shop hier)

Combinatie of gemengde huid

Wanneer je een gemengde huid hebt dan heb je bepaalde blekken op je gezicht die droog zijn terwijl andere plekken vaak erg olie-achtig aanvoelen. Het zal vooral de T zone zijn – je neus en een deel van je voorhoofd, waar je de grootste verschillen ziet.

Vaak is het zo dat iemand met een combinatie huid vaak een erg vette T-zone heeft terwijl ze droge huid ervaren op andere delen van het gezicht.

Heb jij een gemengde huid? Geen paniek. Het is namelijk een van de meest voorkomende huidtypes! Je bent dus zeker niet alleen. Hoe ga je nou echter om met een combinatie huid? Wel je zal verschillende producten moeten gaan gebruiken op verschillende zones van je gezicht.

Gebruik een goede cleansers op de plekken waar je huid wat vetter voelt en probeer een goede toner en moisturiser te gebruiken op plekken waar je huid droog is.

 • gemengde huidtypes
 • vaak vette t-zone
 • droge wangen of kin

Gevoelige huid

Mensen met een gevoelige huid merken dat bepaalde producten of soms zelfs het weer, een grote impact kan hebben op hun huid. Zij ervaren vaak jeuk, roodheid en soms zelfs pijn als een gevolg van hun gevoelige huid. Vaak hebben ze een sterke reactie op parfum en alcohol in huidverzorging.

Een gevoelige huid kan zich op een heleboel verschillende manieren uiten. Soms kan een gevoelige huid erg droog aanvoelen. De huid kan rood zijn en afschilferen. Voor andere mensen betekent en gevoelige huid een dikke huid die erg jeukt – anderen ervaren dan weer pijn.

Waar er een voor mensen met een normale huid, een vette huid, een droge huid en zelfs een combinatie huid vaak een erg makkelijke oplossing bestaat zullen mensen met een gevoelige huid vaak erg lang moeten zoeken naar goede producten die hun huid niet doen afschilferen, jeuken of rood maken.

Wanneer je een gevoelige huid hebt ga je best producten met alcohol, paraffine en een lekker geurtje uit de weg. Probeer eventueel ook enkele producten uit voor je een product kiest dat goed werkt in combinatie met je huid. Lang leve samples!

Zelf heb ik ook een droge en gevoelige huid en reageer ik echt niet goed op alcohol en parfum in voornamelijk huidproducten;

 • je huid jeukt vaak
 • je huid ziet erg snel rood
 • je huid kan droog zijn, erg schilferen
 • je huid kan dik zijn en jeuken
 • je reageert heel snel op producten
 • test niet te vaak nieuwe producten
 • laat producten met alcohol, paraffine en parfum staan!

Skincare voor de gevoelige huid:

Als je een gevoelige huid hebt, doe je er goed aan om skincareproducten uit te kiezen die geen alcohol en geen parfum bevatten. Dat irriteert je huid nodeloos.

Schermafbeelding-2021-01-25-om-19.56.30
Moisturiser speciaal voor de gevoelige huid: (shop hier)
Schermafbeelding-2021-01-25-om-19.57.01
Herstellende dagcrème voor je gevoelige huid: (shop hier)
Schermafbeelding-2021-01-25-om-19.56.41
Maak je huid schoon met deze voedende cleanser: ideaal als je een droge, gevoelige huid hebt: (shop hier)

Moeilijk: je huid verandert!

Net zoals een kleurenanalyse niet altijd 100% hetzelfde is, is het ook mogelijk dat jij een ander huidstype hebt dan enkele jaren geleden. Je huid verandert van huidstype tijdens je leven, vaak door hormonen, waar je woont (en dan vooral het milieu waar je woont), wat je eet maar ook door de seizoenen.

Daarom maakt je huid ook zulke grote veranderingen door tijdens je puberteit of tijdens de menopauze en penopauze.

Het is dan ook belangrijk om bij zulke veranderingen eens een bezoekje te brengen aan een dermatoloog of huidspecialist.

 

Lees ook: mijn anti-acné huidverzorging

Lees ook: hoe een rijpere huid verzorgen?

Lees ook: de beste sulfaatvrije shampoo