in

Hoe ligt jouw hoofd er ’s nachts bij?

(Last Updated On: March 21, 2021)

Kom je vaak met een stijve nek uit bed? Heb je steeds vaker hoofdpijn, die vanuit je nek lijkt te komen, of heb je last van je schouders of de bovenkant van je rug? Het zou zomaar kunnen dat de oorzaak hiervan bij je bed ligt, je hoofdkussen in het bijzonder. Geeft deze je ’s nachts niet de juiste ondersteuning, dan kun je hier overdag flink last van hebben.

hoe-slapen
hoe-slapen

Hoe slaap jij het best?

Om te weten of je hoofdkussen goed bij je past, is het belangrijk om te weten hoe jij meestal slaapt. Slaap je meestal op je buik? Dan heb je een heel plat kussen nodig. Alleen zo blijft je nek redelijk recht liggen, en ligt deze niet met een knik omhoog.

 

Lig je meestal op je rug? Dan heb je juist een wat hoger kussen nodig, een exemplaar dat de holte tussen je schouders en je hoofd goed op kan vullen. Een stevig kussen is vaak een aanrader, omdat deze je de juiste steun geeft. Kies voor een kussen van een goede kwaliteit, bijvoorbeeld een Silvana hoofdkussen, zodat je zeker weet dat de vulling netjes verdeeld blijft over het kussen. Bij heel goedkope kussens klontert de vulling vaak samen, waardoor de steunfunctie sterk afneemt.

 

Ook als je op je zij slaapt heb je een redelijk hoog kunnen nodig. Hoe hoog, dat hangt grotendeels af van hoe breed je schouders zijn. Deze bepalen tenslotte hoe hoog je hoofd zich bevindt als je op je zij ligt, en welke hoogte een kussen dus moet overbruggen. Verschillende kussens uitproberen is vaak nodig om de juiste te vinden.

 

Houd je kussen in topvorm

Een goed kussen kan je helpen om beter te slapen, en om lichamelijke klachten als hoofdpijn te voorkomen. Bezuinig er dus niet op, en kies een exemplaar dat perfect bij jou past. Ga er vervolgens goed mee om, zodat je er jaren plezier van kan hebben. Dagelijks even goed opschudden voorkomt dat de vulling gaat klonteren. Regelmatig luchten is ook aan te raden, net als wassen, als dat mogelijk is.

 

Omdat je ’s nachts altijd wat zweet en er vanuit je haar ook talg op je kussen terechtkomt, is het aan te raden je kussensloop regelmatig te vervangen. Zo leg je je hoofd iedere nacht op een schone plek neer, wel zo fris. Een schone kussensloop ligt niet alleen lekkerder, hij zorgt ook voor minder kans op huidproblemen als puistjes. Vervang hem dus regelmatig, vaker dan je dekbedovertrek, zeker als je hier snel last van hebt.