Ken je dat? Je spuit in de ochtend je favoriete luchtje op, maar tegen de tijd dat je op je werk bent aangekomen is hij alweer vervlogen. Wist je dat dit niet altijd aan het luchtje ligt? Als je hem op de juiste plekken aanbrengt en daarbij onze tips gebruikt, zal je merken dat het luchtje veel langer blijft hangen.
En dat willen we natuurlijk allemaal! En als je nu denkt dat je speciaal daarvoor een duur luchtje moet hebben omdat de kwaliteit beter is, dan heb je het mis. De volgende tips en adviezen werken voor ieder luchtje. De prijs, het merk en de kwaliteit maken dus niet veel uit.
Inhoud:
Hoe gebruik je parfum?
De beste plaatsen om parfum te spuiten.
Een parfum heeft lichaamswarmte nodig om mooi en gelijkmatig te kunnen verdampen. Plekken op het lichaam waarbij de bloedvaten tegen het huidoppervlak zitten zijn hier uitermate geschikt voor. Dit zijn de plekken die we allemaal kennen als zijnde parfumplaatsen, zoals de polsen en in de hals. Maar dit zijn ook plekjes als achter je oren en in het decolleté. Je ruikt dan zelf het luchtje ook.
Andere plaatsen op het lichaam waar het warm is, zijn geplooide delen. Dus bijvoorbeeld knieholtes en ellebogen. Dit zijn ook plekjes waar je zelf het luchtje minder goed van zal ruiken, maar anderen wel. Je enkels zijn ook een goede plaats om een luchtje op te sprayen.
In het haar
Parfums blijven goed in het haar hangen. Dus mannen kunnen wat parfum op het borsthaar sprayen en dames in hun lokken. Let er wel op dat een teveel aan alcohol wat in de parfum zit, schadelijk kan zijn voor het haar. Spray dus niet te veel, of gebruik een speciale spray voor het haar.
Daar zit vaak minder alcohol in verwerkt. Je kunt ook een eau de parfum gebruiken in plaats van een eau de toilette. Eau de parfum heeft namelijk meer geurmoleculen en minder alcohol, waar een eau de toilette verdund is met alcohol. Kies voor een laag alcoholpercentage voor in het haar en ga dus liever voor een eau de parfum.
Kleding
Parfum blijft ook langer lang in kleding hangen. Spuit je parfum dus ook een beetje op je kleding. Het liefst aan de binnenkant, want door je lichaamswarmte verdampt de parfum dan beter. Wees wel voorzichtig met delicate kledingstukken zoals zijde. Parfum kan vlekken achterlaten die je er niet meer uit krijgt. Test het dus eerst uit op een onzichtbaar stukje of vermijd het.
Richtlijnen voor het gebruik van parfum
Hoe weet je nou of je voldoende parfum hebt gespoten om de hele dag lekker te ruiken? Onze richtlijn is om telkens twee tot vier keer te sprayen met de parfum, afhankelijk van de zwaarte van het luchtje. Een licht parfum kun je vaker spuiten dan een hele zware lucht. Dan is twee keer vaak al meer dan genoeg.
Je wilt natuurlijk voorkomen dat iedereen je meteen ruikt als je ergens binnenkomt, het is beter als mensen je pas ruiken als je dichterbij komt.
Spray bovendien 15 tot 20 centimeter van de huid af, zodat de parfum zich over een groter oppervlak verspreid.
En hoe zit het dan met opnieuw sprayen gedurende de dag? Na een tijdje ‘vergeten’ je hersenen de geur, waardoor je hem zelf niet meer ruikt. Maar de kans is heel groot dat anderen hem nog wel ruiken. Probeer dus altijd eerst te vragen aan iemand of het luchtje nog te ruiken is. Zo niet, dan kun je altijd een beetje opnieuw sprayen. Zo voorkom je een overmaat aan parfum en kun je langer met je parfum doen.
Fabels over parfum
Heb je weleens gehoord dat je parfum niet moet uitwrijven? Je zou dan namelijk de geurmoleculen kapot wrijven. Maar dat is helemaal niet mogelijk. geurmoleculen verdampen, maar zijn niet kapot te wrijven. Wanneer je de parfum uitwrijft over het lichaam, warmt de parfum sneller op, waardoor hij ook eerder verdampt raakt. Je kunt het beste dus de parfum opspuiten en hem rustig laten opwarmen door je lichaamswarmte, maar mocht je per ongeluk gaan wrijven, dan kan dit dus niet kwaad.
Extra tips
Op een droge huid vervliegt een parfum veel sneller dan op een normale tot vette huid. Je kunt je parfum dus langer laten geuren wanneer je een vettige ondergrond hebt. Een tip hierbij is om alvorens het sprayen, de huid in te smeren met een bodylotion van hetzelfde luchtje of een vettige geurloze crème zoals Vaseline. Wacht een paar minuutjes zodat het kan intrekken (behalve bij Vaseline, dat trekt niet in) en spray vervolgens een beetje parfum op de huid. Je zal merken dat de parfum veel langer blijft hangen.
Deze techniek wordt ook wel layeren genoemd; het stapelen van luchtjes. Het beste is dus om dit te doen met douchegel en bodylotion van hetzelfde merk en parfum. Hierdoor wordt de geur versterkt en intenser, maar een nadeel hiervan is dat het vaak heel duur is. Een goedkoper alternatief is dus het gebruik van Vaseline.
Let wel, Vaseline trekt dus niet in. Heb je te veel aangebracht, dan kun je dit uitsmeren of weghalen met een tissue. Vaseline kan bij een te grote hoeveelheid namelijk vlekken achterlaten in kleding en dat wil je natuurlijk niet.
Een andere tip om parfum te dragen is om vlak na het douchen de parfum op te doen. Door het warme water van de douche gaan je huidporiën open staan en is je huid al lekker wat opgewarmd. Dit zorgt voor een betere opname van de parfum door je huid en de warmte zorgt ervoor dat de geur intenser wordt. Hierdoor blijft het luchtje ook langer aanwezig.
Wist je dat het allerbeste plekje van je lichaam de navel is om parfum te spuiten? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je navel een uitstekende plek is om je parfum te sprayen. Dit komt omdat het een warme plek is en omdat je de parfum ín je navel spuit, blijft hij daar ook lang zitten. Kleding komt er niet bij, dus vervaagt het de geur ook niet. Bovendien is het een plekje dat midden op het lichaam zit en de geur dus optimaal rondom je verspreid.