in

Hier moet je aan denken als je een nieuw huis koopt

(Last Updated On: June 9, 2021)

Hier moet je aan denken als je een nieuw huis koopt

 

Of je nu als starter ontzettend veel mazzel hebt gehad of naar een ander koophuis verhuist: bij het kopen van een woning komt er een hoop op je af. Met dit heldere stappenplan weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet. Laat het afvinken maar beginnen!

Stap 1: Woonverzekering regelen

Je hebt een gloednieuw stulpje in the pocket en daar wil je natuurlijk goed voor zorgen. Schade aan je huis of spullen valt niet altijd te voorkomen. Daarom is het slim om je hier goed tegen te verzekeren.

nieuw-huis-tips
nieuw-huis-tips

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering is je woning zelf en alles wat hier aan vast zit verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan het tuinhuisje, het balkon, de dakpannen en de open haard. Je hypotheekverstrekker kan je verplichten om deze verzekering af te sluiten.

 

Inboedelverzekering

Ook verstandig (maar niet verplicht) is een inboedelverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan alle losse spullen in huis, zoals je meubels, kleding en servies. Wel zo geruststellend als er eens onverhoopt brand uitbreekt of een inbraak plaatsvindt.

 

Andere risico’s

Behalve deze woonverzekeringen zijn er nog een aantal andere verzekeringen die woninggerelateerde schade kunnen dekken, waaronder een overlijdensrisicoverzekering, rechtsbijstandverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en woonlastenverzekering. Onderzoek voor jezelf of je het prettig vindt om deze risico’s financieel af te dekken.

Stap 2: Gas, water en licht afsluiten

Nutsvoorzieningen zijn onmisbaar in je nieuwe huis. Het laatste wat je immers wil is onder een ijskoude douche staan in je kersverse huis. Regel daarom tijdig je contracten met de gas-, water- en stroomleveranciers. Als je al een koophuis hebt, kun je je huidige contract(en) meenemen naar je nieuwe woning. Als een andere aanbieder voordeliger en/of duurzamer is, is dit hét moment om dat uit te zoeken en over te stappen.

 

Goed om te weten: heb je stadsverwarming in je nieuwe huis? Dan heb je geen gas nodig en hoef je vaak alleen stroom en water af te sluiten.

 

Meterstanden noteren

Vergeet niet om op de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden van gas, water en licht op te schrijven. Noteer de meterstanden in zowel je oude als je nieuwe huis. Zo kunnen je leveranciers een accurate eindafrekening opstellen.

Stap 3: Adres wijzigen bij de gemeente

Met zoveel dat je rondom je koophuis moet regelen, kan het nogal eens gebeuren dat je de meest voor de hand liggende to-do’s simpelweg vergeet. Zoals het doorgeven van je nieuwe adres aan de gemeente. Je hoeft je adres alleen te wijzigen bij de gemeente waar je gaat wonen. Dit kun je binnen een paar minuten regelen via de website van de gemeente. Zorg in ieder geval dat je hier niet te vroeg en niet te laat mee bent. Je kunt je nieuwe adres vanaf 4 weken voor de datum van sleuteloverdracht doorgeven. Wil je het later doen? Regel het dan uiterlijk 5 dagen na je verhuizing.