in

Je haren zelf knippen? De beste tutorials + tips

(Last Updated On: March 29, 2020)

Nu we ook niet meer naar de kapper mogen in deze Coronatijden, wordt het tijd om zelf onze haren te knippen of bij te knippen. Maar, hoe doe je dat? Gelukkig staat Youtube helemaal vol met filmpjes en tutorials die ons uitleggen hoe we zelf onze haren kunnen knippen en iets van vorm in onze kapsels kunnen houden. Natuurlijk zouden we je aanraden om gewoon naar de kapper te gaan als je je haren graag weer in model wilt knippen, maar je kan nu gewoon eventjes niet anders. De professionele tips van een kapper, die komen eraan!

Wat heb je nodig om zelf haren te gaan knippen?

Of je nu je eigen haren gaat knippen, of die van de kids of je partner, je hebt er zeker wel enkele tools voor nodig. Ga alsjeblieft niet zomaar aan de slag met een keukenschaar!

1. Een tangle teezer!

Een Tangle Teezer is echt een godsgeschenk om nadat je je haren gewassen hebt, de knopen uit je haren te halen!

2. Een goede haarschaar

Ik zei het al: gebruik alsjeblieft niet een gewone keukenschaar of een stofschaar, maar koop hiervoor een goede haarschaar. Ik heb er thuis standaard ook eentje liggen omdat ik zelf regelmatig zelf mijn puntjes bijknip en mijn pony bijwerk.

3. Enkele klemmetjes

Ook heel erg belangrijk: enkele klemmetjes om de delen van je kapsel waar je even niet mee bezig bent, gemakkelijk op te kunnen steken.

4. Wat haarrekjes

5. Een goede kam

Enkele tips om zelf je haren te knippen

Het is minder fijn om je haren te knippen als ze droog zijn, het wordt aangeraden om de haren te knippen als je haren nog nat zijn. Het nadeel daarvan is dat je droge kapsel sowieso korter zal uitvallen als je het nat geknipt hebt. Daarom raden wij je aan om het filmpje hierbeneden te volgen en te knippen met droog haar: zo zie je veel beter wat het eindresultaat van de knipbeurt zal zijn. Maar: ik herhaal het nog eens: normaal gezien wordt haar altijd nat geknipt.

zelf-haren-knippen
zelf-haren-knippen

Hoe zelf je haar knippen?

Dat hangt heel erg af van het kapsel dat je nu hebt en hoeveel je zelf aandurft om je haren zelf te knippen. Zeker nu je niet naar de kapper kan, en dat misschien nog wel enkele weken tot maanden kan duren, is het belangrijk om voor jezelf eventjes uit te maken of je dat risico wilt nemen.

Bij enkele kapsels zou ik persoonlijk niet aanraden om zelf met de kappersschaar aan de slag te gaan. Ik denk daarbij aan bobkapsels, pixiekapsels, …

Heb je langer haar dat sowieso al in laagjes geknipt is? Dan denk ik dat je zelf wel gemakkelijk alles een beetje kan bijhouden.

Wat met krullenkapsels?

Heb jij een krullenkapsel? Of je nu een kort krullenkapsel of lang krullenkapsel hebt, het is niet zo’n goed idee om zelf je eigen krullen te gaan knippen als je je krullen natuurlijk draagt. Het is al zo moeilijk om een goede kapper te vinden die je krullen goed en mooi kan knippen, laat staan dat je dat zelf goed zou kunnen.

Zelf je haar knippen: uitgelegd door een kapper

Yessss… als mijn favoriete kapper (Brad Mondo) een filmpje post met tips over hoe je op de beste manier je eigen haren kan gaan knippen, dan luister ik heel braafjes naar Brad natuurlijk. De man is een genie en maakt daarbij nog eens fantastisch entertainende Youtube video’s over kapsels. Wat meer kan ik willen?

Een kleine disclaimer voor dit filmpje: dit zijn héle basic technieken om je haren te knippen, zo doet een professionele kapper het dus niet!

Je hebt de juiste tools nodig, als je enkele clips hebt is dat fantastisch (dat kunnen ook doodnormale haarclipjes zijn hoor, of misschien zelfs enkele bobby pins).

Stap 1: was je haren en laat je haar een beetje drogen aan de lucht

Stap 2: gebruik een hittespray (dit is een fantastische beschermende hittespray)

Stap 3: föhn je haren helemaal droog (dit is mijn favoriete haardroger)

Stap 4: maak je haren volledig steil met de steiltang (dit is mijn all time favourite steiltang)

Stap 5: verdeel je haren in 4 strengen (geen 2!)

Stap 6: kijk waar je wilt dat je haren gaan vallen en duid dat aan met een dun elastiekje

Stap 7: Doe dit voor alle 4 de haarstrengen (of meer, als je dikker haar hebt)

Stap 8: Gebruik je kam als meetlat om te checken of alles recht is

Stap 9: Knip (maar bekijk het filmpje even nog héél goed hoe je exact moet knippen: je moet namelijk eerder inknippen dan dat je horizontaal knipt)

Stap 10: Corrigeer de voorste lokken nog even

Stap 11: heb je fijn haar (nog meer fijn haar kapsels)? Of wil je graag net voor een blunt cut gaan? Dan kan je hier stoppen. Wil je graag toch nog wat laagjes? Dan knip je nog eventjes verder.

Stap 12: Verdeel het haar terug opnieuw in 4 delen

Stap 13: Neem je borstel of kam en kam de voorste pluk haar naar boven. Zorg ervoor dat er geen bobbels in je haren zitten

Stap 14: Verdeel die pluk nog eens in 2

Stap 15: Breng nu een elastiekje aan in het haar terwijl je het omhoog houdt en laat daarna de pluk (met elastiekje) voorzichtig los

Stap 16: Doe dit voor alle bovenste plukken

Stap 17: En nu gaan we weer knippen: nooit horizontaal afknippen, maar verticaal inknippen!

Stap 18: Laat nu de elastiekjes los en bewonder je zelf geknipte kapsel!

Stap 19: Wil je toch graag nog wat extra laagjes? Dan kan je die nog een beetje bijknippen

Stap 20: De final touch: neem je krultang en maak snel nog wat grote krullen in je haar (ook kan je krullen maken met een steiltang)