in

Happy Earth Day! Tips voor een schonere planeet

(Last Updated On: July 12, 2019)

Toevallig eigenlijk dat ik sinds deze maand heel erg into ‘less waste’ en dierproefvrije make-up ben, het is april en dat is Earth Month. Hierbij mijn favoriete tips om van onze mooie aardbol een schonere planeet te maken!

Koop geen PET-flesjes meer

dopper-zeegroen-247×247

Plastic flessen zijn het nieuwe roken, zoveel mag duidelijk zijn. Ik dacht vroeger altijd ‘Ach, dat maakt toch niet uit? Dat recycleren ze toch wel. We zouden geen extra geld moeten betalen om het te sorteren als ze het niet zouden kunnen gebruiken, toch?’ Helaas… onze zeeën zitten ondertussen vol plastic en er kan maar een klein aantal gerecycleerd worden tot bijvoorbeeld t-shirts. Dus: minder plastic flessen en verpakkingen.

Niet altijd makkelijk, dat geef ik toe… ik heb bijvoorbeeld nu standaard een herbruikbare fles mee die ik zelf thuis vul en er komt zo goed als nooit meer een fles frisdrank in huis. Ook qua verzorgingsproducten maak ik nu op wat ik nog heb, maar wil ik véél minder gaan verbruiken (ik denk aan lotion bars zonder al te veel verpakking, shampoo bars, …)

Ook koop ik uit principe geen rietjes meer, en heb ik een beetje geld geïnvesteerd in RVS rietjes.

Bezoek eens een zero waste-winkel

Ik heb de laatste weken twee zero waste winkels ontdekt: Robuust in Antwerpen (mijn eerste <3) en deze week ben ik bij Kabas geraakt in Mechelen. Ik vind het héérlijk: de mensen zijn er nog supervriendelijk en willen je ook helpen om goede keuzes te maken. Binnenkort heb ik hopelijk de tijd om die sustainable shoplogs eens online te zetten!

Het principe: je kan er bijna alle basics halen, en je neemt zélf je verpakkingen mee. Perfect! Wat mij opviel: bij sommige producten (quinoa, kokosbloesemsuiker,…) is het véél goedkoper! Ik ben echt fan, en ik ben heel blij dat ik pal tussen deze twee steden in woon. Als mijn voorraadje op is, trek ik weer met een rugzak vol lege potjes naar een van deze winkels! Of misschien kijk ik vriendlief eens heel lief aan om samen naar Ohne in Gent te trekken.

Stilaan wil ik meer en meer spullen die op geraken, of niet meer bruikbaar zijn, vervangen door de meer sustainable variant.

Minder met vlees en vis

tarte-aux-tomates2

First things first: ik ben géén vegetarier of veganist. Ik ben meer dan 10 jaar een heel strenge vegetarier geweest, maar moest er om medische redenen mee stoppen. Alsnog probeer ik om het niet iedere dag te eten, als is het ook maar om budgetredenen. Minder dieren eten is gewoonweg beter voor het milieu en onze ecologische voetafdruk.

Kies voor groenten uit eigen land, én in seizoen

Sinds ik weet uit welk exotisch land groenten en fruit soms bij ons terecht komen, let ik veel meer op de verpakkingen. Sinds kort kan je in Lier ook meedoen met de Buurderij, en ik ben van plan om het eens te testen als ik door mijn voorraadje groenten en fruit heen ben. Het liefst van al nog allemaal ‘lelijke producten’! (Nog iets wat ik verschrikkelijk vind: komkommers in ‘plastiekskes’, seriously?)

Zet die kraan uit!

Een van mijn allergrootste cringes: mensen die hun handen wassen, tanden poetsen,… en de kraan laten lopen. Of die een doorlekkend toilet hebben dat 24/7 door blijft spoelen. Ten eerste vraag ik me dan af of die mensen van geld gemaakt zijn (hetzelfde verhaal met mensen die anno 2017 nog altijd de verwarming opzetten en tegelijkertijd een raam hebben openstaan… why???), maar of ze het niet te normaal vinden. Nog steeds zijn er mensen die géén proper drinkwater hebben, en wij gebruiken het verdorie om onze uitwerpselen door te spoelen of omdat we geen zin hebben om de kraan uit te zetten wanneer we onze tanden poetsen. Nog veel werk aan de winkel, helaas…

Shop tweedehands

Zelf koop ik vaak tweedehands (en dan vooral tweedehands King Louie jurkjes etc) en ik vind er dan ook zelf helemaal niets raar of vies aan. Als je sommige mensen bezig hoort, lijkt het nog alsof ze de pest zouden oplopen door het dragen van iets tweedehands. Gelukkig is er een grote vintagebeweging en betert het al veel. Maar als je dan toch nieuwe kleding wilt, is tweedehands natuurlijk een superoptie: zo hoeft er geen natuur of mens meer extra te lijden en krijgt de kleding een tweede leven.

Of: shop milieu- en mensvriendelijk

Toch nog niet overtuigd van tweedehands shoppen? Er zijn meer en meer merken die denken aan biologische stoffen zonder chemicaliën, of die goede arbeidsomstandigheden eisen. Enkele merken die ikzelf de laatste maanden heb leren kennen: Miss Green, Armedangels, King Louie (sommige jurken zijn van tencel gemaakt), People Tree,…

Met de benenwagen of het stalen ros

Ook zo iemand die voor de bakker 2 straten verder de auto neemt? Misschien moet je daar nog eens over nadenken, de volgende keer je in de auto stapt. Gezellig wandelen of fietsen is ook zoveel gezonder!

Adieu, plastic zakjes!

Nog te vaak krijg je bij bepaalde winkels een plastic tas mee. Ik ben nu veel beter voorbereid en heb standaard mijn rugzak bij of ik heb een linnen tas mee om alles in te stoppen. Sinds kort heb ik ook kleinere linnen tasjes om mijn groenten en fruit in te doen om te wegen.

Bij verpakkingsvrije winkels neem je je eigen glazen (of plastic) dozen en potten mee en spaar je zo ook weer veel plastic verpakkingen uit.

Watjes, keukenrol, makeup doekjes…

Keukenrol heb ik al jaren niet meer: het is moeilijk te recycleren (vaak mag het niet bij het oude papier) en ik gebruik nu een vod en keukenreiniger (en die vod gaat gewoon in de kookwas). Nu ben ik stilaan bezig mijn katoenen watjes op te maken (gewone katoen wordt ongelofelijk chemisch behandeld en de arbeidsomstandigheden zijn verschrikkelijk) en ik heb bij Robuust een setje herbruikbare bamboewatjes gekocht (en ik ga er zelf ook maken). Ook wil ik mijn makeupdoekjes nog gaan vervangen!

Ik zei het al: het is bij mij ook nog wel een work in progress hoor! En vind je het eng om ineens alles te veranderen? Dan kan je het zoals ik doen, een milieuvriendelijker alternatief kiezen wanneer het op is! Zo verspil je ook niets.

Let’s talk about tech, baby

huawei-p20-lite-64gb-sale-kortingen-solden

Aah, tech. Een grote passie van mij, maar ik vind dat ik er nog redelijk in ben. Ik wil niet de laatste iPhone of het allernieuwste model van iets hebben, en daar ben ik enorm blij mee. Ten eerste gaat het volledig tegen mijn principes in om meer dan een maand huur te geven aan een smartphone die ik makkelijk dagelijks uit mijn handen laat vallen (vraag maar aan vriendlief), maar het is zo duur dat ik het al zeker niet ieder jaar zou kunnen vervangen, gewoon omdat het shiny new is.

Dus: ik ben heel trots dat ze bij Coolblue mijn smartphone gewoon gerepareerd hebben toen hij stuk was. En: omdat ik heel graag toch een ‘nieuwe’ laptop wou, kocht ik een refurbished Macbook!

Jouw nieuwe BFF’s: de kleermaker en schoenmaker

Over herstellen gesproken: ik heb al jaren dezelfde schoenen, tassen en veel kleding. Als daar iets mis mee is, breng ik ze naar mijn naaister of schoenmaker. Natuurlijk komt daar soms iets bij, ik ga ook gewoon nog graag winkelen. Maar ik draag écht zorg voor mijn spullen. Zoals Marie Kondo zou zeggen: does it spark joy? Yes! En dus krijgen mijn lederen schoenen een onderhoud, laat ik kleding korter maken of innemen,… Dat kost eventjes een beetje geld (je zou er eigenlijk van verschieten hoe weinig), maar ik ben er altijd zo blij mee! Enkele maanden geleden bracht ik een zestal paar lente- en zomerschoenen naar de schoenmaker voor hun make-over. Ik blij, schoenmaker blij!

En weet je wat? Ik heb verschillende paren schoenen die ik ondertussen al bijna 7-8 jaar heb en nog steeds in prachtstaat zijn.

Doneer of verkoop

capsule-wardrobe

Zin om je kasten eens op te ruimen? Gooi niet zomaar iets weg, maar doneer het aan een tweedehandswinkel of verkoop het tweedehands! Het kost even wat moeite, maar je spullen krijgen er een extra leven voor terug!

 

En, wat denken jullie? Zit er iets tussen wat je aanspreekt? Ik ben echt héél benieuwd of jullie nog meer tips hebben (ik heb het gevoel dat ik nog maar net begonnen ben, maar ik zit al bijna aan de 1500 woorden)! Bekijk het zo: iedere stap is er eentje in de goede richting! Je zal minder willen kopen, en veel meer nadenken over wat je koopt.

 

Written by admin