in

Zelf je haar knippen met een tondeuse of clipper? + beste tondeuse (mannen en vrouwenkapsels)

(Last Updated On: March 21, 2021)

Knip je haar zelf met een tondeuse

Tondeuse-kapsels zijn zowel geschikt voor mannen als voor vrouwen en hebben de laatste tijd heel wat aan populariteit gewonnen, kijk maar eens naar deze gemillimeterde kapsels.

Een afspraak maken bij de kapper en uiteindelijk ook naar de kapper gaan kan heel wat tijd in beslag nemen, zeker nu. Het kan daarnaast ook duur worden om vaak naar een kapper te gaan, en in dat geval is het een goed idee om na te gaan hoe je je eigen haar kunt knippen! (Lees ook: hoe herken je een goede barbier?)

Tondeuses zijn goed voor korte kapsels, stompe bobs en gedurfde looks. Perfect voor supersnelle kapsels!

Daarom hebben we deze blog voor jullie samengesteld met tips, tricks en kapsels die jij met een tondeuse kan scheren en knippen. Klaar om met deze mannenkapsels en kapsels voor dames aan de slag te gaan?

Dingen die nodig zijn om je eigen haar te knippen

Stappen om je haar zelf te knippen met een tondeuse (mannen en vrouwen)

1. Was en je haar met shampoo en conditioner voordat je gaat knippen.

Je haar zal gemakkelijker te hanteren zijn als het niet vet is en jij de klitten en knopen uit je haar gekamd hebt. Maak je haar nat en gebruik een shampoo en conditioner.

Tip: Vet haar heeft de neiging aan elkaar te kleven en verstrikt te raken in de tondeuse. Indien je vet haar hebt was jij je haar best met een ontvettende shampoo.

2. Kam je haar om het te ontwarren.

Haal de kam door je haar en verwijder eventuele knopen met de kam of vingers. Haar zonder klitten zorgt ervoor dat het makkelijker is om met een tondeuse door je haar te gaan.

Droog je haar met een handdoek tot je haar handdoek droog is.

Tip: Je kan een spuitbus vol water aan de kant laten staan in de zomer. Hiermee kun jij je haar bevochtigen wanneer het te droog wordt – net zoals bij de kapper! Zelf doe ik dit het liefste met een plantenspuit.

3. Kies een comfortabele plek om je haar te knippen.

De beste plaats om je haar te knippen is in de badkamer, aangezien je toegang moet hebben tot spiegels en stromend water. Je eigen haar knippen kan tot een uur lang duren als je een beginner bent.

4. De tondeuse bovenhalen.

Stel de tondeuse in op een kleine beschermingsinstelling om de achterkant en zijkanten te trimmen. Wanneer je de bovenkant van je hoofd wilt trimmen zet je best een groter stuk op je tondeuse om het haar langer te laten.

Als beginner kun je om te beginnen je hele hoofd met een groot opzetstuk doen om zo in meer en meer gedetailleerde stappen te kunnen werken.

Knip nu vanaf de onderkant van de zijkanten naar de bovenkant met de precisiesnijder. Kantel het snijder naar de gewenste hoek om zo een fade te creëren. Herhaal op dezelfde manier dit proces aan de andere kant van je hoofd voordat je aan de achterkant van je hoofd begint, en zorg ervoor dat beide kanten gelijk zijn.

Tip: Voor een schonere snit ga je best tegen de haren in. Gebruik ook een tondeuse met een opzetstuk voor de oren om schonere sneden rond de oren te maken.

5. Knip nu het haar aan de achterkant van je hoofd.

Na het knippen van de zijkanten, knip je het haar aan de achterkant van je hoofd. Dit doe je van de onderkant naar de bovenkant (vergelijkbaar met de zijkanten). Het is een tijdrovend proces om de achterkant van je eigen haar te knippen, dus doe het langzaamaan.

Houd een spiegel achter je om ervoor te zorgen dat je gelijkmatig snijdt. Controleer je voortgang terwijl je snijdt. Gebruik dezelfde tondeuse kop aan de achterkant van je hoofd als je deed aan de zijkanten. Indien je het te moeilijk vind vraag je best iemand om hulp.

6. Gebruik een schaar om precies bij te knippen.

Als alles goed zit is het haar aan de bovenkant van je haar nog lang. Geen probleem! Daar gaan we nu wat aan doen met een schaar. Je gaat je haar moeten opdelen in secties en dan bijknippen met een haarschaar. Gebruik geen huishoudschaar omdat ze niet scherp genoeg zijn om je haar correct te knippen.

Gebruik een kam om je haar vanaf de bovenkant van je hoofd op te tillen. Zorg ervoor dat je voorzichtig en langzaam werkt in secties van 6 mm.

Tip: Knip niet te veel te snel af. Je kan namelijk moeilijk je haar weer bijplakken 😉

7. Knip je bakkebaarden bij met een tondeuse.

Knip of scheer je bakkebaarden met je tondeuse of scheermesjes. Begin van onder naar boven en kies een tondeusekop die jou de gewenste lengte geeft.

Plaats je vingers onder elke bakkebaard om ervoor te zorgen dat ze na het trimmen dezelfde lengte hebben.

8. De finishing touch!

Controleer met een spiegel de zijkanten en achterkant van je hoofd nadat je klaar bent met het knippen van je haar. Kam je haar en controleer elk deel van het haar om er zeker van te zijn dat ze even lang zijn. Als je haar ongelijk van lengte is kan jij je haar bijknippen met de haarschaar.

9. Style je haar na het knippen.

Als je klaar bent met het knippen pak je best een douche om zo de haren in je nek of op je lichaam weg te spoelen. Nadat je uit de douche komt kun jij je haar stylen zoals je wenst. Je kan bijvoorbeeld wax of gel in je haar doen, of je haren verwennen met een beetje haarolie of een goed haarserum.

Tondeuse kapsels voor mannen en vrouwen

Natuurlijk moet je voor je met de tondeuse aan de slag gaat ook wat inspiratie opdoen. Hier zijn alvast enkele voorbeelden.

Tondeusekapsels voor mannen:

 • De fade

Het haar vervaagt als het ware. Erg kort aan de onderkant en langer aan de bovenkant.

(foto)

 • Comb Over

De comb over is een kapsel waarbij een kant van het haar lang wordt gehouden en over het hoofd gevouwen wordt.

 • More on top

Bij de more on top is het haar op de bovenkant van je hoofd heel wat langer dan aan de onderkant. Het is een klassiek 1920’s kapsel dat weer helemaal in de mode kwam na de serie Peaky Blinders! Het is een flinke stap om dit kapsel te scheren (de mannen in Peaky Blinders hadden ook flink wat overtuiging nodig, zoals je hieronder kan zien, haha!)

 • Gemillimeterd of kaal

Hier vind je nog meer gemillimeterde kapsels voor mannen.

tondeuse-kapsel-mannen
tondeuse-kapsel-mannen

Tondeuse kapsels voor vrouwen

 • Fade

Ook vrouwen gaan nu vaker voor een fade – zeker in combinatie met een coole pixie cut voor dames.

fade-kapsel-vrouwen
fade-kapsel-vrouwen

(foto)

 • Undercut

De undercut is een kapsel voor vrouwen waarbij aan de achterkant van het hoofd een deel van het haar wordt opgeschoren: ideaal voor een ‘haartattoo’!

undercut-vrouwen
undercut-vrouwen

(foto)

 • Side cut

De side cut is een kapsel voor vrouwen waar een deel van het haar aan de zijkant van het hoofd wordt gemillimeterd.

tondeuse-kapsels-vrouwen
tondeuse-kapsels-vrouwen
 • Kaal of gemillimeterd kapsel

kapsels-tondeuse
kapsels-tondeuse

De beste tondeuses om je haar te knippen?

Natuurlijk heb je ook een erg goede tondeuse nodig? Hier zijn alvast de 5 beste tondeuses van dit moment.

 • De Philips HC9450/15 Tondeuse omdat hij erg makkelijk is in gebruik en maar liefst 400 lengtestanden kan kiezen. (Lengte-instelling: 0,5 tot 42 mm /Draadloos te gebruiken: Y / Zelfsmerende messen /Zelfslijpende messen)
 • Wahl Super Cordless – Tondeuse is een high precision tondeuse voor professioneel gebruik. Natuurlijk kan je hem ook voor thuis gebruiken indien je vaak je eigen haar knipt.
 • Philips HC 5450 is het kleine broertje van de HC9450 en is uitgerust met een dual cut technologie waardoor je sneller een fade kan snijden.
 • REMINGTON® Haar-/baardtrimmer Tondeuse is een goede keuze voor mensen die een budget tondeuse zoeken. Alles in één trimmer: baard, haar, neus /oorhaar en wenkbrauwhaar
 • Braun Multi Grooming Kit MGK3980 – Tondeuse ben je op zoek naar iets heel goedkoop dat ook nog eens betrouwbaar is? Deze Braun tondeuse is een goede budgetkeuze zonder al te veel toeters en bellen en kan je gebruiken voor je neus, kapsel, baard, snor,…