in

Hoe kan je goedkoop trouwen? Tips voor een goedkope huwelijksceremonie

(Last Updated On: March 21, 2021)

Hoe kan je goedkoop trouwen? Tips voor een goedkope huwelijksceremonie. Goedkoop trouwen? Met deze tips voor een goedkope huwelijksceremonie is het mogelijk
Trouwen is natuurlijk een super bijzondere gebeurtenis die je, als het goed is, maar één keer beleeft.

Je trouwt met de liefde van je leven, omringt door vrienden en familie. Op deze dag wordt jullie liefde gevierd. Dit moet dan ook iets speciaals zijn en daar mag je best wat geld aan uitgeven. Een tijdje sparen voor de grote dag is ook al helemaal prima.

Trouwen is echter zo’n duur grapje dat het voor sommige zelfs een drempel kan zijn om de stap te zetten. Of je wil nu eigenlijk al trouwen maar bent nog aan het sparen om het te kunnen betalen. Gelukkig is goedkoop trouwen ook mogelijk, als je het op de juiste manier aanpakt. Met onderstaande tips hoef je niet langer je bruiloft uit te stellen omdat je (nog) niet genoeg geld hebt en beleef je toch een fantastische dag!

Wat kost een bruiloft eigenlijk ongeveer?

Trouwen kost nou eenmaal geld, dat weten we allemaal. En dat is ook helemaal niet erg en zeker de moeite waard. Maar hoeveel kost een bruiloft eigenlijk? Dat hangt vooral af van de keuzes die je maakt. Het trouwen op zich is niet zo duur. Dit betreft dan alleen de officiële papieren.

Denk aan in ondertrouw gaan, het boekje en de ambtenaar van de burgerlijke stand. De prijzen hiervan zijn per gemeente verschillend. De kosten zitten hem daarnaast vooral in de trouwkleding, het vervoer, eten en drinken voor de gasten, het afhuren van een locatie, het feest en alles wat daarbij komt kijken.

Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wil. Een bruiloft van 10,000 euro is niet gek, maar het in extreme gevallen oplopen tot meer dan een miljoen.

Stel prioriteiten aan de hand van je budget

De eerste tip is om te kijken wat je echt graag wil op je bruiloft. Je hebt waarschijnlijk een budget of een bepaald bedrag in je hoofd dat je maximaal wil uitgeven. Ga eerst na wat je echt wil en kijk hoeveel geld dat kost. Als je dan nog geld over hebt kun je altijd nog besluiten.

Als je vervoer bijvoorbeeld niet zo belangrijk vind maar het feest wil, is het zonde om veel geld uit te geven aan een mooie auto. Dat geld kun je beter gebruiken voor een mooie locatie voor het feest.

Vind je het weer niet zo belangrijk? Trouw dan in het laagseizoen, dat is veel goedkoper dan in het voorjaar of de zomer. Zie je een jurk die de helft van jullie budget in één keer opslokt, denk daar dan nog goed over na.

Je kunt dat geld ook heel anders besteden en een mooie jurk voor iets minder geld kopen. Vind je een mooie taart belangrijk? Bespaar die kosten dan bijvoorbeeld op de DJ of band als je dat wat minder belangrijk vind. Door op deze manier te denken kun je veel geld besparen.

Nodig een kleine(re) groep mensen uit

De een wil het sowieso al liever intiem vieren, voor de ander kan het niet groot genoeg en komen er het liefst honderden mensen. Goedkoop trouwen is met zoveel gasten echter lastig. Al dat eten en die drank lopen dan natuurlijk aardig in de papieren.

Om hierop geld te besparen kun je je afvragen wie echt belangrijk voor je zijn. Je familie en vrienden horen er natuurlijk bij. Maar mensen die je amper spreekt of vooral uit beleefdheid wil uitnodigen kun je ook zonder schuldgevoel niet uitnodigen. Dat maakt het behalve goedkoper ook meteen een stuk intiemer.

Bespaar op de trouwlocatie

De trouwlocatie kan een enorme kostenpost zijn. De mooiste locaties zijn regelmatig helaas nogal prijzig. Wil je trouwen op een groot landgoed met een mooi kasteel? Dan kun je rekenen op een hoge prijs. Ook een feestzaal kan flink in de prijzen lopen. Maar misschien is het wel net zo leuk om thuis te trouwen. Veel intiemer en persoonlijker kan het niet.

Of trouw in het park nabij je huis of waar je bent opgegroeid. Dat is heel origineel en een stuk goedkoper. Je moet bij deze locaties natuurlijk wel nagaan of het mogelijk is. De catering moet er zijn ding kunnen doen, je moet er genoeg mensen kwijt kunnen, een band moet eventueel ruimte hebben om te spelen en ga zo maar door.

Daarnaast moet je denken aan toiletten en parkeerplaatsen, en overlast voor de buren. Soms moet je nog allerlei spullen huren om het thuis te kunnen doen. In dat geval is het soms helemaal niet goedkoper dan een locatie huren. Bekijk dit dus goed.

Bespaar op het diner

Het diner is vaak een van de grootste kostenposten van een bruiloft. Een luxe en uitgebreid diner is natuurlijk hartstikke leuk, maar ook heel duur. Je kunt het ook wat simpeler houden. Een groot budget met comfort food kan prima, is eens een keer wat anders en vult goed tijdens het feesten.

Als je met veel mensen bent is dit nog handiger ook. Daarnaast kun je ook zelf wat maken, of mensen die dichtbij je staan vragen allemaal mee te helpen. Zo kun je zelf je diner op je bruiloft maken en wordt het nog persoonlijker. Scheelt je ook weer een hoop geld.

Het hoeft niet traditioneel

Normaal gesproken staat een standaard trouwdag qua planning wel ongeveer vast. Het duurt ook vaak de hele dag. Dat hoeft echter helemaal niet, zeker als je wil besparen op de kosten.

Je kunt ook met een kleine groep aan het einde van de middag trouwen, intiem wat eten en in de avond een groot feest geven voor een grotere groep. Lang niet iedereen zit ook te wachten op die hele dag, het gaat ze vooral om het feest. Dat het dan nog bijdraagt aan goedkoop trouwen is mooi meegenomen.

Je kunt natuurlijk ook echt gratis trouwen

In België is het zo dat elke gemeente minimaal een dag in de week heeft waarop je gratis kan trouwen. Dit is natuurlijk de minst populaire dag, vaak een maandag. Maar dan is het wel gratis. Persoonlijk en uitgebreid is dit absoluut niet, maar als het puur gaat om het trouwen is dit wel het goedkoopst. Het is overigens sowieso zo dat trouwen op een doordeweekse dag goedkoper is dan in het weekend.

Besteed niet teveel geld aan de ringen

Trouwringen zijn over het algemeen niet goedkoop. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wil, maar je bent er snel een paar honderd euro aan kwijt. Dat hoeft echter niet. Laat bijvoorbeeld oude ringen omsmelten tot trouwringen. Als je hiervoor ringen gebruikt met een bepaalde emotionele waarde is dit nog bijzonder ook. En het scheelt weer wat geld!

Onverwachte tip: trouwen in het buitenland

Als je denkt aan een bruiloft in het buitenland zit je waarschijnlijk niet zo snel te denken aan goedkoop trouwen. En dat is logisch, want het kost vaak ook nogal wat. Er zijn echter situaties waarbij trouwen in het buitenland goedkoper is dan in België.

Als je veel mensen uitnodigt is het afhuren van een grote locatie in het buitenland in sommige gevallen een stuk goedkoper dan in België. Bovendien geldt voor eten en drank soms hetzelfde. Je bespaart ook nog eens de kosten van een huwelijksreis, want die plak je er gewoon achteraan. Al met al kan een bruiloft in het buitenland dus nog niet zo gek zijn.

Doe zoveel mogelijk zelf

Je kunt dus het diner zelf regelen en hiermee veel geld besparen, maar eigenlijk geldt dit voor alles. Je kunt zelf de aankleding doen, zelf je hapjes en drankjes maken, zelf de planning maken en ga zo maar door. Je maakt het hierdoor ook weer een stuk persoonlijker. Win win dus.

Bespaar juist niet op de fotograaf

We hebben opgenomen waar je allemaal op kan besparen en in principe is de fotograaf ook iets waar je minder geld aan kunt uitgeven. Dat raden wij echter altijd af. Je trouwt als het goed is maar één keer en dat wil je natuurlijk op beeld vastleggen. Dat mag best wat kosten, want die beelden zijn je herinnering en kun je later laten zien aan bijvoorbeeld je kinderen. En daar moet je natuurlijk niet op gaan besparen.

Al met al zijn er dus genoeg opties om te besparen op je bruiloft. Het is ook zeker niet zo dat een dure bruiloft leuker is dan een goedkopere. Door meer zelf te doen maak je het bijvoorbeeld nog veel intiemer en persoonlijker, en kun je er bovendien nog meer je eigen draai aan geven.

Bedenk vooral hoeveel je wil uitgeven en bepaal eerst de echt belangrijke dingen. Bekijk welke locatie je mooi lijkt én binnen je budget past, geef niet teveel geld uit aan zaken die je eigenlijk niet zo interessant vind en bekijk vooral goed welke mensen je uitnodigt. Dit bespaart je een hoop kosten en maakt het persoonlijk en intiem. Een bruiloft moet een van de mooiste dagen van je leven worden, maar daarvoor hoef je niet altijd bakken met geld uit te geven!

Nog meer trouwtips: