in

Gelukt: mijn hele jaar make-up no buy (stoppen met make-up shoppen)

(Last Updated On: August 1, 2019)

Yes! Vandaag heb ik mijn make-up no buy van een jaar helemaal gehaald! Ik ben echt enorm trots op mezelf en heel erg blij dat het me gelukt is! Maar, hoe gaat het nu? En wat ga ik na deze no buy doen? Ga ik verder met stoppen met shoppen?

Waarom een make-up no buy year?

Ik besloot ongeveer een jaar en twee weken geleden dat het welletjes geweest was, al die make-up kopen. Ook al vond ik make-up nog altijd interessant, ik kocht het ook te vaak om een artikel over te schrijven – terwijl dat zo goed als nooit gebeurde. Vaak vielen de producten tegen en gaf ik ze weer weg, maar ook al te vaak belandden ze in de vuilnisbak omdat het écht rommel was. En het allerergste: ik koos gewoon bijna iedere dag toch dezelfde make-up. Het was voor mij ook moeilijk om die gewoonte te doorbreken: ik woonde pal in een centrum van een stad, net aan de winkelstraat. Zodra ik dus ook maar eventjes buitenging, piepte ik al snel eens een winkel binnen ‘om te kijken’. Kwam ik vaak zonder iets buiten? Nee, niet vaak genoeg.

Even snel een leuke nagellak meenemen om eens te testen, of een andere kleur liplgoss… om er dan thuis achter te komen dat de kwaliteit vreselijk was (hoe vaak heb ik geen Hema nagellak vloekend weer weggegeven omdat ik me wéér had laten vangen duur hun oh-zo-leuke kleurtjes maar slechte nagellakkwaliteit) of dat de kleuren make-up die ik gekocht had, echt totaal niet bij me pasten.

De stop erop: stoppen met kopen

Ik begon het echt vervelender en vervelender te vinden: er kwam meer en meer make-up bij, maar het was zo goed als nooit iets dat in mijn favorieten terecht kwam. En nét die favorieten, die gebruikte ik iedere dag opnieuw. Gelukkig keek ik al enkele maanden naar de Youtube video’s van Hannah Louie Poston die op dat moment net aan een no buy year bezig was. Ook keek ik nog eens heel erg goed naar mijn make-up collectie: wat gebruikte ik nu echt vaak en graag?

Stress en samenwonen

Mijn vriend en ik zijn eind 2018 gaan samenwonen, en dat was voor mij een erg stresserende periode. Niet alleen was ik enkele maanden voordien mijn gloednieuwe job kwijtgeraakt door een collectief ontslag waardoor het bedrijf deels verkocht en deels opgedoekt werd, maar mee door dat ontslag besloten mijn vriend en ik ook dat dit misschien wel hét moment was om samen te gaan wonen. Een nieuwe job moest ik toch gaan zoeken, dan kon ik evengoed al naar regio Gent gaan verhuizen. Voor mij hield dat wel in dat ik een erg stresserende zomer en najaar had: in het huis van mijn vriend moest er nog énorm veel afgemaakt worden, ik probeerde ondertussen al een nieuwe job te vinden en ging tussendoor solliciteren,  ik moest allerlei dingen regelen voor mijn verhuis (een nieuwe huurder zoeken, thuis allerlei items gaan declutteren, administratief gedoe regelen, mentaal proberen afscheid nemen van mijn appartementje en het alleen wonen,…), verplicht outplacement gaan volgen,… Nee, een echt hele leuke zomer is dat niet geweest ?

Wonen in Niemandsland (of zo voelt het soms toch ? )

Ik wist  dat ik in mijn nieuwe woonplaats niet bepaald toegang zou gaan hebben tot de winkels waar ik anders makkelijk heen zou gaan om verzorgings- en make-upproducten te gaan kopen. Het postkantoor ligt een stuk verder en de openingsuren zijn niet fijn. Enkele van mijn favoriete make-upjes waren helemaal op en moest ik (online) gaan bijkopen. Toen kreeg ik het idee om misschien ineens maar alles voor een volledig jaar te bestellen. Zo zou ik niet in volle verhuis- en wenperiode constant naar de post moeten hollen om pakketjes op te gaan halen… en dat leek me wel een fijn idee.

Gewoon alles al in huis hebben en op dat vlak een ‘zorg’ minder hebben.

En zo geschiedde: ik deed nog enkele bestellingen, had alles in huis en begon eraan. Een heel jaar geen make-up kopen. Dat zou dan geleden zijn van toen ik gewoon nog geen make-up droeg.

De eerste weken van mijn make-up no buy

Wel, die eerste weken waren best zwaar… en dat is altijd zo als je een gewoonte probeert te veranderen. Verwacht ook niet dat je helemaal cold turkey direct geen enkel probleem meer zal hebben met die gewoonte te doorbreken. Ik had ook wel het geluk dat ik regelmatig bij vriendlief te vinden was om nog verder te helpen het huis af te werken, dan droeg ik ook zo goed als nooit make-up.

In volle verhuisperiode

Enkele weken later zat ik eigenlijk al in volle verhuisperiode en stond mijn hoofd al helemaal niet naar make-up.  Ik had genoeg andere dingen te regelen, dus het was heel erg fijn dat ik die rust in ieder geval al meer gevonden had. Wel vond ik het heel erg fijn om in ons stekje mijn kleine make-up hoekje in te richten en uit te laden. Dat was gek genoeg een van dé grote momenten waarop ik dacht: “Oké, hier woon ik nu”.

Wennen aan niets kopen

Klinkt eigenlijk stomweg simpel, nee? ‘Niets kopen’. Sinds ik hier woon, is het eigenlijk veel makkelijker geweest om geen make-up meer te kopen. Als ik hier graag iets wil hebben, moet ik eigenlijk ofwel naar Gent of moet ik het online gaan bestellen. Maar speciaal naar Gent reizen om wat make-up te gaan halen, vind ik ook weer een brug te ver. Letterlijk ?

Op dat vlak is het ergens wel fijn om meer afgelegen te wonen in de plaats van pal in een stadscentrum met veel leuke winkels. Hier is het zelfs amper de moeite om naar het ‘centrum’ te gaan, dus doe ik dat ook amper. Dat heeft ook enorm geholpen in mijn no-buy, daar ben ik zeker van. In Lier had ik bij wijze van spreken iedere dag wel verleidingen te weerstaan als ik winkels passeerde.

Opmaken: heerlijk!

Het allerfijnste aan deze no-buy is dat ik eindelijk nog eens make-up opgemaakt heb. En dat was erg lang geleden! Er gingen enkele flesjes foundation door, ik maakte een volledige contouringstick op, 1 volledige lipgloss en 2 volledige lipsticks. Ook zijn er enkele oogschaduwen ook bijna op. Het is dan nu ook mijn doel om alles verder te gebruiken tot er weer meer make-up items op zullen zijn en zo bij wijze van spreken ieder jaar weer helemaal van 0 te beginnen. Lijkt me eerlijk gezegd ook veel beter omdat je dan ook beter rekening houdt met alle houdbaarheidsdatums, toch?

Oeps… veel te veel ingekocht!

Maar: blijkt dat ik dus veel te veel ingekocht heb voor ik aan mijn no-buy begon. Zo veel zelfs, dat ik er volgens mij nog een volledig jaar mee zou kunnen doen ? Oeps! Maar in mijn verdediging: ik hield rekening met vaak make-up dragen, wat ik de eerste maanden van mijn no-buy niet gedaan heb. Daardoor schiet er nu na dit jaar ook veel over.

Zou ik je een make-up no buy aanraden?

Daar kan ik heel erg kort over zijn: ja! Als je ook merkt dat je steeds maar nieuwe make-up wilt kopen en er niet zo veel mee doet, of dat je een soort van onrust voelt omdat je al even niets gekocht hebt… als je altijd maar opnieuw je Instagram en mailbox checkt om te kijken welke nieuwe dingen er nu weer gaan uitkomen, dan denk ik zéker dat een jaartje geen make-up kopen je deugd zal doen!

En nu?

Aha, the million dollar question! En nu? Ga ik nu weer als een gek make-up kopen?

Nee.

Ik heb gemerkt dat ik erg veranderd ben: ik wil de make-up die ik nu nog over heb, graag verder opmaken. Dus dat wordt mijn allereerste werkpuntje, denk ik. Ik ga wél van enkele van mijn favoriete make-upjes proberen om een groener en cleaner alternatief te vinden: ik ga dus wel een beetje make-up bestellen om dat alvast eens een jaartje te kunnen testen en ondertussen mijn niet-groene make-up als back-up te hebben, mocht het toch niets zijn.

En… een nieuwe no-buy!

En… ik heb voor mezelf al besloten dat ik waarschijnlijk vanaf september weer een nieuwe no buy start! Sowieso ga ik dan weer een jaar geen make-up kopen, maar ook geen verzorgingsproducten (tenzij er natuurlijk iets op zou zijn). En wie weet… gooi ik er ineens ook een no-buy bij voor kleding en tassen (of misschien eerder een low-buy… ik heb toch het gevoel dat ik sneller kleding nodig heb dan dat ik make-up zou nodig hebben).

Wil jij ook een make-up no buy gaan volgen?

Ik heb enkele tips voor je verzameld:

  • wees goed voorbereid: zorg dat je een jaar lang niet in de verleiding komt om spulletjes bij te kopen en haal je voorraad in huis
  • verwijder alle Instagram-accounts, newsletters,… waardoor je constant nieuwe items wilt kopen
  • Ontvolg ook enkele beauty-youtubers en -bloggers als je merkt dat je het te moeilijk vindt
  • Maak een soort van inventaris en hou bij hoe vaak je je make-up eigenlijk gebruikt hebt

Ontdek ook mijn Youtubevideo hierover (ik weet dat het niet 100% scherp is, er ging helaas iets mis met de compressie…). Desalniettemin doet dat niets af aan de ervaring 🙂