in

Zo heb je geen last van kerststress!

(Last Updated On: July 12, 2019)

Nog een kleine maand en dan is het eindelijk weer zo ver: kerst! Ik word zo blij van het vooruitzicht om gezellig de feestdagen door te brengen met familie en vrienden, en natuurlijk ook om helemaal feestelijk gekleed te gaan. Toch geeft de kerst me daarnaast altijd een hoop stress, omdat ik wil dat alles perfect verloopt. Dit jaar wil ik echt minder stressen tijdens de kerst, dus heb ik voor mezelf een aantal ‘regels’ opgeschreven. Heb jij ook weleens stress tijden de kerstdagen? Dan heb jij misschien ook wat aan deze tips.

Be prepared

Je hebt het vast vaker gehoord, maar een goede voorbereiding is echt heel belangrijk om kerststress te voorkomen. Wacht niet tot de laatste dag met boodschappen doen, maar haal alle benodigdheden ruim op tijd in huis. Begin ook op tijd met het uitzoeken van je kerstoutfit. Twee jaar geleden schreef ik al eens over het feestdagenjurkjesdilemma, een jaarlijks terugkerend probleem dat me weken bezig houdt. Dit jaar ben ik al een tijdje op zoek naar een geschikte kerstoutfit en heb ik onder andere op deze website een potentiële winnaar gezien.

Kerstdiner

Het voorbereiden van een kerstdiner kan, zelfs wanneer je dit gestructureerd aanpakt, de nodige stress opleveren. Ingewikkelde recepten betekenen een langere bereidingstijd en kunnen na uren zwoegen in de keuken alsnog mislukken. Daarom kun je beter een recept gebruiken waarvan je weet dat succes verzekerd is. Heb je niet zo’n moeite met het gebruiken van nieuwe recepten, maar heb je wel altijd een hoop boodschappenstress? Dan is een kerstbox misschien wel wat voor jou.

Geen verplichtingen

Tijdens de kerst heb ik altijd het gevoel dat ik dingen ‘moet’ doen, en met mij hebben velen hier last van. Zo vertelde psycholoog Annemiek Godefrooy tegenover Gezondheidsnet: “Mensen denken voor de ander en voelen zich overgeleverd aan de verplichtingen en tradities die bij kerst horen. Ze denken dat ze kerst op een bepaalde manier moeten vieren en dat levert stress op.” Verplichte activiteiten zullen er altijd zijn, maar het is juist de kunst om te doen wat je zelf wilt. “Doen wat hoort, levert zoveel stress op. Dus moet je je eigen keuzes maken.” Geen verplichtingen; daar kies ik voor deze kerst!

Written by admin