in ,

Terug naar school: ecologische schoolspullen (duurzaam back to school)

(Last Updated On: August 30, 2020)

Het schooljaar gaat weer van start: tijd om weer terug naar school te gaan! Maar: dit schooljaar sturen we de kinderen en onze pubers en studenten terug naar school of de hogeschool/ universiteit met ecologische schoolspullen! Want het nieuwe schooljaar hoeft geen excuus te zijn voor extreem consumeren!

Terug naar school: ecologische schoolspullen

Ecologische drinkfles

Laten we ons lijstje beginnen met een ecologische drinkfles: gelukkig is het de laatste jaren hip geworden om je eigen drinkfles mee te nemen, ook naar school. Er zijn verschillende steengoede merken op de markt, maar ik ben zelf ongelofelijk fan van mijn Dopper flessen. Die zijn beschikbaar in veel hippe kleuren en varianten: zo heb ik zelf een glazen Dopper fles en een glazen dubbelwandige Dopper fles omdat ik graag uit glas drink en ik er ook eentje zocht die werkte zoals een thermos.

Zijn de kinderen nog te klein voor een Dopper of een andere leuke herbruikbare waterfles?

dopper-drinkbus-drinkfles
dopper-drinkbus-drinkfles

DIY fruitknijpzakjes

Mmmm lekker, een fruitknijpzakje mee naar school! Maar, als je zo iedere paar dagen eens een zakje meegeeft, zorgt dat voor flink wat afval. Wist je dat je deze zakjes ook kan kopen in een navulvariant?

Geen plastic brooddoos

Een oude plastic brooddoos mee naar school? Probeer toch zeker eens te kijken voor alternatieven: er is zelfs een grote kans dat de oudere brooddoos slecht plastic bevat én bijhorende weekmakers die slecht zijn voor de gezondheid zoals BPA,…

Er zijn zulke leuke alternatieven uit bijvoorbeeld bamboe, of plastic zonder BPA,… Ieder jaar een nieuwe brooddoos kopen is heus niet nodig.

bamboe-brooddoos-broodtrommel
bamboe-brooddoos-broodtrommel

Weg met boterhamzakjes en aluminiumfolie

Geef je geen brooddoos mee, maar wel iedere dag boterhammetjes of bolletjes in boterhamzakjes die iedere dag weggegooid worden? Of misschien verpakt in aluminiumfolie?

Daar zijn ook fantastische alternatieven voor! Zo kan je de boterhammetjes inpakken in een wrap, of in de plaats van aluminiumfolie kan je bijenwas-wraps gebruiken. Die kan je ook weer gemakkelijk schoonmaken en de volgende dag weer opnieuw gebruiken.

bees-wrap-bijenwas-doek
bees-wrap-bijenwas-doek

Liever geen gewikkel iedere dag? Deze herbruikbare boterhamzakjes zijn dan ideaal! Je kan ze in de vaatwas steken of gewoon met de hand afwassen. Wij hebben er hier thuis ook enkele en zijn echt fan!

stasher-bag
stasher-bag

Hergebruik schoolspullen van vorig jaar

Veel schoolspulletjes van vorig jaar kan je heus wel hergebruiken! Natuurlijk niet alles: nieuwe boeken zijn natuurlijk altijd nodig, maar die zou je best ook tweedehands kunnen kopen.

Koop tweedehands boeken

Als student kocht ik ieder jaar veel van mijn studieboeken tweedehands. De docenten krijgen een flink percentage per verkocht boek, en stonden er bij ons om bekend ieder jaar weer een nieuwe druk te eisen omdat er een taalfoutje uitgehaald was. Ja, dag 😉 Daar deed ik dus niet aan mee!

Kijk dus of je niet flink wat studieboeken tweedehands kan krijgen, dat bespaart niet alleen flink, maar is ook veel beter voor het milieu!

Tweedehands kleding

Ook kleding kan je tweedehands kopen! Gelukkig is dat tegenwoordig ook weer helemaal hip! Kijk naar Marktplaats, United Wardrobe, Vinted,… waar je gemakkelijk zo goed als nieuwe kleding kan kopen. Dat scheelt weer flink in de schoolkosten!

Lees ook: mijn Vinted ervaring / Opgelicht op Vinted

Lees ook: mijn United Wardrobe ervaring

Duurzame rugtassen en schooltassen

Kijk ook eens goed naar welke rugtas of schooltas je koopt: kan die enkele jaren mee? Ik geef je graag enkele goede tips mee voor de beste schooltassen! Ook kan je in de bovenbouw of als je al naar de uni gaat (of hogeschool), kiezen voor een stylish lederen shopper.

Kies een refurbished laptop (tweedehandse laptop)

Zelf heb ik alleen maar refurbished laptops op dit moment. Toegegeven, het is niet het nieuwste van het nieuwste, maar is dat ook écht nodig? Het is allemaal al duur genoeg!

Een refurbished laptop is niet zomaar een tweedehands laptop, ze worden altijd volledig nagekeken, geüpdated en je krijgt er garantie op. Zo kan je met een gerust hart een tweedehands laptop gebruiken. Ook is het interessant om eens te kijken naar refurbished smartphones of refurbished tablets.

refurbished-mac
refurbished-mac

Let op je kaftpapier

Veel kaftpapier is erg vervuilend: met een beetje pech haalt het het einde van het schooljaar niet eens! Je kan krantenpapier recyclen, of pagina’s uit je favoriete magazine,… er zijn veel manieren om op een duurzame manier je boeken te kaften.

Wil je toch graag nieuw kaftpapier kopen? Check dan even of het hout dat ervoor gebruikt is, wel FSC goedgekeurd is. Ga zeker niet aan de slag met kaftfolie, dat is plastic.

 

Lees ook: leuke jongenskapsels

Lees ook: Terug naar school kapsels

Lees ook: Terug naar school make-up

Lees ook: Zelf het haar van je kinderen knippen

Lees ook: de leukste schooltassen

Lees ook: de mooiste lederen shoppers

Lees ook: klassen rond / trakteren op school