in

Dr. Martens: geschiedenis van een iconische schoen

(Last Updated On: March 27, 2021)

Wie heeft er in zijn leven geen paar Dr. Martens in zijn schoenenkast gehad? Ik heb zelf jaren terug ook een paar gehad! Deze schoenen zijn ondertussen iconisch geworden en iedereen kent ze wel. Maar: waar komen deze schoenen vandaan en hoe is dit merk begonnen? En: waarom werd deze schoen zo belangrijk in verschillende subculturen?

dr-martens-geschiedenis
dr-martens-geschiedenis

Dr. Martens geschiedenis

 

De iconische Dr. Martens schoenen werden uitgevonden door de Duitse dokter Klaus Maertens/ Märtens. Hij had op zijn zestiende een motorongeluk en hield daar een pijnlijke knie aan over.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht hij tussendoor even naar huis voor een korte vakantie en verwondde zich tijdens een skivakantie.

Gewone schoenen – tijdens de Tweede Wereldoorlog sowieso slecht verkrijgbaar en van slechte kwaliteit – zaten onaangenaam door het harde leder en dus besloot hij om zelf zijn eigen schoenen te maken en te ontwerpen. Dankzij zolen met luchtkussentjes kon hij weer aangenaam bewegen.

Van DIY naar business

Maertens had opnieuw contact met een vroegere studievriend, Herbert Funck. Hij had een Luxemburgs paspoort, wat hen bepaald geen windeieren zou gaan leggen (na WO2 wilden de mensen natuurlijkerwijs geen handel meer drijven met Duitsers. Via het Luxemburgse paspoort van Funck, konden ze dat handig omzeilen).

Ze openden een fabriek in München (hun schoen was een groot succes, na de oorlog wilden mensen niet meer lopen op hun legerkisten) en gingen op zoek naar een overzeese partner. Het ondernemerstrio Maertens, Funck en Griggs was geboren.

De 1460: geschiedenis op zichzelf

De eerste echte Dr. Martens-schoen zag het levenslicht (ofja, eerder de fabrieksband) op 1 april 1960 en werd daarom de 1460 gedoopt.

De schoenen werden eerst veelvuldig gedragen door de ‘working class heroes’ die de hele dag op hun benen moesten staan en echt nood hadden aan comfortabele schoenen die lang meegingen.

Deze schoenen zouden de modewereld gaan veranderen.

Skinheads, punk,…

Eerst werden de Dr. Martens gedragen door de Skinheads, die daardoor extra geviseerd werden. Dankzij de gitarist van The Who, Pete Townshend, werden de schoenen legendarisch.

Hij droeg ze op het podium om gemakkelijk rond te kunnen springen. Ook nog extreem belangrijk voor de iconische status van de schoen: de punkers.

Punk hield in: alles kan de pot op. Net daarom waren de schoenen zo populair: echt mooi waren ze nu niet bepaald en vooral erg nuttig. Ze begonnen dan ook naar hartelust hun Dr. Martens te customizen om een zo bijzonder mogelijk exemplaar te hebben.

Dr. Martens voor goths en een vegan alternatief

Het is dankzij de grote aantallen goths die hun Dr. Martens graag cruelty free zagen, dat de vegan Dr. Martens er ook gekomen zijn. Zij dragen hun schoenen vaak met meer Victoriaans geïnspireerde looks.

Dr. Martens: ook voor vrouwen

Stilaan begonnen ook vrouwen Dr. Martens te dragen, ook al werden ze nog niet speciaal voor hen gemaakt.

Hoe langer hoe meer werd dit schoenenmerk een merk dat je droeg als anti-fashion statement (terwijl het nu dan weer net wél een groot fashion statement is).

Nog enkele bekende dragers van deze iconische schoenen zijn onder andere: Gwen Stefani (die het dan weer combineerde met haar rockabilly outfits), groepen zoals Madness, Oasis, Blur of Nirvana. Recenter kunnen we Miley Cyrus ook aan dat lijstje toevoegen.

Lees ook: sneakertrends 2021

Lees ook: schoenentrends 2021

Written by admin