in

Deze modetrends zijn terug van weggeweest (geschiedenis van de mode)

(Last Updated On: January 14, 2020)

De laatste 100 jaar zijn er ongelofelijk veel modetrends geweest en ieder decennium heeft zo wel zijn specifieke modetrend die we nog steeds kennen. Ik zag deze fantastische interactieve tijdlijn met de laatste trends van de laatste 100 jaar. Duik je mee de geschiedenis van de mode in? Laten we enkele decennia eens overlopen, je zal wel snel herkennen welke modetrends weer helemaal terug zijn! Kleine tip: hallo nineties en eighties! Maar ik zou zeggen, bekijk ook zeker die tijdlijn eens, ik vond het zo interessant om in de geschiedenis van de mode te duiken!

Een kleine geschiedenis van de mode van de laatste 100 jaar

Roaring twenties: fashion in de jaren ’20

De jaren ’10 waren hele zware jaren geweest, onder anderen door de Eerste Wereldoorlog. De vrouwen droegen kleding die je kan beschrijven als mouwloze hemdjurken. Vaak werden deze jurken gedragen door de befaamde flappers.

Mode in de jaren ’30

In de jaren ’30 brak er een crisis uit. Materialen werden wat schaarser, veel mensen verloren hun baan,… en toch bleven vrouwen veel moeite doen om zichzelf mooi op te kleden. Grappig weetje: de nylonkous ontstond!

Mode in de jaren ’40

De jaren ’40 waren oorlogsjaren in onze contreien: de mode moest makkelijk, goedkoop en zeer beweeglijk zijn. Vrouwen gingen werken in de fabrieken om zo de jobs van mannen over te nemen die aan het front vochten. Creativiteit was nodig: er werd niets weggegooid en kleding werd opnieuw en opnieuw hersteld. Toch zien we een opmars van getailleerde mantelpakjes voor dames, waarschijnlijk net om hier wat tegengewicht aan te geven.

Fifties fashion!

Aha, de jaren ’50! De jaren van overvloed: de oorlog was (hier althans) afgelopen, Rock and Roll kwam op, plastic werd geboren en vrouwen droegen zwierige jurken in pastelkleuren of met felle prints. Petticoats werden vaak onder de rok gedragen en van een décolleté was er geen sprake.

Mijn favoriete mode: de 60’s

Dit moet mijn persoonlijke favoriet zijn: de jaren ’60! Denk: Flower Power, minirokjes, Twiggy-make-up,.. Vrouwen droegen vaak korte pixiekapsels, of lieten hun haren net extreem lang groeien. (nog veel meer ’60s inspiratie)

Modetrends komen terug!

Ieder decennium zie je modetrends terugkomen. Ik herinner me nog dat in de jaren ’90 (eind jaren negentig vooral) er een heropleving was van seventies mode, en dan voornamelijk de olifantenpijpen. Ook nu in 2019 en 2020 zijn veel van de modekleuren die terugkomen recht uit de jaren ’70 en ’90 geplukt (hello beige tinten, bruintinten, oranje). Of denk maar eens aan bepaalde stoffen! Corduroy is weer helemaal ‘back in business’, crushed velvet,

Eighties revival

De laatste jaren zagen we dat de jaren ’80 ineens terug helemaal in waren (zou ‘Stranger Things’ daar voor iets tussengezeten hebben?): het werd weer hip om scrunchies te dragen, we zagen weer talloze fluokleuren opduiken en epauletten. Ik ben stiekem wel heel blij dat we geen blauwe oogschaduw gezien hebben! Wat ook zo’n typische jaren ’80-trend is die we zagen, waren de leggings die weer een tijdje als broek gedragen werden en dan liefst nog met een crop top erboven of beenwarmers!

Nineties revival

En nu? Nu zitten we volop pal in een nineties revival! Denk maar aan de mom jeans, tattoo chokers, bruine lipstick, bruinere blushtinten,… Ook wafeltjeshaar was zo’n modetrend die je in de jaren negentig heel vaak zag, maar die nu ook weer stilaan gaat terugkomen. Ik heb mijn eerste communie in de ’90s gedaan en toen had ondergetekende dus wafeltjeshaar! Superleuk om te zien dat dat nu dus terugkomt. Ook wijde blazers met flinke epauletten, jurkjes met spaghettibandjes (en een shirtje eronder), bomberjacks,… liggen in de winkels nu. Een trend die ik niet mis, zijn de superdun geëpileerde wenkbrauwen! Laat die nog maar lekker wild groeien! Ik zit nog te wachten tot de trollen weer opnieuw hip gaan worden, ik heb namelijk mijn grote trollenpop Suzan nog altijd! Die is ondertussen toch ook al een 25 jaar! Ik krijg er wel heimwee van hoor, ik heb zelfs al op internet zitten zoeken naar zo’n typisch nineties plastic fopspeen om als ketting te dragen. Ook helemaal heimwee gekregen naar de nineties? Ik heb hier een leuk moodboard gemaakt!

Hello nineties, we meet again!

Ik vind het heerlijk, die typische modetrends uit vorige decennia die weer een comeback maken. Toegegeven, bij enkele daarvan droeg ik ze al toen ze nog origineel waren terwijl de jeugd ze overneemt. Waarmee ik maar wil zeggen… het kan er soms bij mij toch wel voor zorgen dat ik me ineens besef dat ik deze trends al eens heb meegemaakt, haha! Een poosje geleden droeg een collega van die typische nineties Buffalo’s en ik: “Ooooh, daar heb ik vroeger zo hard om gezeurd! De Spice Girls droegen ook zulke schoenen en ik mocht ze niet!”. Gelukkig wist ze nog wél wie de Spice Girls waren. Oef!

Written by admin