in

De mooiste wijnstreken bij jou thuis: ontstressen zonder de deur uit te gaan

(Last Updated On: April 28, 2021)

De beste manier om goed tot rust te komen? Op vakantie gaan! Dus voor wanneer het allemaal weer kan en mag: de leukste wijnreisjes om de hoek. Want daar snakken we allemaal wel naar.

sven-wilhelm-2cRXSWyMHA8-unsplash

Elzas

Op zo’n zeven uur rijden vanaf Utrecht, ligt de Franse wijnstreek de Elzas. De langgerekte strook van Strasbourg tot Thann omvat tientallen schattige wijndorpjes en prachtige wijngaarden in een glooiend landschap. Het is er ook nog eens enorm zonnig, terwijl het toch vrij noordelijk ligt. Dat komt door de ligging van de Vogezen. Die houden de meeste wolken en regen tegen, waardoor het in de Elzas heerlijk is. Elzas wijnen kenmerken zich door veel fruit. De meeste wijnen zijn wit en worden gemaakt van druivenrassen als Riesling, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris en Sylvaner. Rode en rosé wijnen worden gemaakt van het blauwe druivenras Pinot Noir.

 

Bourgogne

De Franse Bourgogne ligt iets zuidelijk. Daar regeren de druivenrassen Chardonnay en Pinot Noir. Chardonnay wijn is wereldwijd populair, maar bereikt echt grote hoogtes in de Bourgogne. Denk alleen al aan Le Montrachet, Meursault, Puligny-Montrachet, Pouilly-Fuissé en Chablis. Pinot Noir is, net als Chardonnay, al eeuwenlang te vinden. De druif doet het bijzonder goed op de bodems van van Bourgogne en gooit met name hoge ogen in het noordelijke deel van de regio, de Côte d’Or. Pak de fiets of de auto en ga de Route des Vins af.

 

Duitsland

Je zou het misschien niet denken, maar ook Duitsland behoort tot de klassieke wijnlanden. Het voordeel voor ons: het is echt om de hoek. De druif Riesling is de nationale trots van het land en brengt een heel scala aan wijnen voort. Mousserend, zoet, droog en alles er tussenin. Veel wijnboeren zien toeristen maar al te graag komen en verkopen hun wijnen aan de deur. Populaire gebieden zijn onder meer de Mosel, Pfalz en Baden. Na Riesling is Müller-Thurgau het belangrijkste witte druivenras, gevolgd door Silvaner. Wat blauwe druivenrassen betreft regeren de druiven Spätburgunder en Dornfelder. Vooral Spätburgunder is erg populair. Deze druif staat in andere landen beter bekend als Pinot Noir. Spätburgunder staat vooral aangeplant in de wijngebieden Ahr, Pfalz en Baden. De Mosel is bekend vanwege de vele Riesling wijnen die er gemaakt worden.

 

Eigen land

Maar ook in Nederland weten we inmiddels prima hoe we wijn moeten maken. Door heel Nederland zijn wel wijngaarden te vinden. Met name in het zuiden van het land vinden we de bekende wijnhuizen als de Apostelhoeve, Wijngaard St. Martinus, De Kleine Schorre en nog veel meer.

Written by admin