in

Haar verknipt? Coronakapsel? Zo red jij je coronacoupe!

(Last Updated On: March 21, 2021)

Velen van ons zijn zelf aan de slag gegaan met onze kapsels sinds de kappers gesloten zijn. Heb je het echt heel erg fout gedaan? Of misschien bedoelde je vriend/vriendin/ouder het wel goed, maar bleken ze toch niet zo’n groot talent met de kappersschaar? Wat moet je dan nu doen om je coronakapsel weer ok-is te maken? Wij leggen het je graag uit!

Zowel voor vrouwenkapsels als mannenkapsels hebben we de beste tips voor jou verzameld. Klaar om jouw coronacoupe weer te fixen?

coronakapsel-verknipt-kapsel-min
coronakapsel-verknipt-kapsel-min

Coronakapsels

Tijdens de lockdowns leerden we al snel dat ons haar toch wel flink bleef groeien, of de kappers nu open waren of niet. Het model groeide toch al best snel uit het haar, de kleur vervaagde, je ging zelf je uitgroei bijwerken, zelf je pony bijknippen, besloot zelf je haar te verven en ging ook zelf je haar knippen.

Niet altijd met een even groot succes, vrees ik, anders zou je vast niet op dit artikel terecht gekomen zijn.

Goed nieuws: haar groeit

Het goede nieuws: je haar zal sowieso weer bijgroeien. Maar in tijden van Zoommeetings en videobellen kan ik me zeker voorstellen dat je sommige fouten liefst zo snel mogelijk ongedaan maakt.

Hoe je coronacoupe redden?

Pony te kort geknipt

Heb je je pony echt veel te kort geknipt? Dan zal er niet zo heel veel anders aan te doen zijn dan je haar laten uitgroeien. Al kan je natuurlijk altijd proberen om je pony weg te spelden met enkele haarspeldjes!

Haarverf is verkeerd gegaan

Wilde je je haren in een andere kleur verven (ontdek hier ook de haarkleuren 2021), maar kwam er een héél andere kleur tevoorschijn dan die je gehoopt had? Dat komt heel vaak voor bij het verven van je haar met pakjes haarverf, maar ook als je niet goed weet welke verfpigmenten er allemaal al in je haar opgestapeld zit.

Probeer je haar wat vaker te wassen (de meeste semi-permanente en ook permanente haarverf) was je eruit na enkele tientallen wasbeurten. Het zou helpen om daarbij een antiroosshampoo te gebruiken zoals deze, maar dat heb ik ooit zelf geprobeerd en werkte voor mij persoonlijk niet zo dramatisch goed als ik gehoopt had. Het helpt alvast wel om de kleurpigmenten weer een beetje sneller te laden faden (eigenlijk vooral omdat het een erg strippende shampoo voor je haar is – geen aanrader om anders dagelijks te gebruiken ;)).

Ga het zeker niet opnieuw verven, maar laat je haar nu even rusten. Anders loop je kans dat je de kleurpigmenten in je haar nog veel meer gaat activeren!

Is het voornamelijk een lelijke naschijn (vooral in het zonlicht te zien) waar je last van hebt? Schakel dan zéker over van pakjesverf naar deze verf of kies voor gespecialiseerde kappersverf. Wil je graag van die gele naschijn af voor nu? Dan is een toner je redding.

professionele-kappersverf
professionele-kappersverf

Je haar oneven geknipt

Is het haar oneven geknipt? Dan zou ik je aanraden om het nog een keertje te proberen, maar heel goed te letten op hoe je je hoofd houdt tijdens het knippen (of van de persoon die je aan het knippen bent).

De laagjes in je haar zien er raar uit

Hoe je coronakapsel verbergen?

Maak krullen in je haar

Is je haar nog lang genoeg om er krullen in te maken? Ideaal! Leer krullen maken met een krultang (of krullen maken met een stijltang) en je kan weer een poosje verder tot de kappers weer openen.

Geen krultang in huis of wil je liever geen hitte gebruiken? Dan raad ik je dit artikel aan: krullen maken zonder hitte.

Lang leve de paardenstaart

Heb je nog best lang haar over na je knipbeurt? Maar heb je de lengtes van je haar wat verkeerd geknipt?

Dan is een paardenstaart een ideale oplossing. Als het echt erg is, kan je wat clip-in-extensions toevoegen aan je haren. (ook interessant voor jou: hoge paardenstaart met volume / Ariana Grande paardenstaart)

Haarbanden voor verknipte pony’s

Een te korte pony? Je kan zoals ik hierboven al zei, speldjes gebruiken om je pony weer te temmen, maar ook een haarband of diadeem werkt hiervoor prima!

diadeem
diadeem

Je kapsel opsteken

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Ofnee, de opsteekkapsels 😉 Opgestoken haren zijn een redder in nood als je haar echt verknipt is! Ook een kort – verknipt – kapsel kan je opsteken.

opsteekkapsel-lang-haar-min
opsteekkapsel-lang-haar

Uitgroei is helemaal in

Heb je veel uitgroei en heb je sinds je laatste kappersbezoek je uitgroei zijn gang laten gaan? Dan kan je ervoor kiezen om zelf je uitgroei bij te verven, of om het gewoon nog te laten doen. Wist je dat een van dé kapseltrends 2021 ‘lived-in roots’ zijn? Dat is een uitgroei die zo in je haar geverfd wordt, dat het lijkt alsof je al een poos niet naar de kapper bent geweest.

Ideaal, zeggen wij! Wil je toch het liefst van al je uitgroei weer onder controle krijgen? Dan raad ik je aan om vooral te werken met een uitgroeispray. Het is erg moeilijk om de exacte kleur haarverf te mengen voor je uitgroei, en die 100% te laten overlopen in je haar… dat is écht kapperswerk.

Wat als je stopt met het verven van je haar?

Ik plaatste op mijn Instagram Stories zelf ook nog een berichtje sinds lange tijd, over mijn witte haren die steeds talrijker en duidelijker worden. Zelf heb ik namelijk besloten om mijn witte haar uit te laten groeien.

De haarverf in mijn haar is sinds een dik anderhalf jaar ook uit mijn haren gegroeid, waardoor ik nu mijn natuurlijke haarkleur weer heb. Ook al komt daar wel veel wit doorheen piepen, het heeft echt wel zijn nut gehad om dat tijdens de lockdowns verder door te kunnen laten groeien.

Lees ook: je haarverf laten uitgroeien

Verknipt mannenkapsel?

 

Algemene tips om je zelf haar te knippen en verven

  • Knip op vochtig haar
  • Knip je pony niét vochtig!!
  • Ga voor een goede kappersschaar, niet de keukenschaar (pretty please)
  • Kies voor kwaliteitsverf (en laat de pakjesverf van L’Oréal en co maar staan)
  • Als het kan: ga dan haarverf halen bij je kapper
  • Begin nooit zomaar te knippen: verdeel je haar in gelijke delen en steek delen op waar je niet aan bezig bent
  • Werk van achter naar voor
  • Knip eerst vanachter en gebruik dat als gids
  • Klaar met knippen? Droog dan je haar met een fohn (maar zonder extra volume) om na te gaan of de snit wel goed geknipt is