in

Verloofd: hoe je bruiloft plannen? Tips voor je bruiloftsplanning

(Last Updated On: October 7, 2021)

Laten we eerlijk zijn, een bruiloft plannen kan soms behoorlijk overweldigend zijn. Ook al is dit de droom van ieder meisje, zodra zaken geregeld moeten worden kan het de nodige stress opleveren.

Hoewel stellen er vaak voor kiezen om een professional in te huren tijdens het plannen van het huwelijk, is het ook makkelijk zelf te regelen. Misschien werk je met een krap budget of wil je simpelweg zoveel mogelijk zelf maken. Met deze handige bruiloftsplanning plan je net even wat makkelijker de belangrijkste dag van je leven.

bruilofstplanning
bruilofstplanning

Bruiloftsplanning

1. Zorg voor een goede trouwplanning

Organisatie is misschien een van de belangrijkste punten van de bruilofstplanning om je bruiloft op rolletjes te laten lopen. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent als je krijgt te maken met bepaalde deadlines, zoals het regelen van de locatie en de fotograaf.

Streef naar een trouwplanning van ongeveer een jaar en vergeet natuurlijk niet om je verloofde ook bij deze stap te betrekken. De bruiloft moet immers beiden vertegenwoordigen.

2. Wat mag de bruiloft kosten?

Het budget zal de drijvende factor zijn bij veel beslissingen die je voor de bruiloft plaatsvindt, moet maken. Het is daarom belangrijk om dit samen met je partner helder in kaart te brengen. Als er gezinsleden een bijdrage leveren, probeer dat van tevoren te communiceren over wat ze graag uitgeven. Betaalt de (schoon)moeder bijvoorbeeld de jurk of het pak? Of willen vrienden graag voor de DJ zorgen?

Als je degene bent die alle rekeningen zelf betaalt, wordt het tijd om eens goed naar je financiën te kijken. Wees daarom ook goed voorbereid op een realiteitscheck als het gaat om het daadwerkelijk in de begroting opnemen van je trouwdag. Als je dat magische bedrag eenmaal hebt, houd je er dan aan!

3. Bekijk wat voor mogelijkheden er allemaal zijn voor de bruiloft

Het leukste gedeelte van het plannen van de bruiloft zijn toch wel het bepalen van het thema. Ga op zoek naar bruidsinspiratie op Pinterest, Instagram, tijdschriften en op betrouwbare bruidssites. Als je een goed idee hebt van het soort trouwstijl dat je wilt, helpt het enorm als je eenmaal concreet dingen vast gaat leggen.

Door een of meer Pinterest-borden te maken – of zelfs een visuele collage op een kurk- of posterbord – kun je erachter komen wat voor soort look en feel je echt wilt en blijf je op één lijn met je grotere visie.

bruiloft-plannen
bruiloft-plannen

4. Probeer flexibel te zijn in data

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een speciale datum in gedachten hebt wanneer je graag het ja-woord wilt geven. Probeer echter wel flexibel te zijn in data. Je wordt hierdoor niet gedwongen om de trouw locatie op een specifieke dag te boeken.

Houd bijvoorbeeld ook rekening met externe factoren, zoals hoe populair die datums kunnen zijn voor andere aanstaande (waardoor beschikbaarheid schaars en prijzen hoger zijn). Ook kunnen bepaalde data lastiger zijn voor gasten om aanwezig te zijn.

5. De locatie bepaalt voor een groot deel de flexibiliteit

Een ‘off-site’ bruiloft (bruiloft waarbij de locatie geen commerciële keuken heeft), kan je belemmeren in de flexibiliteit. Denk hierbij aan plekken als een park, een openbaar strand, zelfs een open veld. Kies je voor een bruiloft op locatie, zoals een restaurant of hotel, dan kun je het planningsproces aanzienlijk vereenvoudigen.

Deze locaties beschikken in vee gevallen over een scala aan cateringaanbiedingen en basisvoorzieningen zoals stoelen, toiletten, tafels en een bar.

6. Neem op tijd beslissingen over de gastenlijst

Wie nodig je uit op de bruiloft? Het is een keuze niet makkelijk klinkt dan werkelijk is. Het kan een ingewikkeld proces zijn en zal grotendeels afhangen van je locatie en het budget.

Zorg ervoor dat je hier ruim te tijd voor neemt en stem met je partner af wie je op de gastenlijst zet. De kans is groot dat er wat namen moeten worden geschrapt. Bedenk goed wie je nu echt naast je wilt hebben tijdens de mooiste dag van je leven.

7. Combineer je de bruiloft wel of niet met een overnachting?

De kans is groot dat gasten vanuit het hele land reizen om de mooiste dag van je leven samen met jou te vieren. Of het nu gaat om een bruiloft op een bestemming of een lokaal feest, het is zeker geen overbodige luxe om verblijf te regelen.

Het is een erg mooi gebaar om hier rekening mee te houden. Vooral als er tijdens het diner of tijdens het feest een glas champagne of een borrel wordt gedronken, wil je liever niet dat gasten zich zorgen hoeven te maken over de terugreis.

Veel hotels kunnen zelfs een kortingstarief bieden, afhankelijk van het aantal aangevraagde kamers.

trouwplanning
trouwplanning

8. Ga op tijd op zoek naar de jurk van je dromen

Waarschijnlijk heb je al een stijl jurk in gedachten of je denkt dat je de vorm van de jurk wel weet. Maar weet je ook hoe deze jurk je in het echt staat?

Genoeg toekomstige bruiden verlaten de winkel met een compleet andere jurk als die ze voor ogen hadden. Het is aan te raden om de aankoop negen maanden voor de grote dag af te ronden. Hierdoor blijft er genoeg tijd over voor aanpassingen en wijzigingen.

Het shoppen voor ensembles voor het feest wordt meestal zeven tot acht maanden vóór de dag gedaan. Kleding voor de bruidegom kan rond de vijf maanden worden gepland.

9. Heb je al eens gedacht aan een website voor de bruiloft?

Het kan zomaar zo zijn dat je tijdens je verloving tientallen vragen gaat krijgen van vrienden en familie over de bruiloft. Wil je liever deze eindeloze e-mails en sms-berichten vermijden, dan kun je ervoor kiezen om een trouwwebsite op te zetten.

Hier kunne je gasten eenvoudig en snel de details van je bruiloft bekijken. Denk hierbij aan de data, tijden, locaties, kledingvoorschriften, registraties, vervoer en accommodatie, en een dag overzicht.

10. Denk goed na over de cadeaus die je gaat vragen

Of mensen nu langskomen voor alleen de borrel of de hele dag aanwezig zijn op de bruiloft, iedereen geeft graag een bijzonder cadeau op de grote dag. Het is daarom verstandig om van tevoren een verlanglijst te maken met cadeaus die jij en je partner graag krijgen.

Zijn traditionele geschenken niet helemaal jouw ding, dan kun je er ook altijd nog voor kiezen om creatievere cadeaus te vragen. Denk hierbij aan een deel van de aanbetaling voor een nieuw huis of je huwelijksreis.

11. Bespaar op de kosten door veel decoraties zelf te maken

DIY bruiloft decoraties kunnen niet alleen erg kosteneffectief zijn, ze kunnen ook zorgen voor een aantal persoonlijke accenten toevoegen aan je trouwdag. Maar houd wel in gedachten dan je niet moet overdrijven.

Anders krijg je meer werk dan je weet wat je ermee moet doen. Het grote voordeel is wel dat veel projecten ruim van tevoren kunnen worden gedaan.

12. Stuur op tijd een Save the date kaart uit naar je gasten

Zodra je de trouwstijl hebt bepaald met je partner en de locatie hebt bevestigd, wordt het tijd om de bruiloft verder uit te werken. Stuur op tijd een Save-the-date-kaart uit naar je gasten. Deze gaan meestal negen maanden vóór de huwelijksdatum uit voor een bruiloft van bestemming en vier tot zes maanden eerder voor een lokaal huwelijk.

De daadwerkelijke uitnodigingen gaan zes tot acht weken voor de grote dag de deur uit. Je moet je gasten verzoeken om RSVP’s uiterlijk een maand voor de viering terug te sturen, zodat er geen last-minute beslissing moet worden gemaakt.

13. De juiste ambtenaar voor de grote dag

Het zoeken naar de juiste ambtenaar is een taak die soms over het hoofd wordt gezien. Wie je ook kiest, zal zowel jullie grote dag mooi moeten vertellen, maar je ook binnenleiden in je verbintenis en de toon zetten voor de rest van je leven samen.

Daarom kun je ervoor kiezen om dit te laten doen door iemand uit te familie of de eer aan een hechte vriend of vriendin geven.

14. Regel op tijd het transport tijdens de bruiloft

Een mooie bruidsauto is natuurlijk de droom van ieder koppel. Wellicht heeft iemand in de familie een gave auto of ken je iemand in de vriendengroep. Afhankelijk van de locatie heb je mogelijk vervoer nodig voor jezelf, voor het huwelijksfeest en naar de ceremonie.

Als je locatie een afgelegen locatie is of als je gasten hebt die van buiten de stad komen, is het verstandig om ook groepsvervoer te boeken om ze tussen de ceremonie, de receptie en hun hotels te brengen.

Moet je de bruidsauto huren, houd hier dan ook rekening mee in het budget. De kosten kunnen hier immers aardig voor oplopen.

Geen zin om dit allemaal zelf te gaan regelen? Schakel dan een weddingplanner in!

Nog meer bruiloftstips