in ,

Black Friday 2020: geschiedenis & de beste kortingen

(Last Updated On: September 3, 2020)

Ieder jaar worden er in Nederland koopjes gehouden. Toch is Black Friday de koopjesdag waar heel Nederland en zowat de hele wereld naar uitkijkt. Op deze vrijdag kan je namelijk erg diepe en mooie kortingen scoren in de meeste winkels. Daarnaast zijn er ook heel wat acties of krijg je gratis producten wanneer je een aankoop doet tijdens Black Friday. Maar wat is Black Friday nou eigenlijk en wanneer wordt Black Friday gehouden?

Wat is Black Friday?

Black Friday is een promotiecampagne die elk jaar plaatsvindt in de laatste week van november in Nederland en in veel landen over de hele wereld. Dit is DE onmisbare koopjesweek voor mensen die houden van shoppen. Dit evenement is ook de tijd van het jaar waarin u de laagste prijzen vindt voor veel consumentenproducten en -diensten.

Wanneer is het Black Friday 2020?

Black Friday valt op 27 november 2020.

Hoe is Black Friday ontstaan?

Het concept van “Black Friday” komt voort uit de Verenigde Staten. De geschiedenis van Black Friday gaat terug tot de jaren 1930. Black Friday is de dag na Thanksgiving en handelaren vonden dit een prima dag om koopjes te houden gezien het grootste deel van de bevolking een dagje vrij had. Op deze manier konden de winkeliers de economie nieuw leven inblazen na de grote depressie.

Lees ook: Black Friday, Black Friday deals / Black Friday kortingen

Lees ook: Singles Day en Singles Day deals / Singles Day kortingen

Lees ook: Cyber Monday en Cyber Monday deals / Cyber Monday kortingen

Waar komt de naam Black Friday vandaan?

Wanneer we kijken naar de afkomst van de naam Black Friday zien we dat er twee mogelijkheden zijn. Hier leggen we alvast kort de twee anekdotes uit.

De eerste zou zijn dat handelaren op Black Friday de kleur in de rekeningboeken van rood, de kleur van het tekort, naar zwart, de kleur van de winst veranderen.

De andere, veel waarschijnlijker, hypothese is dat de term Black Friday in de jaren 60 in Philadelphia werd geboren.

Daarnaast kan de naam Black Friday ook betrekking hebben op de Monster-files veroorzaakt door Thanksgiving-weekend. Vrijdag zou een ‘’zwarte dag’’ op de weg zijn gezien iedereen naar parades gaat kijken of naar de koopjes gaat. Bovendien maakte de Amerikaanse winkelketen Macy’s destijds gebruik van de populaire jaarlijkse Thanksgiving-parade om haar reclamecampagnes voor het kerstseizoen te lanceren. Een paar jaar later werden de drukte en andere files die zich tijdens dit lange weekend vormden door de diensten van de stad Philadelphia bestempeld als “Black Friday” en “Black Saturday”.

black-friday
black-friday

Door de jaren heen heeft men geprobeerd om de naam Black Friday te veranderen in wat positievers zoals ‘’Big Friday’’ maar het lijkt erop dat Black Friday blijft plakken.

In de afgelopen 10 jaar is Black Friday een wereldwijd fenomeen geworden, van de Verenigde staten tot Dubai tot zelfs hier bij ons in Nederland. Vooral online retailers zoals Amazon zetten heel wat in op Black Friday.

Wanneer Black Friday voor het eerst in Nederland gehouden werd valt moeilijk te zeggen, maar het lijkt erop dat heel wat winkels voor het eerst deelnamen in 2013 en 2014.

Black Friday: startschot voor de kerstinkopen

Omdat Black Friday zo laat in November valt, vormt Black Friday vaak het startschot voor de kerst- en sinterklaas inkopen. Heel wat ouders kopen met Black Friday het speelgoed voor sinterklaas terwijl er tijdens Black Friday ook meteen heel wat kerstcadeautjes gekocht worden.

Tips voor Black Friday

Wanneer je graag een goed koopje aan de haak slaat hebben we enkele tips die je kan volgen tijdens Black Friday.

  1. Zoek de eigenlijke prijs op voor je koopt

Niet elke handelaar is even eerlijk. Er zijn bepaalde handelaars die van Black Friday gebruik maken om grote hoeveelheden winst te maken door kopers te bedotten. Kijk de eigenlijke prijs altijd goed na vooraleer je wat koopt. Neem eventueel je telefoon mee om online de prijs op te zoeken. Het kan namelijk zo zijn dat de handelaar de eigenlijke prijs verdubbelt voor Black Friday zodat hij 50% korting kan geven – maar het product eigenlijk aan de normale prijs kan verkopen.

  1. Doe online onderzoek naar de Black Friday koopjes

Online onderzoek doen naar de Black Friday koopjes kan je helpen uitzoek waar de producten waar jij naar uitkijkt het goedkoopst zijn. Niet alle koopjes zijn even goed en niet elke winkel biedt dezelfde prijs.

  1. Vertrek vroeg naar de winkel

Vroeg naar de winkel vertrekken is van erg groot belang. Vaak hebben winkels maar een beperkte Black Friday stock van de producten die het beste koop zijn. Wanneer je tegen de middag aankomt zulle deze producten al helemaal uitverkocht zijn.

De beste Black Friday deals: