in

Bamboe ondergoed: heerlijk comfortabel én ecologisch

(Last Updated On: April 8, 2020)

Wist je dat het heel belangrijk is om goed te weten wat je draagt als ondergoed? Welke stoffen zitten er in je ondergoed verwerkt (en dan zéker bij je slipjes, strings, boxershorts of slips,…), in welke chemicaliën zijn die stoffen gemaakt én hoe duurzaam wordt jouw ondergoed geproduceerd? Heel vaak weten mensen niet zo goed wat ze dragen, met enkele gevolgen van dien. Zo dragen veel vrouwen synthetisch ondergoed (gemaakt van stoffen zoals polyester etc,….) en hebben ze regelmatig ongemakken, net door dat ondergoed. Maar vaak denken we daar niet meer aan.

Klachten door slecht ondergoed

Door ondergoed te dragen dat uit slechte stoffen gemaakt is, kan je dus een hele resem aan klachten krijgen. Waarom? Wel, zeker bij vrouwen kunnen er klachten ontstaan door het dragen van de verkeerde stoffen: je bent veel sneller vatbaar voor een schimmelinfectie, hebt last van geurtjes (niet dat je normaal gezien Febrèze-fris ruikt down under, laat je niets wijsmaken door de marketingboys van grote merken inlegkruisjes en co) die veel sterker zijn dan normaal, je kan meer last gaan krijgen van vloed,… en dat omdat je gekozen hebt voor slechte stoffen in je ondergoed. Ook door te kiezen voor inlegkruisjes of maandverband dat uit slechte stoffen gemaakt is, kan je die klachten nog erger maken.

Waarom is synthetisch ondergoed dan zo slecht?

Synthetisch ondergoed is voornamelijk slecht omdat de stoffen waarvan het gemaakt is, irriterend kunnen zijn. Als ze niet irriterend zijn, zorgen ze er nog altijd wel voor dat de stoffen niet ademend zijn. Dat kan dan weer nare gevolgen hebben voor de zuurtegraad en je milieu daarbeneden. Wist je trouwens dat dit een van de tips is die gynaecologen en huisartsen het vaakst aan hun patiënten moeten geven omdat ze hun milieu om zeep helpen door het verkeerde ondergoed te dragen, veel producten zoals Lactacyd te gebruiken (allemaal onnodig en weer een manier om ons vrouwen geld te laten betalen door ons onzeker te maken) of gewoonweg het gebruik van zepen?

Waarom is katoen zo slecht?

Ok, het is dus wel duidelijk: synthetisch ondergoed een hele dag dragen, is best wel een no go. Dan is kiezen voor katoenen ondergoed veel beter, toch? Wel, nee… katoen is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook nog eens slecht voor jou als je het draagt. Er bestaan wel soorten katoen die beter zijn voor jou, kies dan voor biologisch geteelde katoen. Gewone katoen wordt namelijk zo erg bewerkt met allerlei chemicaliën dat de werkmensen die bezig zijn om van de katoenbolletjes echte stof te maken, er vaak longziektes en andere ziektes aan overhouden. Plus: bij het verwerken van die katoenballetjes tot de katoenen stoffen zoals wij ze kennen, wordt er énorm veel water gebruikt, ook bij biologisch katoen. Niet zo fantastisch voor je ecologische voetafdruk, dus.

Een heerlijk comfortabel alternatief: bamboe

Hm, synthetisch ondergoed is geen goede keuze, katoen (ook al is het bio katoen) is ook niet de beste optie… wat is er dan wel goed? Sinds 2001 bestaat er een nieuwe stof: bamboestof! Je kan dus ook van bamboe textiel maken! En dat is fantastisch nieuws: het maken van bamboe heeft veel minder water nodig in het productieproces, maar ook kan bamboe snel weer aangroeien en is het absorberende vermogen van bamboe een van de beste eigenschappen. Ook heeft bamboe een unieke antibacteriële werking die van nature uit al helpt om bacteriën te bestrijden. Perfect voor gevoelige huidjes en gevoelige zones, dus!

Ik heb zelf ook wat ondergoed en andere kledingstukken die van bamboe gemaakt zijn, en ik moet zeggen: je merkt inderdaad echt wel verschil. Zeker in de zomer merk je dat een bamboe shirtje of boxer ook veel meer zweet kan absorberen dan de katoenen variant, en dat is een enorm voordeel. Ook zijn de bamboevezels van nature uit gladde vezels, waardoor ze minder schurend aanvoelen.

De stof blijft ook erg mooi en hoeft amper gestreken te worden (hallo, win-win!): ik heb nu sinds een jaar of 7 enkele bamboe vestjes die er nog steeds als nieuw uitzien! Dat was mijn eerste kennismaking met bamboestof en ik ben er nog steeds van onder de indruk. En zelfs na al die jaren, zijn ze nog heerlijk zacht!

Written by admin