in

Acné door je mondmaker? Hoe verhelp en voorkom je maskné?

(Last Updated On: September 6, 2020)

Het zijn vreemde tijden… nu we vaker een mondmasker moeten dragen en dat vaak voor langere tijd, zien we ook dat onze huid er wat onder kan lijden. Ik schreef al een keer over welke make-up je kan dragen met je mondmasker, maar ook dit is erg belangrijk: wat kan je doen als je acné krijgt door je mondmasker? Hoe verhelp en voorkom je maskné?

mondmasker-acne-maskne
mondmasker-acne-maskne

Wat is maskné? Mondmasker acné?

Maskné of mondmasker acné is een vorm van acné die voorkomt door het langdurig dragen van een mondmasker. Je huid is extra gevoelig voor acné net omdat de huid afgesloten is door het mondkapje en niet goed kan ademen: dit geeft vrij spel aan vuil en bacteriën.

Waarom zorgt een mondmasker voor acné?

Je kan snel last krijgen van dermatitis omdat je huid afgesloten is door het mondmasker: je huid kan niet ademen en er ontstaat een soort van micro-klimaat onder je mondkapje. Je kan je dus wel voorstellen dat zodra daar allerlei bacteriën en vuil beginnen te broeien, je huid je daar niet dankbaar voor zal zijn. Daarom zou ik je ook aanraden om zo min mogelijk make-up te dragen als je een mondmasker moet dragen.

Daarnaast kan ook een slechte hygiëne ten opzichte van het mondmasker voor acné zorgen: je mondkapje moet je na iedere keer dragen in de kookwas stoppen. Daarom is het een goed idee om verschillende mondmaskers in huis te hebben, dan kan je afwisselen. Moet je een lange tijd een mondmasker dragen? Wissel dan tussendoor van mondmasker.

Lees ook: DIY mondmaskers zonder naaimachine

Even geen make-up: laat je huid ademen

Draag even geen make-up als je een mondmasker draagt. Ook natuurlijke make-up zou ik je even niet aanraden, ook al is dat wat gezonder voor je huid. Wil je toch graag iéts op je huid? Dan kan je een mineraal poeder aanbrengen, op je huid, maar niet waar je masker voor zit. Misschien is dit wel het ideale moment om je huid af te laten kicken van je foundation en je poeder?

Ook voor je moisturiser/ dagcrème draag je het beste nog steeds een goede dagcrème met een SPF (kies het liefst voor een minerale SPF).

Wat kan je doen tegen acné door mondkapjes en mondmaskers?

Een goede huidverzorging is nu extra belangrijk: laat je huid goed ademen zodra je geen masker meer hoeft te dragen: draag dus zo min mogelijk make-up.

Wees lief voor je huid: ga niet aan de slag met zware producten, maar kies voor producten zonder parfum, zonder alcohol, zonder zeep,… die je huid niet te zwaar strippen. Wij geven je graag een handig stappenplan mee zodat jouw huid weer een beetje kan kalmeren:

  1. Draag geen make-up
  2. Wil je toch make-up dragen, kies dan voor zachte, minerale makeup
  3. Was je handen grondig voor je aan je gezicht zit (guilty, guilty)
  4. Was je huid met een zachte reiniger (onze favoriet) zodra je geen mondmasker meer hoeft te dragen (kies voor een reiniger zonder zeep, alcohol of parfum)
  5. Breng hierna een goede exfoliator aan op je huid (dit is mijn persoonlijke favoriet)
  6. Als je gaat slapen, breng je een goede nachtcrème aan
  7. Draag je mondmasker maar één keer en gooi het weg (bij wegwerpmaskers) of in de kookwas
  8. Wissel tijdens de dag af van masker, als dat kan
  9. Draag overdag een dagcrème met spf

(foto: Kay Lau on Unsplash)